Mnohým ľuďom ostane detinská zvedavosť aj v dospelosti.

Nejeden z tých ľudí si vybuduje vedeckú kariéru. Svet je plný otázok, na ktoré treba nájsť odpovede, skutočne však potrebujeme vedieť, že sliepky nemajú rady škaredých ľudí a akú hudbu preferujú myši fičiace na kokaíne?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pod vplyvom kokaínu majú myši a potkany radšej jazz ako Beethovena

Nie je celkom jasné, prečo by niekto zisťoval, akú hudbu obľubujú myši a potkany, ukázalo sa však, že majú radšej Beethovena ako jazzovú hudbu. Avšak len v triezvom stave. Pod vplyvom kokaínu sa ich preferencie zmenili a viac sa im pozdávala jazzová hudba.

unsplash.com

Sliepky nemajú rady škaredých ľudí

Vedci zo Stockholmskej univerzity zistili, že ak sliepkam predkladajú fotografie ľudí, ďobú do tých fotografií, na ktorých sú sympatické tváre. Prvým krokom v tomto experimente bolo však zistenie, že väčšina sliepok má heterosexuálnu orientáciu. Zistili to na základe toho, že kohúty ďobali do fotografií žien a sliepky do fotografií mužov. Následne im boli predložené fotografie rôzne atraktívnych jedincov, ktoré predtým hodnotili študenti univerzity. Na základe ďobania sa ukázalo, že sliepky sa v 98 percentách prípadov zhodli so študentmi.

Opité pijavice sajú menej krvi

Nórski vedci jedného dňa prišli s hypotézou, že pijavice by boli schopnejšie sať krv v prípade, ak by ich najprv namočili do piva. Ukázalo sa, že sa mýlili. Okrem toho testovali aj cesnak a kyslú smotanu. Cesnak pijavice zabil, smotana však ich sacie schopnosti podporila.

Môžete naučiť korytnačku zívať?

Študentka Anna Wilkinson mala domáceho miláčika, korytnačku Mosesa. Ako správna budúca vedkyňa sa rozhodla, že bude experimentovať. Zistila tak napríklad, že korytnačka sa dokáže bludiskom pohybovať efektívnejšie, ako myš či potkan. Okrem toho však naučila korytnačku zívať. Chcela vidieť, či sa zívanie ako nákaza prenesie na ostatné korytnačky a dokáže tak ich schopnosť empatie. Nestalo sa tak, Moses ostal jedinou zívajúcou korytnačkou.

unsplash.com

LSD a slony

V roku 1962 sa Dr. Louis Jolyon rozhodol, že s kolegami vykoná experiment, ktorý však stál život slona Tuska. Chcel vedieť, aký vplyv bude mať na slona LSD, vpichol mu preto rovno dávku 297 miligramov. Aby toho nebolo málo, pridal dávku Thorazinu a lieky na upokojenie. Slon zomrel po hodine a pol po podaní drogy.

Je plávanie v sirupe ťažšie ako plávanie vo vode?

Skupinka výskumníkov sa rozhodla, že zistí, či sa pláva v sirupe ťažšie ako vo vode. Naplnili jeden bazén vodou, druhý dvakrát hustejším sirupom a požiadali 16 plavcov, aby si v nich zaplávali. Ukázalo sa, že rozdiel bol len zanedbateľný.

Ako ďaleko dokaká tučniak?

Maďarskí a nemeckí vedci sa rozhodli spojiť svoje sily, vydať sa na expedíciu na Antarktídu a zistiť, ako ďaleko dokážu vrhnúť tučniaky svoje výkaly. Ukázalo sa, že 60 centimetrov vysoký tučniak „dostrelí“ do vzdialenosti 40 centimetrov. Pýtate sa, prečo to robia? Nejde o podivnú zábavku ani zastrašovanie nepriateľa, jednoducho nechcú mať výkaly v blízkosti svojho hniezda.

unsplash.com

Holuby s umeleckým citom

Shigeru Watanabe bol čínsky vedec, ktorý sa rozhodol, že príde na to, či holuby dokážu rozoznať kvalitnú detskú kresbu od nekvalitnej. Toto nebol Watanabeho prvý experiment, v roku 1995 sa pokúšal naučiť holuby rozoznať Picassove maľby od Monetových. Jeho cieľom bolo naučiť holuby vnímať krásu podobne, ako ju vnímajú ľudia.

Počuli ste už o nejakom bizarnom experimente? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Dokážete sa niekomu pozerať do očí 10 minút vkuse? Ak to vydržíte, stane sa táto zvláštna vec

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov