Foto: Photo by Sidney Sims on Unsplash

Depresia je mentálne ochorenie, ktorého nie je možné len tak sa zbaviť, neodíde ako bolesť hlavy.

Môžete však jej príznaky zmierniť. Prvým krokom je uvedomiť si, že človek depresiou trpí, a že potrebuje pomoc. Nedbajte na stigmu, vaše zdravie je dôležitejšie ako to, čo si o vás myslia ostatní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jedným zo základných príznakov depresie je zmenené myslenie. Mení sa vnútorná realita človeka a teda aj spôsob, akým jedinec nazerá na svet. Je to ako keby ste pozerali cez pokrivenú šošovku. Človek má pocit, že bude pokrivená už navždy, a jednoducho neexistuje spôsob, akým by bolo možné ju napraviť. Vnútorná realita a to, čo vidíte cez pokrivenú šošovku, však nezodpovedá tomu, aký svet skutočne je.

To však jedinec v cykle negatívnych myšlienok a emócií nevníma. Môže to zájsť tak ďaleko, že sám seba presvedčí, že mu nič nie je. Ak si však opakujete týchto 9 myšlienok, mali by ste spozornieť.

Foto: unsplash

Nie je to také zlé

Ak sa cítite zo dňa na deň horšie, no stále si opakujete, že to nie je také zlé, zrejme niečo nie je v poriadku. Klinická psychologička Melissa Ifill hovorí, že toto je jedna z tých najväčších lží, v ktoré depresia človeka prinúti veriť. Mali by sme však mať na pamäti, že pomoc netreba vyhľadať až vtedy, keď sa človek ocitne na úplnom dne. Ak sa cítite zle, no sami seba presviedčate, že to tak nie je, zamyslite sa na chvíľku a neváhajte vyhľadať odborníka.

Zvládnem to sám/sama

Depresia je vážne ochorenie a nie bremeno, ktoré by ste museli niesť na pleciach sami. Aj keď ste predtým už zvládli zlé obdobia, tentoraz sa nemusíte trápiť sami. Mnohí veria, že ak sa budú správať, akoby sa nič nedialo, napokon to všetko samo prejde. Niektoré rany sa síce časom zahoja, no nie je zlé priznať si, že potrebujete pomoc rodiny, priateľov či odborníka.

Všetko je zlé

Aj keď nie je zdravé problémy popierať, na opačnom konci škály sa nachádza katastrofizácia, ktorá taktiež nie je prospešná. Ifillová tvrdí, že čierne a biele videnie je jedným zo symptómov depresie, ktorý napovedá, že je čas obrátiť sa na odborníka. Aj keď máte pocit, že zo situácie nie je cesta von, odborník vám môže pomôcť nájsť ju a vidieť problémy z novej perspektívy.

Foto: unsplash

Aj tak na tom nezáleží

Ďalšia z nebezpečných myšlienok zas človeka presviedča, že na tom aj tak nezáleží. Odborníčka Lara Schuster Effland sa vyjadrila, že depresia spôsobuje pocit beznádeje a bezmocnosti, človek má preto pocit, že neexistuje nič, čo by mu mohlo pomôcť, preto je jedno, či sa bude snažiť alebo nie. Odborník vám však dokáže pomôcť tento bludný kruh zlomiť a presvedčí vás, že to má zmysel a stojí za to pomoc nájsť a bojovať.

Potrebujem len pár dní voľna

Prázdniny nie sú niečo, čo by depresiu vyriešilo, a okrem toho, to najhoršie, čo môžete urobiť, je bagatelizovať svoje problémy. Ak máte pocit, že je toho na vás priveľa, nestíhate dospávať a ďalej už nevládzete, vyhľadajte niekoho, kto vám môže byť oporou a dokáže vám pomôcť.

Mám partnera, nemám sa čo sťažovať

Depresia si nevyberá a to, že sa cítite zle, neznamená, že nie ste vďační za to, čo máte. Nezahovárajte teda problémy tým, že veď máte dobrú prácu, priateľov či partnera. Depresiou môže trpieť aj človek, ktorému sa práve darí tak, ako nikdy doteraz a naopak, človek, ktorému sa nedarí, ňou trpieť nemusí.

Neplačem, to sa neráta

Jedným z príznakov depresie síce môže byť plačlivosť, avšak nemusí, netreba preto prehliadať ostatné príznaky len preto, že sa netopíte v slzách. Ani jeden človek trpiaci depresiou nie je rovnaký ako ten druhý, každý ju prežíva iným spôsobom. Môže sa prejaviť napríklad aj apatiou, osamelosťou alebo pocitom emocionálnej otupenosti.

Foto: unsplash

Veď mi to v práci ide skvele

Depresia nie vždy oberie človeka o schopnosť fungovať a efektívne pracovať. Klinickí psychológovia hovoria, že stále môžete podávať v práci maximálne výkony, po práci ísť na nákup, do fitka a venovať sa rodine, a napriek tomu trpieť klinickou depresiou.

Nie som normálna/normálny

Pokiaľ ide o psychické ochorenia, ešte stále sú opradené mnohými nepravdami a stigmou. Na chorých neraz pozeráme cez prsty a ľudia si myslia, že ak sa cítia ináč, jednoducho nie sú normálni. Pamätajte, že nie ste narušení, nie ste nenormálni, ale ak trpíte depresiou, potrebujete pomoc a mali by ste ju čím skôr vyhľadať.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov