Tento muž poňal zabíjanie iným spôsobom a zahral sa na šialeného vedca.

Nejedno dieťa je chémiou fascinované. Miešaním rôznych látok vzniknú veľmi zaujímavé veci. Ani jedno dieťa však nemilovalo chémiu takým spôsobom, ako Graham Young. Práve láska k chémii z neho urobila jedného z tých vrahov, ktorých si ľudia budú ešte dlho pamätať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako mnoho zabijakov, ani Graham nemal pekné detstvo. Narodil sa v Londýne 7. septembra v roku 1947 a keď bol ešte len batoľaťom, jeho mama umrela na tuberkulózu. Jeho otec bol príliš zlomený smrťou svojej ženy a o Grahama sa nedokázal postarať, poslal ho preto k tete Winnie. Na tetu si rýchlo zvykol a mal ju rád, o dva roky neskôr sa však jeho otec znova oženil a rozhodol sa, že chce svojho syna späť. Odlúčenie od milovanej tety nezvládal Graham vôbec dobre.

Nevychádzal ani so svojimi vrstovníkmi a bol radšej, keď sa mohol nejako zabaviť sám. Najradšej zo všetkého mal toxikológiu a chémiu a fascinovalo ho všetko, čo sa týkalo sériových vrahov. Jeho otec zatiaľ na synovom správaní nepostrehol nič podozrivé a syna v záľubách podporoval, kúpil mu dokonca aj jeho prvý chemický kufrík. S tým sa dokázal hrať celé hodiny, kvôli čomu ho deti v škole šikanovali.

Teacup Poisoner – Graham Fredrick Young, photograph I produced about a year ago.

Gepostet von Fawn am Sonntag, 5. November 2017

Jeho záľuba nabrala na obrátkach, keď v 13 rokoch presvedčil profesora, že je omnoho starší, aby si mohol z laboratória odniesť veľké množstvo jedu. Tvrdil, že ho potrebuje na výskumné účely. Graham sa skutočne hral na výskumníka, skúmal však vplyv jedu na živé objekty, vrátane ľudí. Otrávený čaj a jedlo podával dokonca aj svojej rodine a spolužiakom.

V roku 1961 sa jeho nevlastná matka Molly začala sťažovať na silné kŕče v bruchu. Onedlho podobnými príznakmi trpel aj Grahamov otec, jeho sestra a aj spolužiak Christopher. Grahama však nikto nepodozrieval, mysleli si, že ide o nákazlivú črevnú virózu. Zvrat nastal, keď sa jeho sestra Winifred vyliečila, onedlho sa jej však príznaky vrátili. V nemocnici sa po vyšetreniach ukázalo, že ju niekto otrávil extraktom z ľuľkovca zlomocného.

V tom čase si okolie začalo viac všímať Grahamovo správanie. Jeho idolom sa stal Hitler a dokonca nosil aj svastiku. V roku 1962 sa zas do nemocnice v ukrutných bolestiach dostala Molly. V tú noc zomrela a ukázalo sa, že Graham sa ju dlhší čas pokúšal otráviť antimónom. Na ten si však Molly vypestovala toleranciu, rozhodol sa preto pritvrdiť a do čaju jej pridal tálium. Napokon to bola jeho teta, ktorá ho vzala na vyšetrenie k psychiatrovi. Práve ten odporúčal okamžite kontaktovať políciu.

Graham Young, aka the "teacup poisoner," was convicted of murdering his stepmother and poisoning several other members…

Gepostet von The Sinister Sisters am Montag, 26. Dezember 2016

Graham bol zatknutý 23. mája v roku 1962 a ku všetkému sa priznal. Problémom však bolo, že telo Molly bolo spálené a nebolo tak možné získať priamy dôkaz o tom, že sa v jej tele nachádzal jed. Z vraždy preto usvedčený nebol ale umiestnili ho do neslávneho ústavu Broadmooor s najvyššou ostrahou, kde sa vo veku 14 rokov stal najmladším pacientom.

Za zvláštnych okolností ho lekári v roku 1970 označili za vyliečeného, a to napriek tomu, že pri odchode sestričke oznámil, že zabije jedného človeka za každý rok, ktorý v ústave strávil. Ešte zvláštnejšie je, že Younga zamestnali v chemickej továrni, ktorá vyrábala šošovky pre vojsko a mal v nej voľný prístup k táliu. Jeho kolegovia a nadriadení vedeli, že nejaký čas pobudol na psychiatrii, netušili však prečo. Keď im teda Graham ponúkol čaj alebo kávu, vnímali to ako milé gesto.

Čoskoro sa však laboratóriom začala šíriť zvláštna choroba, ktorú opäť každý pripisoval vírusu. Podozrenie sa opäť dvihlo, keď jeden zo zamestnancov, Bob Egle, musel odísť domov, lebo sa cítil veľmi zle. Onedlho bol schopný vrátiť sa do práce, jeho stav sa však opäť zhoršil. Čoskoro zomrel nielen on, ale aj ďalší zo zamestnancov. V tom čase trápili podobné problémy takmer 70 zamestnancov.

Gepostet von The Teacup Poisoner am Dienstag, 25. August 2015

Graham však bol na svoje skutky príliš hrdý a aj keď sa nechcel vyzradiť, spýtal sa miestneho lekára, prečo nikto nevyšetruje otravu táliom, keď sa v laboratóriu pracuje práve s tým. Lekára Grahamova poznámka vydesila a okamžite to oznámil vedeniu, to zavolalo políciu. V Grahamovom denníku polícia našla doslova vedecký záznam o experimente, v rámci ktorého svojich kolegov otrávil.

Len dva roky po prepustení z Boradmooru tak Graham opäť skončil za mrežami, tentoraz na doživotie. Zomrel v roku 1990, záznamy tvrdia, že dostal infarkt, kolujú však fámy, že sa otrávil.

Pozri aj: Bizarný príbeh Blanche Dumas: Trojnohá prostitútka, ktorá svoje remeslo zavesila na klinec, keď stretla lásku svojho života

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov