Foto: Photo by Gabriela Palai from Pexels

Autizmus je ochorenie, ktoré sa spája s mnohými nepravdivými informáciami.

Prvýkrát bola táto diagnóza popísaná v roku 1943 a odvtedy už ubehlo mnoho rokov, no o autizme a jeho príčinách toho ešte stále nevieme príliš veľa. Aj keď sa ním zapodievajú desiatky vedcov, vnútorný svet týchto ľudí je veľkou záhadou. Čo všetko viete o autistoch vy? Otestujte sa v našom najnovšom kvíze.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zaujal vás tento kvíz? Vyskúšajte ďalšie v tejto sekcii na našej stránke.

Autizmus je následkom nesprávnej výchovy.

Foto: unsplash

Vznik autizmu skutočne nie je ovplyvniteľný výchovou, ide teda o mýtus, ktorý panoval najmä okolo roku 1943.

Autizmus sa prejaví až v puberte.

Foto: unsplash

Autizmus sa prejaví omnoho skôr ako v puberte. Niektorí odborníci dokonca prišli na to, ako s takmer 100 percentnou istotou predpovedať autizmus u detí mladších ako 1 rok. Dokážu dokonca odhadnúť aj jeho závažnosť.

Autista môže byť zároveň aj géniom.

Foto: unsplash

Videli ste film Rain Man? Dustin Hoffman si v ňom zahral človeka trpiaceho autizmom a ukazuje, že aj autista môže byť géniom. Medzi svetoznámych autistických géniov patrí napríklad aj Temple Grandinová či Stephen Wiltshire. Veľa ich však nie je, hovorí sa im savanti a tvoria len malé percento autistov.

Autisti nemajú radi ľudí a preferujú samotu.

Môže sa zdať, že autisti nemajú radi spoločnosť iných ľudí, výskumy však dokázali, že toto tvrdenie nie je pravdivé. Práve naopak, autisti potrebujú spoločnosť iných ľudí tak, ako ktorýkoľvek iný človek, schopnosť sociálnej interakcie je však v mnohých prípadoch narušená a nadviazať kontakt pre nich nie je jednoduché.

Jedno zo 68 detí má autistické črty.

Foto: unsplash

Táto odpoveď je pravdivá, črty autizmu má skutočne 1 zo 68 detí. Aj keď však znie toto číslo desivo, nemusí byť pravdou, že detí s autistickými črtami je dnes viac ako kedysi. Autizmus bol prvýkrát popísaný v roku 1943, odvtedy sa však kritériá diagnostiky zmenili.

Autisti nedokážu vnímať emócie iných.

Foto: unsplash

Toto tvrdenie nie je pravdivé, autisti dokážu vnímať emócie, ich vnímanie a prejavovanie emócií však nespadá do kontextu toho, čo je považované za bežný prejav.

Autizmus častejšie postihuje chlapcov ako dievčatá.

Foto: unsplash

Autizmus skutočne postihuje častejšie chlapcov, u dievčat je zriedkavý. Dokazujú to štatistiky z roku 2018, tie hovoria, že u chlapcov je diagnostikovaný štyrikrát častejšie.

Vakcíny spôsobujú autizmus.

Foto: unsplash

Vakcíny sú v súčasnosti kontroverznou témou a v posledných rokoch bolo vykonaných množstvo výskumov. Každý z nich však dokázal, že vakcíny autizmus jednoznačne nespôsobujú.

S autizmom sa až v 28 percentách prípadov spája správanie súvisiace so sebapoškodzovaním.

Foto: unsplash

Toto tvrdenie je pravdivé, až 28 percent detí trpiacich autizmom má takéto prejavy správania, najčastejšie ide o hryzenie, škrabanie vlastných končatín a udieranie si hlavy.

Autisti nemôžu trpieť depresiami.

Foto: unsplash

Ako sme už spomenuli, aj autista je človek cítiaci a vnímajúci, a tak ako ktokoľvek iný, môže trpieť depresiami. Štatistiky uvádzajú, že depresiou trpí 7 percent detí a 26 percent dospelých jedincov s autizmom.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov