Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay

Ľudská pamäť má zázračné schopnosti, žiaľ niekedy zlyhá práve vtedy, keď ju najviac potrebujeme.

Pamätáme si veci, ktoré si pamätať nechceme a zabúdame to, čo sme si pamätať chceli. Okrem toho, naše spomienky sú skreslené a každá spomienka je skôr spomienkou na spomienku. Existujú však spôsoby, ako svoju pamäť povzbudiť a na túto metódu nedajú dopustiť ani odborníci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Elektrostimulácia

Znie to síce desivo, no aj v dnešnej medicíne sa využíva elektrostimulácia. V mnohých prípadoch je považovaná za zastaranú metódu, aj dnes však vďaka nej liečia pacientov s neuromuskulárnou dysfunkciou, poškodenými tkanivami či dokonca pacientov trpiacich psychiatrickými ťažkosťami. Rob Reinhart z Bostonskej univerzity sa však podieľal na výskume, ktorý ukázal, že elektrostimulácia môže výrazne podporiť napríklad aj našu pracovnú pamäť.

Mladí vs. seniori

Reinhart a tím jeho kolegov požiadali skupinku 20-ročných ľudí, aby vyplnili sériu testov zameraných na pamäť. Jednou z ich úloh bolo napríklad dôkladne si prezrieť obrázok a po krátkej pauze zhodnotiť, či je ďalší ponúknutý obrázok rovnaký, alebo odlišný ako ten predošlý. Rovnaké úlohy mala následne plniť skupinka 60 až 70 ročných jedincov. Ako ste si zrejme domysleli, mladšia skupinka si počínala lepšie, Reinhart však prišiel s nápadom stimulovať mozog seniorov neinvazívnou metódou, a to za pomoci elektród. Zdá sa, že metóda skutočne zabrala, po nej boli totiž výkony oboch skupín vyrovnané a efekt stimulácie vydržal takmer hodinu.

Foto: unsplash

Gama a theta

Prečo je elektrostimulácia efektívna? Vedci z Bostonu vysvetľujú, že ľudský mozog funguje vďaka nízkofrekvenčným theta vlnám a vysokofrekvenčným gama vlnám. Kým gama vlny spracúvajú elementy podnetu, ako napríklad farbu a tvar, theta vlny proces riadia, ako dirigent riadi orchester. Okrem toho, theta vlny z rôznych častí mozgu sa synchronizujú. Časom však dochádza k úpadku týchto funkcií a synchronizácia, ako aj spracovanie informácií, prebieha pomalšie. Z koncertu sa teda postupne stane dysharmonický zhluk podnetov.

Pôsobí aj na mladých

To je však možné napraviť práve spomínanou elektrostimuláciou. Reinhart si myslí, že práve takto je možné posilniť pamäť ľudí bez toho, aby boli odkázaní na lieky, a to aj v prípade pacientov trpiacich Alzheimerovou chorobou. A čo sa stane, keď stimulujeme mozog mladého človeka? Ukázalo sa, že k zlepšeniu dochádza nielen u seniorov, ale aj u mladých ľudí, ktorým pamäť stále slúži harmonicky.

Foto: unsplash

Samozrejme, elektrostimulácia za účelom zlepšenia pamäti nie je niečo, čo by si mohol človek naordinovať sám doma, radšej to teda neskúšajte. Vedci totiž v tejto oblasti ešte stále majú čo robiť.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov