Foto: pixabay.com

Ľudská hlúposť má nekonečné množstvo foriem a prejavov.

Hlúpi ľudia sú nebezpečnejší ako mafia. Je to neorganizovaná skupina ľudí bez pravidiel či bez šéfa, napriek tomu však konajú a zmýšľajú v harmónii, akoby ich riadila akási neviditeľná ruka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zákony ľudskej hlúposti

Hlúpy človek sa objaví znenazdajky, skomplikuje vám život, pripraví vás o čas, o zmysel pre humor, o schopnosť produktívne pracovať a občas i o vieru v ľudstvo. Takto popisuje hlúpych ľudí profesor dejín ekonomiky, Carlo Cippola. Kedysi sa venoval preľudneniu, prišiel však na to, že bude lepšie, ak napíše prácu na tému ľudskej hlúposti. Jeho kniha vyšla pod názvom The Basic Laws of Human Stupidity, kde sa hlúposti venuje s nadhľadom a nezabúda pritom na satiru.

Toto je podľa neho 5 základných zákonov, ktorými sa hlúposť riadi.

#1 Vždy podceňujeme, koľko hlúpych ľudí sa na svete nachádza

Cippola sa vo svojej knihe vyjadril, že prítomnosť hlúpych ľudí je známym faktom, problémom však je, že podceňujeme ich početnosť, ako aj dopad ich hlúposti na spoločnosť. Stačí sa vybrať na prechádzku po ulici a zistíte, že to nie je možné bez toho, aby ste takého človeka stretli.

Foto: pixabay

#2 Hlúposť je nezávislá od akýchkoľvek iných osobnostných vlastností

Cippola došiel k záveru, že hlúposť môže byť súčasťou človeka rovnako, ako napríklad hnedé vlasy či modré oči. Nezávisí od iných vlastností, vyskytuje sa preto v približne rovnakej miere v každej spoločenskej vrstve. Hlúposť nie je závislá dokonca ani od vzdelania a získaného titulu. Či už sa ocitnete v spoločnosti ľudí žijúcich na vysokej nohe alebo medzi drevorubačmi so svetom zabudnutého ostrova, hlúposti sa nevyhnete.

#3 Hlúpy človek spôsobí škody bez toho, aby mal z toho prospech

Hlúposť nie je vecou inteligenčného kvocientu, teda známeho IQ, je skôr vecou chýbajúceho racionálneho zmýšľania. Človek je tvor spoločenský a na iných sa spolieha aj preto, lebo z toho jedinec alebo skupina čerpá úžitok. Alebo môže jedinec konať tak, aby zámerne spôsobil škody. Hlúpy jedinec však škody spôsobuje bez toho, aby z toho mal ktokoľvek nejaký úžitok. Ide jednoducho o nedostatok racionálneho zmýšľania.

Možno si aj vy spomeniete na prípad, kedy vás na parkovisku niekto zablokoval. Nijak tým nad vami nezískal prevahu, nevyhol sa pokute a dosiahol jedine to, že vám stúpol tlak až do nebies. Do skupiny superhlúpych patria jedinci, ktorí spôsobia svojím konaním škody nielen iným, ale aj sami sebe.

#4 Vždy podceňujeme možný dosah hlúposti

Cippola si myslí, že bežná populácia neraz zabúda na to, aké nebezpečenstvo predstavujú hlúpi ľudia. Keďže ich správanie nie je racionálne, rozmýšľajúci, inteligentný jedinec ho dokáže len ťažko pochopiť. Vzhľadom na chýbajúcu racionalitu nás správanie hlúpeho človeka neraz prekvapí do takej miery, že nedokážeme adekvátne reagovať. Okrem toho, chybou je myslieť si, že hlúpy človek môže ublížiť len sám sebe.

#5 Hlúpy človek je ten najnebezpečnejší

Ľudí môžeme rozdeliť do 4 základných kategórií, a to ľudia naivní, inteligentní, zlí a hlúpi. Prvé tri skupiny si svoj údel zvyčajne uvedomujú, hlúpy človek však netuší, že je hlúpy a ak mu to niekto povie, nie je ochotný to pripustiť. Nanešťastie, práve o to viac môže ublížiť, a to najmä v prípade, ak mu je do rúk zverená moc.

Foto: pixabay

Ako sa pred hlúposťou ochrániť?

Inteligencia a hlúposť nie sú protiklady, ba dokonca hlúposť nie je nedostatkom inteligencie. Každý z nás môže konať hlúpo, ak  svoje slová a skutky nezvážime dostatočne. Ak zabudneme na dôležitosť kritického zmýšľania a introspekcie, staneme sa poľahky obeťou vlastnej hlúposti. Ak sa teda chceme hlúposti vyhnúť, mali by sme vedieť, čím je spôsobená. Vedci z Univerzity Eötvösa Loránda vyčlenili tri kategórie hlúposti, na ktoré by sme si mali dávať pozor.

  1. Ignorancia a prehnané sebavedomie – toto je najvyššia kategória hlúposti a zahŕňa ľudí, ktorí sa do vecí púšťajú bez toho, aby o nich mali potrebné poznatky či akékoľvek nevyhnutné skúsenosti.
  2. Nedostatok sebakontroly – ide o stredný stupeň hlúposti a vyznačujú sa ním ľudia, ktorí ľahko podliehajú svojim impulzom.
  3. Nepozornosť – tento stupeň hlúposti je ten najľahší a do tejto kategórie spadajú jedinci, ktorí sú jednoducho nepozorní.
psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov