Foto: Photo by Ryan Jacobson on Unsplash

Láska nemá jednoduché riešenie a mnoho jej záhad nedokážu rozlúštiť ani vedci.

Zamilovanie ovplyvňuje obrovské množstvo faktorov, ktoré nie je možné vopred predpovedať, jednoducho nemôžete niekoho prinútiť, aby sa zamiloval alebo “ dmiloval“. Niektorí psychológovia si však predsa len myslia, že do istej miery sa zamilovanie predvídať dá. Ako? Môže za to podľa nich týchto 11 faktorov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Alchýmia lásky

Ayala Malach Pines je klinická psychologička z izraelskej univerzity a rozhodla sa, že jej životnou misiou bude skúmanie dvojíc a ich správania sa. Napísala už viac ako 60 vedeckých publikácií na túto tému a o tom, ako sa rozhodujeme do koho sa zamilujeme, vydala dokonca aj knihu s názvom „Falling in Love: Why We Choose the Lovers We Choose“ (v preklade Zamilovanie sa: Prečo si vyberáme partnerov, ktorých si vyberáme). Práve v tejto knihe popisuje spomínaných 11 faktorov, ktoré prispievajú k tomu, že sa zamilujeme do človeka, ktorého stretávame každý deň na autobusovej zastávke alebo do kamaráta, ktorý bol zopár rokov skutočne len kamarátom.

Priťahujú sa tí podobní

Iste ste už aj vy počuli tvrdenie, že protiklady sa priťahujú, Pines má však iný názor a tvrdí, že za príťažlivých považujeme tých, ktorí majú rovnaké postoje, názory, povahové črty a zmýšľanie o svete ako my.

Blízkosť

Aj keď moderným trendom sú vzťahy na diaľku, majú mnoho nevýhod. Vo vzťahu je dôležitá fyzická blízkosť, teda aj tá geografická.

Foto: unsplash

Kto ste

Aj keď sa mnohí tvária, že to tak nie je, dôležité je aj to, ako človek vyzerá a aký je. každý má isté preferencie, či už sa týkajú zovňajšku alebo správania. Napríklad tmavé vlasy, modré oči a skvelý zmysel pre humor.

Vzájomnosť

Kľúčovým faktorom pri zamilovaní sa je vzájomnosť, ideálne totiž je, ak sú si dvaja ľudia sympatickí navzájom. Ak je láska len jednostranná, spôsobuje to mnoho frustrácie a sklamania.

Uspokojovanie potrieb

Mimoriadne dôležité je vzájomné uspokojovanie potrieb plynúcich z rolí, ktoré vo vzťahu zastávame. Iné potreby majú vo vzťahu napríklad manželia, rodičia a podobne. Všetci však máme očakávania a ak nie sú naplnené, hrozí sklamanie.

Fyzická a emocionálna príťažlivosť

Bez príťažlivosti to jednoducho nejde, ak si nedokážete predstaviť, že dotyčného držíte za ruku a zhovárate sa s ním neskoro do noci, zrejme nejde o zamilovanie, ale o povestný „friendzone“.

Foto: unsplash

S kým sa stretávate

Dôležité je aj to, s kým sa objekt záujmu stretáva, nežijeme totiž v izolovaných bublinách a pravdepodobne budeme prichádzať do kontaktu aj s jeho/jej rodinou a priateľmi. A ako sme už spomenuli, najlepšie vychádzame s ľuďmi, ktorí zdieľajú podobné názory a normy ako my.

Drobné zvláštnosti

Ak sa do niekoho zamilujete, na kilometer spoznáte jeho chôdzu, bez problémov rozoznáte hlad a spôsob, akým tancuje na bláznivej diskotéke sa vám navždy vryje do pamäti. Práve toto sú dôvody, pre ktoré sa niekto poľahky vkradne do nášho srdca.

Ste pripravení?

Na to, aby sa človek zamiloval, treba byť pripravený. Stretnúť by sa malo viacero komponentov spomenutých vyššie.

Samota

Dôležitým faktorom je možnosť stráviť s daným človekom čas osamote, aby ste mali čas spoznať sa. Je síce fajn stretnúť sa v dave kamarátov, tak vám však podstata človeka môže uniknúť.

Foto: unsplash

Záhada

Netvrdíme, že sa máte hrať na záhadu a detektíva, medzi dvoma ľuďmi by však mala vládnuť istá miera záhadnosti. Každý má svoje tajomstvá a práve tie nás občas na tom druhom priťahujú.

Ani po prečítaní predošlých bodov si nie ste istí? Vedci odporúčajú vyskúšať MRI. Aj keď je totiž symbolom lásky srdce, láska sa ukrýva v mozgu.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov