Určite ste už aj vy videli film, pri ktorom ste si pomysleli, že takto predsa skončiť nemal.

Niektoré filmy pôsobia ako nedokončené a nechajú diváka v napätí aj po dopozeraní, iné zas majú taký mätúci záver, že nad nimi premýšľame ešte istý čas. Tvorcovia filmov vedia, prečo také filmy tvoria, teraz však poskytli vysvetlenie k niekoľkým z nich.

Článok pokračuje pod videom ↓

Donnie Darko, 2001

Hlavnú postavu si zahral Jake Gyllenhaal a jeho postava Donnie je prenasledovaná mužom v prevleku zajaca, ktorý ho núti k zvráteným skutkom. Okrem toho, je to aj film o cestovaní v čase, pretože dej sa odohráva v paralelnom vesmíre, kde sa Donnie ocitne po tom, čo narazí lietadlom do svojho domu. Mnohí sa domnievajú, že takýto scenár je výsledkom Donnieho psychózy. Iné teórie tvrdia, že Donnie bol po celý ten čas mŕtvy. Čo na to tvorcovia? Tí sa k tomu vraj nedokážu konkrétne vyjadriť, myslia si však, že film je dôkazom toho, že život a smrť môžu existovať spoločne, pretože čas nie je lineárna záležitosť.

Počiatok, 2010

Sny sú fascinujúce a tvorcovia filmu Počiatok sa tejto témy zhostili vskutku bravúrne. Film v hlavnej úlohe s DiCapriom si získal milióny divákov. Kto by predsa nechcel vidieť, ako sa dá zmeniť svet tým, že niekomu votriete myšlienku priamo do snov? Ak ste film videli, iste si spomeniete na totem, vďaka ktorému bolo možné určiť, či niekto sníva alebo nie. Koniec filmu mnohých zmiatol, keďže Cobbov totem bol stále v pohybe. Sníval teda alebo nie? Christopher Nolan sa vyjadril, že si nemyslí, že je to dôležité. Dodáva však, že vzhľadom na to, že je na konci zakomponovaná postava Cainea, je možné tvrdiť, že Cobb bdel a vrátil sa k svojim deťom.

Looper: Nájomný zabijak, 2012

Hlavnou dejovou líniou tohto filmu je nájomný vrah, ktorý sa z budúcnosti vracia do minulosti, aby tam zabíjal nebezpečných zločincov. Jedného dňa však Joe zistí, že keď sa vráti do minulosti, jeho zamestnávatelia pošlú jeho budúce ja, aby ho zabilo. Aby toho nebolo málo, do deja sa pripletie žena menom Sarah a jej syn, z ktorého taktiež vyrastá kriminálnik. Aby Joe celý príbeh rozuzlil, spácha samovraždu a zabije aj svoje budúce ja, poraní však pritom syna Sarah a tá mu to nevie odpustiť. Tým, že sa Joe zabil, vytvoril alternatívnu časovú líniu a tvorcovia filmu opäť poukázali na fakt, že pochopenie času nie je vôbec také jednoduché.

Americké psycho, 2000

Christian Bale si zahral bankára Patrika Batesa, ktorého vražedené chúťky prekračujú aj tie najdesivejšie predstavy – až do chvíle, kým mu jeho právnik neoznámi, že jedna z obetí jeho besnenia, Paul Allen, prežila. To donúti diváka zamyslieť sa nad tým, či Bates skutočne vraždil, alebo išlo len o akýsi prelud. Autor uvádza, že tak urobil preto, lebo chcel, aby bol záver otvorený. S výsledkom však spokojný nie je, pretože nechcel, aby si diváci mysleli, že ide o halucináciu.

Prekliaty ostrov, 2010

Z psychiatrickej liečebne na ostrove ujde nebezpečný vrah a je úlohou Teddyho Danielsa (Leonarda DiCapria), aby prípad vyriešil. V závere filmu však Teddy príde na to, že on sám je pacientom a jeho skutočné meno je Andrew Laeddis. Ukázalo sa, že vrahom je Laeddis, ktorý zabil svoju ženu a tri deti. S tým, čo vykonal, sa nedokázal vyrovnať a vytvoril si tak alterego, Teddyho. Zdá sa, že Laeddis sa vrátil opäť do reality, no na ďalší deň žije opäť ako Teddy, lekári ho preto chcú prinútiť podstúpiť lobotómiu. Tu kladie hlavná postava dôležitú otázku: „Čo je horšie, žiť ako netvor alebo zomrieť ako dobrý človek?“ . To, či otázku kladie Laeddis alebo Teddy, však nechávajú tvorcovia (opäť) na zváženie diváka.

Osvietenie, 1980

Horor osvietenie patrí medzi ikonické diela, na desivé dvojičky a Jacka Nicholsona so sekerou len tak niekto nezabudne. Jacka Torranca posadnú zlé sily a pokúsi sa zavraždiť svojho syna a manželku. Našťastie, tým sa podarí ujsť, kým Jack zomiera. V závere filmu sa však Jack objaví opäť, pred hotelom sa uškŕňa od ucha k uchu. Zámerom Stanleyho Kubricka bolo v divákoch vyvolať strach, dodal však, že išlo o Jackovu reinkarnáciu.

Aký film doteraz najviac zmiatol vás?

Pozri aj: Máte radi filmy s prekvapivým záverom? Týchto 7 vás nechá v napätí do poslednej minúty

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov