Foto: pixabay.com

Nech sa človek snaží akokoľvek, nájsť si prácu snov vôbec nie je jednoduché.

Nie je to ale nemožné, mali by ste však vedieť, že možní zamestnávatelia majú prístup k oveľa väčšiemu množstvu informácií, ako by ste si mysleli. V dobe sociálnych sietí si vás nájdu veľmi ľahko a váš profil o vás zamestnávateľom veľa napovie. Čomu by ste sa teda radšej mali vyhnúť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Fotky s alkoholom

Prieskum ukázal, že až 70 percent zamestnávateľov si záujemcu o zamestnanie overilo cez sociálne siete a aj keď bol kandidát zaujímavý, ak našli v jeho profile niečo, čo sa im nepozdávalo, odmietli ho. Aj keď vás teda láka pochváliť sa fotkami z posledného divokého večierka, jednoznačne to neodporúčame. Odborníci hovoria, že aj keď máte na fotografiách legálne návykové látky, pre zamestnávateľa je to varovanie a odmietnuť vás môže najmä v prípade, ak budete v zamestnaní veľa komunikovať s klientmi. Alkohol či drogy na fotografiách totiž môžu budiť dojem nezodpovednosti a nespoľahlivosti.

Nevhodný obsah alebo žiaden obsah

Ani váš vztýčený prostredník nie je niečo, čo by sa malo vo vašom profile ocitnúť. Pri pridávaní obsahu na internet sa riaďte pravidlom, podľa ktorého tam nepatrí nič, čo by ste nechceli, aby videla vaša stará mama alebo vaše deti. Na druhej strane však podľa odborníkov nie je dobré ani to, ak nepridávate vôbec nič. Až 60 percent opýtaných zamestnávateľov totiž uviedlo, že ak by záujemca o pozíciu nemal na sociálnych sieťach vôbec nič, pravdepodobne by ho na pohovor nepozvali. Na druhej strane však netreba verejne zdieľať každú svoju myšlienku a každé svoje jedlo, u zamestnávateľa by ste totiž mohli vzbudiť dojem, že u vás nebudú v bezpečí ani citlivé firemné informácie. Je teda dôležité nájsť v tomto zlatú strednú cestu.

Foto: unsplash

Vyhýbajte sa diskriminácii

Niektorí ľudia vnímajú sociálne siete ako priestor, kde môžu otvorene vyjadriť akýkoľvek svoj názor či zmysel pre humor. Nie je to však pravda a platí pravidlo, že ak nemáte nič pekné, čo by ste povedali, radšej nehovorte nič. Až tretina zamestnávateľov vás totiž nepozve na pohovor, ak vo vašom profile natrafia na rasistické či inak diskriminujúce narážky.

Znevažovanie predošlého zamestnávateľa

Nikto nie je šťastný, keď zistí, že sa o ňom poza jeho chrbát klebetí. Až tretina zamestnávateľov priznala, že odmietli zamestnanca, ktorý sa nepekne a urážlivo vyjadroval na margo predchádzajúceho zamestnávateľa. Či sa už pokúšate o humor alebo chcete obhájiť svoj odchod z predchádzajúceho zamestnania, vyhnite sa ohováraniu, budí to totiž dojem nie práve najpríjemnejšieho charakteru.

Neklamte

Jednou z najdôležitejších zásad je držať sa pravdy. Nech danú prácu akokoľvek chcete, neklamte o svojom vzdelaní ani o predošlých zamestnávateľoch. Žijeme totiž v dobe, kde si zamestnávatelia vedia čokoľvek skontrolovať a ak máte v životopise uvedené nepravdivé informácie, verte, že na to prídu.

Foto: unsplash

Neprofesionálne maily

Zrejme mnohí z nás si spomenú najmenej na jedno neprofesionálne meno, ktoré sme online používali, či už nevhodná mailová adresa alebo prezývka na rôznych stránkach. Keď však vstúpite do sveta práce, je najvyšší čas takýchto mien sa mailov sa zbaviť. Nechcete predsa, aby vám budúci nadriadený písal na mail kvietocek235.

Čo by na uchádzačovi o prácu odradilo vás? Dajte nám vedieť v komentároch.

huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov