Foto: Image by GLady from Pixabay

Buďte k ľuďom milší a vráti sa vám to vo forme šťastia.

Čo sa dobrých skutkov týka, názory ľudí sú protichodné. Niektorí si myslia, že dobré skutky sa nevyplatia, pretože keď niekomu ponúknete prst, vezme si rovno celú ruku. Iní zastávajú názor, že za dobrotu na žobrotu a niekto zas na takéto negatívne postoje nedbá a dobrých skutkov sa nebojí. Kto je na tom však najlepšie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Dobré skutky alebo ostré lakte?

Už od detstva sa z rozprávok učíme, že dobro víťazí nad zlom a konať dobré skutky sa oplatí. Nie je to však len vec rozprávok, potvrdia vám to aj vedci. Ak totiž vykonáme dobrý skutok, nebude šťastný len ten, komu sme pomohli, prospeje to aj nám. Mnohí si možno pomyslia, že svet je predsa neprajným miestom, kde prežije ten, kto má ostré lakte a nie ten, kto sa snaží o dobro. Vedci z Oxfordskej univerzity však pre vás majú novinku.

Foto: unsplash

Sedem dobrých skutkov

Štúdia, ktorú vykonali, totiž dokázala, že stačí vykonať malý dobrý skutok sedem dní po sebe k tomu, aby ste boli nielen o niečo lepším, ale aj šťastnejším človekom. Vedci vykonali výskum v spolupráci s organizáciou Kindness.org, ktorej cieľom je urobiť svet o trochu krajším a ukázať ľuďom, že konať dobro je dobré.

Ako výskum prebiehal? Stránka Medium uvádza všetky podrobnosti, podstatné však je, že výskumu sa zúčastnilo 691 ľudí, pričom ich úlohou bolo každý deň po dobu 7 dní vykonať aspoň jeden malý dobrý skutok, či už pre niekoho známeho alebo pre niekoho, koho nikdy predtým nestretli.

Nie je to náhoda

Následne sa porovnávala hladina pociťovaného šťastia pred začatím experimentu a po 7 dňoch plných dobrých skutkov. Súčasťou experimentu bola aj kontrolná skupina, ktorá inštrukciu robiť dobré skutky neobdržala, aby si vedci boli istí, že zmena nie je len náhodným výkyvom nálady. Ukázalo sa však, že o náhodu jednoznačne nešlo a ľudia konajúci dobré skutky boli po 7 dňoch šťastnejší a spokojnejší.

Foto: unsplash

Kde začať?

Nejde síce o žiaden prevratný objav, je však dôležitý – najmä v súčasnosti, kedy sú pokoj v duši a pocit šťastia čoraz vzácnejšie. Naopak, čoraz viac ľudí je osamelých a nespokojných. Vedci však chápu, že konať dobré skutky nie je vždy jednoduché, vytvorili preto zoznam nápadov, ktoré nie sú náročné, no pomôžu viac, ako by ste si možno mysleli.

  1. Darujte knihu, kúsok umenia, pošlite dobrú pesničku a nezabudnite pridať milú poznámku.
  2. Opýtajte sa niekoho, či mu môžete nejako pomôcť.
  3. Kúpte niekomu kávu.
  4. Pošlite niekomu rukou písaný list s niekoľkými milými slovami.
  5. Podeľte sa o pozitívny príbeh.
  6. Darujte niekomu rastlinu.
  7. Strávte čas s niekým, kto je osamelý.
  8. Pozbierajte odpadky vo svojom okolí (kancelária, okolie domova).
  9. Upečte niekomu sladkosť.
  10. Darujte niečo potrebné človeku v núdzi.
  11. Nechajte štedré sprepitné.

Možností je mnoho, stačí sa len inšpirovať a pustiť sa do toho.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov