Preslávila sa najmä konceptom malých čiernych šiat. Mala však omnoho viac tajomstiev, než len tie v šatníku.

Druhá svetová vojna bola temným obdobím, v ktorom si človek nikdy nemohol byť istý, kto je jeho priateľom a kto, naopak, nepriateľom. Mnoho ľudí bolo podozrievaných zo špionáže a spolupráce s Nemcami. Medzi obvinených zo spolupráce s nacistickými úradníkmi patrila medzi inými aj módna ikona Coco Chanel. Okrem toho však zároveň bola obvinená aj z toho, že v rámci svojej značky spolupracuje aj so Židmi.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dokonca údajne pracovala pre nacistickú organizáciu s názvom Abwehr a fungovala ako agent s označením Westminster. Celé to malo začať v roku 1933, keď Hitlerova pravá ruka, Joseph Goebbels, bol poverený, aby vybral niekoho, kto nájde tajnú spojku pre nemeckú ambasádu v Paríži. Úlohy sa ujal Baron Hans Gunther von Dincklage.

Hovorí sa, že Paríž je mestom nielen módy, ale aj lásky, a tak sa stalo, že Dincklage na chvíľu na hľadanie spojky akosi pozabudol a namiesto toho si našiel milenku. Nebol ňou nikto iný než slávna Gabrielle Coco Chanel. Zamilovaná dvojica sa dokonca rozhodla, že budú spolu žiť v hotely Ritz.

wikipedia.org

O niečo neskôr, v roku 1941, nastúpila Coco do Abwehr pod velením generála Waltera Schellenberga. Následne odcestovala spolu s Louisom de Vaufrelandom do Španielska, kde mali hľadať ľudí ochotných robiť pre Nemecko špionáž. Coco sa však pravidelne stretávala aj s britskou smotánkou, čím sa snažila zabezpečiť sebe aj Vaurfelandovi krytie.

Popri tom sa však venovala aj svojej módnej značke. Aby ju ale mohla v roku 1924 udržať nažive, musela do nej investovať značnú čiastku. Pomocnú ruku jej v tomto poskytli dvaja bratia židovského pôvodu, Paul a Pierre Wertheimerovci.

To sa však proti Coco obrátilo, keď jej z vlastnej značky ostalo len 10 percent a všetko ostatné držali v rukách Paul a Pierre. Teraz sa však mladá dizajnérka rozhodla získať svoje dielo späť v plnej miere. Keď bol Paríž okupovaný Nemcami, uvedomila si, že práve to môže využiť vo svoj prospech.

Napísala teda nemeckým úradníkom list, že požaduje plné vlastníctvo značky Parfums Chanel. Vzhľadom na to, že bratia, ktorí ju finančne podporili boli Židia a nemali právo vlastniť obchod, vyriešili problém po svojom a Parfums Chanel predali do rúk svojmu priateľovi, ktorý nebol Židom. Následne ušli do New Yorku.

wikipedia.org

V roku 1943 Coco opäť odišla s Dincklageom do Španielska a napísala list Winstonovi Churchilovi, ktorý bol v tom čase nielen ministrom, ale aj jej blízkym priateľom, s ktorým si neraz užívala dlhé poľovačky. Trvala na tom, aby ukončil brojenie proti Nemecku.

Keď vojna skončila, Coco Chanel nebola za svoj dvojitý život nijak stíhaná ani potrestaná a niekoľko rokov žila so svojou láskou vo Švajčiarsku. V roku 1954 sa jej dokonca podarilo opäť získať svoju značku späť a neuveríte, kto jej pomohol. Opäť to boli bratia Wertheimerovci.

Pozri aj: Oskar Dirlewanger: Zaživa pálil ženy a psy kŕmil deťmi. Človek, ktorého dokonca aj nacisti považovali za príliš krutého

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov