Zvedavosť je prirodzená ľudská vlastnosť.

Zvyčajne sme najviac zvedaví na to, čo je zakázané. Teda aj na účinky psychedelických látok, ako napríklad marihuana, extáza či LSD. Je známe, že väčšina z nich spôsobuje najmä zrakové a sluchové halucinácie a zmeny stavu vedomia. Toto je 10 najzaujímavejších psychedelických látok, s akými sa môžete stretnúť. Odporúčame ich však neskúšať na vlastnej koži.

Článok pokračuje pod videom ↓

LSD

Ako prvý túto látku syntetizoval ešte v roku 1938 Albert Hofmann, jej účinky si však overil až v roku 1943, keď omylom LSD užil. To bol počiatok éry detí kvetov. Čoskoro sa LSD dostalo na zoznam ilegálnych substancií. Čo vlastne LSD spôsobuje? Dočasne sa „pohrá“ s hladinou serotonínu a dopamínu v našom tele, vďaka čomu dochádza k halucináciám a eufórii. Môže však dôjsť aj k  obmedzeniu prietoku krvi do mozgu, vďaka čomu človek nadobudne pocit, že je prepojený s celým vesmírom. Tento stav môže trvať až 12 hodín. Zaujímavé je, že LSD nie je návyková látka, človek si však vypestuje toleranciu takmer okamžite. Navyše, s každou dávkou ohrozuje človeka vyššie riziko vzniku depresie, psychózy a samovraždených myšlienok.

Psilocybín

Psilocybín je obsiahnutý v tzv. „magických hubách“ a ľudia túto látku užívajú už tisícky rokov. Niektorí vedci si dokonca myslia, že zohrali významnú úlohu v evolúcii a vďaka expanzívnym účinkom pomohli mysli človeka vyvinúť sa a odlíšiť sa od mysle primátov. Aj keď tento jav je otázny, isté je, že do značnej miery psilocybín ovplyvnil kultúru.

Psilocybín sa v našom tele mení na psilocín a ten sa viaže na serotonín, vďaka čomu spôsobuje halucinácie. V istej štúdii sa výskumu zúčastnilo 36 vysokoškolsky vzdelaných ľudí a až 79 percent z nich udalo aj niekoľko mesiacov po užití látky zvýšený pocit celkovej spokojnosti. 22 percent účastníkov však udávalo pocity paranoje a strachu.

2C-B, Nexus

O Nexuse ste možno ešte nepočuli, prvýkrát látku syntetizoval v roku 1974 chemik Alexander Shulgin. Medzi účinky látky patrí zvýšená miera eufórie, empatie, jasnejšie vnímanie farieb, ale má aj účinky afrodiziaka. Účinok Nexusu zatiaľ nie je celkom objasnený, isté však je, že ovplyvňuje tvorbu serotonínu. Zaujímavé je, že látka sa kedysi využívala aj v medicíne, najmä v psychiatrii a psychológii na nadviazanie kontaktu medzi pacientom a lekárom.

Šalvia divotvorná

Napriek tomu, že aj šalvia divotvorná patrí medzi psychedelické látky, jej vplyv ešte nie je dostatočne preskúmaný na to, aby mohla byť zaradená na zoznam ilegálnych substancií. Účinnou látkou v rastline je salvinorin A a spôsobuje pokles dopamínu v tele. Následkom však nie je smútok, ale pocit depersonalizácie. Tí, ktorí látku užili tvrdia, že sa ocitli v inom svete, kde v podstate neexistovali a menili sa na geometrické tvary.

MDMA, extáza

Ide o jednu z najznámejších, no aj najnebezpečnejších látok na tomto zozname. Podobne ako pri Nexuse stojí za objavom extázy Alexander Shulgin a pôvodne mala slúžiť na nadviazanie hlbšieho vzťahu medzi terapeutom a pacientom. Aj keď spočiatku vyvoláva eufóriu, následne môže nastať stav hlbokej depresie, únavy a podráždenosti. Môže trvať až mesiac, kým sa hladina serotonínu vráti do normálu a pri dlhodobom užívaní môže viesť k poškodeniu mozgu.

Marihuana

Aj keď sa marihuana zvyčajne neradí medzi halucinogény, pri vyšších dávkach môže halucinácie vyvolať. Aj túto látku užívajú ľudia už tisícročia a v posledných rokoch zažíva svoju renesanciu. V niektorých krajinách je už dokonca legalizovaná. Látka obsiahnutá v marihuane, THC, spôsobuje, že všetko je akoby zvýraznené. Vedie k zvýšenému pocitu eufórie, uvoľnenosti a pomáha zbaviť sa bolesti, v niektorých prípadoch však vyvoláva paranoju a úzkosť.

Peyote

Tento kaktus využívajú najmä indiánske kmene na spirituálne účely. Na istý čas bola zakázaná ako ilegálna, v roku 1993 však bolo opäť povolené jej užívanie pre spirituálne účely. Účinnou látkou je meskalín a má podobné účinky ako LSD alebo psilocybín.

DXM

DMX je liek proti kašľu, v zvýšenej dávke však vyvoláva stav podobný opitosti. Spôsobuje halucinácie, pocit disociácie a otupenosti.

Muchotrávka červená

Muchotrávku netreba hádam nikomu predstavovať, stretnete sa s ňou aj na Slovensku. Obsahuje muscimol a kyselinu ibotenovú, psychoaktívnu látku, ktorá je zároveň nebezpečným neurotoxínom. Aj keď legislatívne vám za užitie muchotrávky nič nehrozí, takmer iste vám hrozia závažné zdravotné problémy, ba až smrť. Jednoznačne teda neodporúčame s muchotrávkami experimentovať.

DMT

DMT je látka, ktorá sa nachádza takmer všade okolo nás a produkuje ju množstvo rastlín a zvierat – dokonca aj človek za pomoci epifýzy. Ako prvý DMT syntetizoval ešte v roku 1931 Richard Manske a niektorí užívatelia tvrdia, že im látka zmenila život. Človek má údajne pocit, že sa ocitol v inej dimenzii. Vo vysokých dávkach údajne vyvoláva zážitok blízky smrti.

Pozri aj: Závislým na drogách sa môže stať ktokoľvek. Toto je 7 typov ľudí, ktorí najčastejšie podliehajú 7 najznámejším drogám

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov