Robert Bardella bol vždy považovaný za zvláštneho muža.

Bol majiteľom obchodu a zbieral rôzne bizarnosti, nikto z jeho blízkych by však nebol povedal, že medzi rokmi 1984 až 1988 zabil najmenej 6 mladých chlapcov. Nezabil ich však hneď, aj niekoľko týždňov či mesiacov ich držal ako väzňov, denne ich znásilňoval a mučil. Udala a usvedčila ho napokon jedna z jeho obetí, ktorej sa podarilo z pazúrov vraha ujsť. Toto sú fakty o živote jedného z najdesivejších vrahov v histórii.

Článok pokračuje pod videom ↓

Inšpirovaný filmom

V jednom z rozhovorov Berdella priznal, že ho fascinoval film, v ktorom muž uniesol ženu a držal ju ako väzňa vo svojej pivnici. Názov filmu bol The Collector a prvýkrát ho videl, keď bol ešte teenagerom. Vo filme muž menom Clegg za pomoci chloroformu unesie mladú študentku a drží ju v zajatí v nádeji, že sa do neho napokon zamiluje.

Zabíjanie ako umenie

Berdella mal už od mladosti blízko k umeniu a dokonca sa prihlásil aj na umeleckú školu, napokon ho však viac zaujalo varenie a rozhodol sa vyučiť za šéfkuchára. Umeniu sa však venoval aj naďalej, aj keď nie v tradičnom slova zmysle. K svojim vystúpeniam neraz využíval zvieratá. V jednom z prípadov napríklad odsekol hlavu kačke a s jej mŕtvolou si zatancoval.

Díler drog

Ešte kým bol študentom, začal Berdella užívať drogy a dokonca ich aj predával. Za držanie a predávanie omamných látok bol dvakrát zatknutý. Dostal podmienečný trest na 5 rokov, to ho však od ďalších zločinov vôbec neodradilo.

Obchod s bizarnosťami

Keď mal Robert 20 rokov, odišiel zo školy a nejaký čas sa živil ako kuchár v rôznych reštauráciách naprieč Kansasom. V Kansase si kúpil aj svoj prvý dom a začal zbierať z blšákov a od umelcov rôzne podivnosti. Čoskoro sa však do domu nevošli, začal s nimi preto obchodovať. Práve vďaka tomu sa zoznámil aj s niektorými svojim budúcimi obeťami.

Vraždený priateľ

Jeho prvou obeťou bol len 19-ročný Jerry Howell, syn jedného z obchodníkov. Vtedy 35-ročný Berdella ho vzal do svojho auta a presvedčil ho, že si idú na diskotéku zatancovať, nikto ho už však viac nevidel živého. Jerryho otec zmiznutie syna nahlásil a označil Berdellu ako podozrivého. Polícia ho zatkla, museli ho však prepustiť, pretože nedokázali nájsť dôkaz,  ktorý by ho z únosu a vraždy Jerryho usvedčil. Záznamy tvrdia, že mnoho z obetí malo dočinenia s prostitúciou a Berdella sa s nimi spriatelil, aby sa k nim ľahšie dostal.

Silné sedatíva

Ako sme už spomenuli, Berdella sa inšpiroval filmom a podobne ako jeho hlavný hrdina, aj on využíval silné sedatíva, aby mohol so svojimi obeťami ľahšie manipulovať. Svoje obete pozval domov na večeru a do jedla alebo do pitia im pridal lieky. Následne ich odniesol do pivnice alebo do voľnej izby, kde ich vystavil nepredstaviteľnému mučeniu. Zviazal im ruky a nohy a na krk im pripevnil psí obojok. Týral ich elektrošokmi a do očí im striekal bielidlo, čím ich aj dočasne oslepil. Aby im zabránil kričať, zámerne im poškodil hlasivky.

Denníky a fotografie

K svojim činom sa Berdella staval ako k vedeckým experimentom. Zaznamenával si, čo presne svojim obetiam robil a ako na to reagovali. Zapisoval si aj množstvo liekov, ktoré im podal a obete si polonahé či nahé, krvavé a dobité dokonca aj fotil. Keď obeť po týždňoch mučenia zomrela, Berdella ju pílou rozkúskoval, zabalil do igelitu a vyhodil do smetí.

Larry Pearson

Larry Pearson mal len 20 rokov, keď ho Berdella zajal. Denne ho vystavoval ukrutnému mučeniu a Larry takto trpel dlhých 6 týždňov. Jedného dňa, keď ho Berdella nútil k orálnemu sexu, Larry sa odhodlal a mučiteľa pohrýzol. Poranenie bolo vážne a Berdella musel ísť do nemocnice. Lekári chceli, aby podstúpil zákrok, Berdella sa však pod zámienkou kŕmenia psov vrátil domov, Larryho zabil a potom sa vrátil do nemocnice.

Odhalenie

Po rokoch bol Berdella konečne odhalený, keď sa 22 ročnému Chrisovi Brysonovi podarilo zo zajatia ujsť. Po piatich dňoch, keď vrah odišiel do práce, Chris vyskočil nahý a s obojkom z okna druhého poschodia a utekal po pomoc k susedom. Keď sa Berdella vrátil domov z práce, pred dverami ho už čakala polícia. Keď prehľadali dom a pozemok, našli mnoho znepokojivých dôkazov. Medzi nimi bolo aj niekoľko ľudských lebiek. Napokon sa im podarilo objaviť aj fotografie a denník.

Odsúdenie

Vďaka tomu, že sa Berdella ku svojim zločinom priznal, nebol odsúdený na trest smrti, ale na doživotie. Po 4 rokoch vo väzení však napokon v roku 1992 zomrel na infarkt. 17 rokov po jeho smrti bol o jeho zločinoch natočený aj horor s názvom Berdella. Za ten sa na tvorcov vzniesla od rodín obetí poriadna vlna kritiky.

Aj keď je Berdella už roky po smrti, obetiam život nevráti nikto a obyvatelia Kansasu na jeho vyčíňanie nikdy nezabudnú.

Pozri aj: Irena Čubírková: Svojmu druhovi odrezala hlavu a v nákupnej taške ju odhodila vo vlaku. Takýto je príbeh najznámejšej československej vrahyne

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov