Foto: bgr.com

Keď sa povie slovko „úspech“, Steve Jobs je človekom, ktorý mnohým zíde na um.

Ako to všetko dosiahol? Samozrejme, univerzálny recept na úspech neexistuje a každý si za ním musí ísť vlastnou cestou. Predsa však medzi úspešnými a neúspešnými ľuďmi existuje rozdiel. Steve Jobs vyzradil, že pre neho vytvára ten rozdiel táto jedna vec.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vysoké očakávania

Steve Jobs vedel, že dosiahnuť svoj sen nie je jednoduché a nič sa vám nesplní, ak bude spať na vavrínoch. Pracoval preto tvrdo a požadoval to aj od svojho okolia. Chcel, aby ľudia okolo neho boli svedomitejší, aby pracovali viac a lepšie a mal vysoké očakávania, ktoré by nejedného človeka položili. Keď však niekto nevedel, ako ďalej, vždy bol k dispozícii. Neodmietal otázky, vedel totiž, že je nesmierne dôležité byť zvedavý a pýtať sa.

Verte vo svoje vlastné sily

Zvedavosť nebola to jediné, v čo Steve Jobs veril. Veril aj tomu, že každý môže dosiahnuť svoje ciele a sny, ak za nimi ide dostatočne vytrvalo a ak verí vo svoje vlastné sily. Práve toto Jobs využíval v snahe motivovať ľudí okolo seba. V jednom z rozhovorov sa Jobs vyjadril: „Nemôžete pospájať body, keď hľadíte len pred seba. Niekedy sa musíte aj obzrieť a veriť, že budúcnosť má pre vás pripravené skvelé veci. Musíte niečomu veriť, či už budete veriť v karmu, v osud či v inštinkt. Mňa tento prístup k životu nikdy nesklamal a práve tento prístup pre mňa znamenal ten najväčší rozdiel.“

Nepotrebujete dokonalý plán

Jedným z dôvodov, prečo mnoho ľudí neuspeje, je, že si myslia, že potrebujú mať detailne vypracovaný skvelý plán na niekoľko rokov dopredu. Úspech však nie je o tom, že máte naplánovaný každý krok a vytýčených 10 míľnikov. Veľa ľudí si však myslí, že plán je základ a bez neho sa boja urobiť krok vpred. Radšej preto ostanú na mieste.

Dôverujte svojim schopnostiam

Úspešný človek však skúša bez toho, aby vopred vedel, ako to dopadne. Skúša stále dookola, nevzdáva sa a napokon zažije neúspechy, ale aj úspechy a z oboch sa poučí. Dôležitý je teda prvý krok, a to skúsiť a veriť, že to dobre dopadne, že to niekam povedie. Chcete byť zdravší, zmeniť kariéru, začať nový biznis? Nebojte sa len preto, že nevidíte do budúcnosti, jednoducho si verte. To jediné, čo potrebujete, je teda viera.

Viera

Žiadna cesta nie je bez prekážok, no ak veríte tomu, že to zvládnete, už máte čiastočne vyhraté. Po každej prekážke budete múdrejší, skúsenejší, a tú ďalšiu zvládnete o niečo ľahšie. Nikto vám nezaručí, že každý pokus bude úspešný, ak sa však nebudete pokúšať vôbec, máte istotu, že úspešní nebudete. Viera je všetko, čo potrebujete k tomu, aby bol život o niečo lepší a zábavnejší.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov