O poruchách príjmu potravy sa hovorí čoraz otvorenejšie, ešte stále však máme ďaleko k ich úplnému pochopeniu.

Medzi poruchy príjmu potravy, o ktorých sa hovorí najčastejšie, patria anorexia a bulímia. Počuli ste však už o ochorení s názvom diabulímia? Aj keď o nej mnoho ľudí nevie, alebo možno práve preto, radí sa medzi tie najnebezpečnejšie poruchy príjmu potravy na svete.

Článok pokračuje pod videom ↓

Diabulímia sa týka ľudí, ktorí trpia cukrovkou typu I a ide o zámerné obmedzovanie alebo vynechávanie dávok inzulínu za účelom straty váhy. Napriek tomu, ako vážne ohrozuje ľudí na živote, diabulímia stále nie je oficiálne radená medzi poruchy príjmu potravy, aj keď by jednoznačne mala byť. Týka sa totiž každého pacienta trpiaceho spomínanou cukrovkou, a to bez ohľadu na vek či pohlavie.

Aj keď sa ochorenie týka mužov aj žien, psychológovia tvrdia, že u žien je riziko vzniku diabulímie až dvojnásobne vyššie ako u mužov. Lieky, ktoré ľudia trpiaci cukrovkou užívajú, totiž môžu spôsobiť priberanie, ktoré pre zdravý sebaobraz nie je príliš prospešné.

Ako spoznáte, že niekto trpí diabulímiou?

unsplash.com

Ak máte vo svojom okolí niekoho, kto trpí cukrovkou, mali by ste spozornieť pri ktoromkoľvek z týchto príznakov:

  1. Posadnutosť jedlom, jeho nutričnými hodnotami a neustále počítanie kalórií.
  2. Nízke sebavedomie.
  3. Prílišná zameranosť na váhu a vzhľad.
  4. Nárazové jedenie prehnane veľkého množstva jedla.
  5. Zvracanie (väčšinou je vyvolané zámerne).
  6. Znižovanie dávok inzulínu alebo jeho odmietanie.
  7. Odmietanie jedenia na verejnosti, veľmi prísne pravidlá týkajúce sa jedenia.
  8. Depresia a/alebo úzkosť, strach z brania inzulínu.
  9. Nadmerné, až nezdravé cvičenie.
  10. Náladovosť.
  11. Neschopnosť sústrediť sa a nedostatok motivácie.
  12. Vyčerpanosť.
pixabay.com

Už samotný diabetes môže byť pre človeka mimoriadne nebezpečný, pokiaľ si nedáva pozor a neriadi sa odporúčaniami lekára. V prípade diabulímie môžu človeku hroziť problémy so zrakom, ako napríklad zákal či slepota, neuropatia, teda tŕpnutie končatín a bolesť rúk a nôh, poškodenie obličiek, ktoré môže viesť až k ich zlyhaniu, infekcie končatín, ktoré môžu viesť až k ich amputácii, poruchy sluchu, kardiovaskulárne problémy či ochorenia pokožky.

Diabulímia je natoľko závažné ochorenie, že na jeho vyliečenie zďaleka nestačí jeden odborník a je nutná spolupráca endokrinológa, diabetológa, psychológa a psychiatra. Vzhľadom na to, že ide o komplikované ochorenie spájajúce sa s cukrovkou, bežné liečebné postupy nie sú dostačujúce.

Ak máte podozrenie, že niekto vo vašom okolí môže trpieť diabulímiou, neváhajte okamžite konať. Môžete tým totiž zachrániť život.

Pozri aj: Všetci ostali v šoku. Injekčné podanie tejto látky okamžite zmiernilo príznaky depresie až u 50% pacientov

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov