Foto: pixabay

Zo začiatku sa takmer v každom vzťahu zdá, že je to ideálne.

Premýšľate nad tým, prečo sa vlastne hádajú iné páry, veď vy na to vôbec nemáte dôvod a veci riešite s partnerom konštruktívne. Po čase sa však v každom vzťahu objavia menšie či väčšie nezhody, ktoré končia hádkou. Po hádke zas neraz zavládne ťaživé ticho a je ťažké prísť na niečo, čo by nevyznelo nevhodne. Čo v takej situácii partnerovi povedať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo povedať po hádke s partnerom? Ospravedlniť sa, tvrdiť, že všetko bude v poriadku alebo radšej brániť svoj vlastný postoj? Nech sa chystáte povedať čokoľvek, majte na pamäti, že cieľom by malo byť zlepšiť danú situáciu a dosiahnuť kompromis, nie vyhrať bitku, ktorá ani bitkou nie je.

Johnatan Bennet je odborníkom na vzťahy a pre Bustle sa vyjadril, že hádky sú realitou nejedného vzťahu. Nemusia však byť vyslovene zlé, ak človek dokáže využiť argumenty na to, aby poukázal na veci, ktoré mu prekážajú a zároveň sa snaží pochopiť partnerovo stanovisko. V takejto hádke potom nie je žiaden víťaz ani porazený, ale partneri, ktorí sa o sebe niečo nové naučili a snažia sa na sebe pracovať.

Čo teda po hádke partnerovi povedať? Inšpirujte sa nasledovnými vetami.

Čo môžeme urobiť, aby sme situáciu vyriešili?

Keď sa hádate čoraz častejšie kvôli tej istej záležitosti, práve táto otázka by mohla byť cestou k rozumnému argumentovaniu namiesto kričania. Hádky totiž nevznikajú len tak a úprimná diskusia niekedy zmôže viac, ako tisícky prázdnych slov.

Fot: unsplash

Mrzí ma to, prepáč

Tieto slová majú moc, avšak len v prípade, ak sa ospravedlníte za konkrétnu vec a budete to myslieť naozaj úprimne. Okrem toho, je dobré zamyslieť sa nad tým, či by ste nabudúce niečo urobili ináč – a čo konkrétne.

Odpúšťam ti

V hádke zvyčajne nie je “vinný“ len jeden človek, každý má na konflikte svoj podiel, ospravedlniť by sa preto mali obe strany. Každý by mal totiž prijať zodpovednosť za svoje skutky a slová. Ak sa vám človek ospravedlní, je dobré dať nahlas najavo, že mu odpúšťate. Ak sa budete tváriť dotknuto, len aby ste partnera dlhšie potrápili, nikomu to neprospeje.

Ľúbim ťa

Po hádke sa zvyčajne necítime práve najlepšie, pomôcť však môže uistenie a láska. Bennett odporúča dať partnerovi najavo, že hádka je len drobnou prekážkou, ktorú však spolu dokážete prekonať.

Počúvam ťa

Je dôležité, aby partner vedel, že ho počúvate a chápete, čo k hádke viedlo. Je totiž oveľa lepšie mať jasno v tom, čo a prečo sa deje, než hádať, prečo sa partner hnevá, prípadne sa snažiť celú záležitosť zamiesť pod koberec.

Cítim, že…

Častým problémom v konfliktoch je fakt, že ľudia menej hovoria o tom, čo cítia a čo im ublížilo, ale viac hovoria o chybách partnera a o tom, čo urobil zle. Obviňovanie a útoky však nie sú konštruktívnym riešením, radšej sa pokúste popísať problém zo svojho stanoviska a otvorene pomenujte svoje pocity.

Foto: pixabay

Ako uzavrieme kompromis?

Hádky nemajú vždy jednoznačné riešenia a neposkytujú jednoduché odpovede, preto je dobré myslieť na kompromis. Aké je ideálne riešenie pre partnera a aké je podľa vás? Povedzte to nahlas a pokúste sa nájsť riešenie, ktoré bude vyhovovať obom. Ak ku kompromisu dospejete, napíšte ho napríklad na papier a dajte ho na viditeľné miesto, kde ho budete mať na očiach obaja.

Môžeme sa o tom porozprávať zajtra?

Ak ste práve príliš nahnevaní na to, aby ste odpúšťali alebo hľadali kompromisy, je v poriadku dať si na chvíľu prestávku a vrátiť sa k problému na ďalší deň. Choďte sa prejsť, pospite si a dajte čas emóciám, aby trochu vychladli.

Zvládneme to, pracujem na tom

Ak sa vám zatiaľ nepodarilo dospieť ku kompromisu, nevešajte hlavu, dajte však partnerovi najavo, že konflikt netrvá večne a napokon to spolu zvládnete. Okrem toho, obe strany by si mali byť vedomé toho, že na probléme treba pracovať a vyjadriť ochotu hľadať riešenie naďalej.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov