Foto: pixabay.com

David Dunning sa v psychológii nezaoberá bežnými témami.

Zaujíma ho ľudská hlúposť a rozhodol sa, že spíše niekoľko odporúčaní. V nich vám poradí, ako sa hlúposti vyhnúť, resp. ako nebyť hlúpy, ale práve naopak, o niečo múdrejší.

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno ste už niekedy počuli o tzv. Dunning-Kruger efekte. Ten hovorí, že kým múdri o sebe neraz pochybujú, hlúpi sú presvedčení o svojej dokonalosti. Prečo je to tak? Lebo menej inteligentný jedinec si neuvedomuje, že mu intelekt chýba. To vysvetľuje nejednu zvláštnu situáciu, v ktorej sa občas v komunikácii s inými ocitáme. Dunning sa však nezaoberá len definíciou hlúposti, ale aj tým, ako sa jej vyhnúť. Toto je 5 spôsobov, vďaka ktorým sa podľa neho môže človek stať múdrejším.

Foto: unsplash

Spoľahnite sa na iných

Jedným zo základných Dunningových tvrdení je fakt, že človek jednoducho nie je príliš dobrý v posudzovaní vlastného intelektu a úsudku. Či je človek múdry alebo nie, len málokto odhadne svoje schopnosti správne. Preto je dobré občas sa spoľahnúť na hodnotenie druhých. Okrem toho, Dunning hovorí, že čím viac hláv, tým viac rozumu, čo znamená, že v skupinách sa správame rozumnejšie, ako osamote. Pokiaľ ide o plnenie dôležitých úloh, nie je dobré spoliehať sa výlučne na vlastný úsudok, najlepšie urobíte, ak sa občas poradíte s kolegami, kamarátmi či s niekým iným z oboru.

Predstavte si najhorší scenár

Optimizmus by mal mať v našich životoch svoje miesto, nie však v prípade, ak sa snažíte urobiť dôležité rozhodnutie. Dunning odporúča zamyslieť sa nad katastrofickým scenárom pri každom rozhodnutí. Keď sa rozhodnete tak alebo onak, ako to môže dopadnúť?

Myslite na možnosti, nie na istoty

Chcete byť lepší v rozhodovaní sa a v predvídaní budúcnosti? Vzdajte sa čiernobieleho myslenia a uvažujte nad možnosťami. Neexistuje totiž len áno alebo nie, ale aj možnosti medzi tým. Neuvažujte nad tým, čo ak sa stane X alebo Y ale myslite na to, aká je pravdepodobnosť, že sa tak stane. Autorom tejto myšlienky je Philip Tetlock, ktorý zistil, že ľudia robia oveľa lepšie rozhodnutia, ak sa nespoliehajú na istoty, ale zvažujú možnosti.

Foto: unsplash

Čo je fakt a čo je názor?

Dunning hovorí, že v poslednom čase ľudia často zabúdajú na rozdiel medzi faktami a názormi. Dodáva, že ak chceme byť múdrejší, mali by sme si uvedomiť, že niektoré tvrdenia nie sú na to, aby sme o nich diskutovali, sú to jednoducho fakty bez priestoru na osobné interpretácie. Na niektoré otázky nepotrebujeme názor, potrebujeme si len dohľadať fakty.

Naučte sa povedať „neviem“

Vďaka internetu máme k dispozícii nekonečné množstvá informácií. Nájsť informácie však nestačí, dôležitú úlohu tu zohráva psychológia. K tomu, aby ste informácie hľadali, si totiž najprv musíte priznať, že niečo neviete, a to mnohým ľuďom ego jednoducho nedovolí. Každý by si však mal z času na čas pripomenúť, že človek nie je všemocný, nemôže vedieť všetko a občas jednoducho potrebuje informácie nájsť a doplniť si ich.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov