Témy týkajúce sa sexuality sú čoraz diskutovanejšie, no stále kontroverzné.

Každý jedinec sa narodí s istou genetickou výbavou, ktorú on sám nemôže ovplyvniť. Tá určí nielen to, ako budeme vyzerať, aké budeme mať povahové črty, či budeme zdraví a množstvo iných faktorov, ale ovplyvňuje aj sexualitu. Tú máme danú narodením. Každý sa narodí s pohlavím, s ktorým vyrastá, a ktoré ovplyvňuje aj to, ako bude jedinec vychovávaný. Aj keď sa čoraz viac rozmáha trend tzv. „bezpohlavnej“ výchovy, kde rodičia dávajú v rozhodovaní o rode deťom voľnosť, biologickú danosť, s ktorou sme sa narodili, to neovplyvní.

Článok pokračuje pod videom ↓

S tým však zrejme nesúhlasili rodičia Davida Reimera. David Peter Reimer sa narodil 22. augusta v roku 1965 v Kanade. Pôvodne sa volal Bruce a bol jedným z dvojčiat, jeho brat sa volal Brian. Ešte mali len osem mesiacov, keď mali bratia podstúpiť obriezku. Aj keď to nebol náročný zákrok, dopadol zle. Všetko mohlo dopadnúť ináč, nebyť toho, že sa stala nehoda a lekári operáciu pokazili. Počas obriezky poškodili Bruceov penis natoľko, že škody boli nezvratné.

Dnes by sa vzniknutá situácia riešila ináč, no vtedy sa lekári rozhodli experimentovať. Naskytla sa im totiž príležitosť zistiť, čo má na človeka väčší vplyv – či dedičnosť alebo výchova. Psychológ John Money preto odporúčal rodičom, aby odteraz Brucea vychovávali ako dievča. Verili totiž, že až do dvoch rokov je dieťa rodovo neutrálnym jedincom a bude z neho to, čo rodičia vychovajú.

In 1966, David Reimer's circumcision was botched and he lost his penis to burns. Psychologist John Money suggested that…

Gepostet von Killing Time am Samstag, 3. Dezember 2016

Rodičia boli z celej situácie vydesení a zhrození, no lekári im vraveli, že nemá význam snažiť sa o nápravu, pretože pohlavný orgán ich syna nebude už nikdy plne funkčný. Bruce podstúpil niekoľko ďalších operácií na zmenu pohlavia a rodičia mu zmenili meno, odteraz sa volal Brenda. Aj keď sa v tých časoch zdalo, že ide o prelomový výskum a rodičia sa snažili pre svojho syna urobiť to najlepšie, bol mimoriadne neetický a na život dieťaťa mal závažný dopad.

Deti chodili k Johnovi Moneymu na pravidelné návštevy a tie boli pre nich postupom času čoraz neznesiteľnejšie. Nútil ich vyzliekať sa a fotil ich nahých. Brian a Brenda rodičov prosili, aby k nemu nemuseli chodiť a Brenda sa dokonca vyhrážala, že ak tam bude musieť naďalej chodiť, siahne si na život.

Brenda Reimer

Gepostet von ABhumi am Donnerstag, 11. Februar 2016

Napriek snahe rodičov a psychológa, Brenda sa vždy prejavovala ako chlapec, chcela robiť to, čo robil otec, chcela sa hrať s autíčkami a často sa so svojím bratom pobila, pričom bola očividne silnejšia. Keď jej matka ušila šaty, odmietala ich nosiť. Každý v Brendinom okolí vedel, že niečo nie je v poriadku. Napriek tomu, že ju ako dievča neprijali ani spolužiaci a Brenda sa rodičom sťažovala, že sa ako dievča necíti, rodičia jej odmietli povedať pravdu.

Ľady sa prelomili, až keď mala Brenda 15 rokov. Až vtedy jej rodičia povedali pravdu a Brenda sa rozhodla, že predsa len bude žiť ako muž. Zvolila si meno David, podstúpila sériu nápravných operácií a podstupovala hormonálnu liečbu. Money sa však týmto faktom nenechal odradiť a tvrdil, že jeho experiment bol úspešný a rodičia vychovali Brendu ako zdravé a šťastné dievča. Jeho slová boli vyvrátené až neskôr.

Brian and Brenda Reimer age 13

Gepostet von ABhumi am Donnerstag, 11. Februar 2016

Aj keď si spočiatku David myslel, že dokáže viesť plnohodnotný život, nebolo to tak. Keď mal 25 rokov, oženil sa so ženou menom Jane a vychovával s ňou jej tri deti. Minulosť dvojčatá dohnala, Brian trpel schizofréniou a u Davida sa prejavila depresia. Brian sa napokon predávkoval antidepresívami a len o dva roky neskôr sa David zastrelil.

Pozri aj: Maurice Tillet: Smutný príbeh muža, ktorý inšpiroval tvorcov Shreka. Bol géniom, no ľudia ho prezývali najškaredším mužom na svete

wikipedia, ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov