Kto by nechcel mať zdravý, kvalitný spánok a budiť sa ráno odpočinutý a pripravený na všetko, čo deň prinesie?

Nie vždy je to však také jednoduché. Niekedy nám toho v hlave beží priveľa na to, aby sme dokázali len tak jednoducho vypnúť. V takých prípadoch sa odporúča skúšať rôzne metódy, ako napríklad dychové cvičenia, rôzne lieky na spanie, v niektorých prípadoch možno počítanie ovečiek. Ktoré metódy sú efektívne a ktoré, naopak, vôbec?

Článok pokračuje pod videom ↓

Aromaterapia

Pozitívne účinky aromaterapie sú nepopierateľné, mali by ste si však nájsť ten vhodný vonný olej pre vás. Jeho vôňa by vám totiž nemala prekážať, ináč by vás namiesto spánku mohla akurát tak rozbolieť hlava. Často sa odporúča napríklad olej s vôňou levandule. Hovorí sa, že ten navyše zmierňuje aj príznaky depresie. Ak vám levanduľa vyhovuje, inhalujte jej vôňu 15 až 20 minút pred spaním alebo si môžete dať pod vankúš vrecúško so sušenou levanduľou.

unsplash.com

Tabletky na spanie

Tabletky by ste si v žiadnom prípade nemali naordinovať len tak, najprv sa poraďte so svojím lekárom. Tie sa totiž zvyčajne predpisujú len  ľuďom s vážnejšími poruchami spánku a nemalo by sa s nimi experimentovať.

Neberte si do spálne techniku

Nejeden z nás si pred spaním rád pozrie nejaký ten seriál alebo si ešte skontroluje maily či správy na Facebooku. Je však dokázané, že modré svetlo, ktoré zariadenia, ako napríklad mobil, tablet, televízia či notebook produkujú, nie je pre spánkový cyklus práve najprospešnejšie. Ak sa teda chcete lepšie vyspať, mali by ste zariadenia vypnúť najmenej dve hodiny pred spaním. Na toto však mnohí zrejme budeme potrebovať riadnu dávku odhodlania a pevnej vôle.

unsplash.com

Alkohol

Niektoré výskumy hovoria, že červené víno obsahuje látku, ktorá by nám mala pomôcť rýchlejšie zaspať. Jednoznačne to však neodporúčame preháňať a treba si starostlivo vyberať vhodný druh. Vhodný by mohol byť napríklad červený Merlot. Okrem toho, nemali by ste si z pitia vína pred spaním vytvárať každodenný zvyk, nechcete si predsa vypestovať závislosť a budiť sa ráno s opuchnutou tvárou, s ťažkými viečkami a neschopní sústrediť sa po zvyšok dňa.

Ďalšou alternatívou je napríklad biely šum. Zvukové nahrávky poľahky nájdete na internete a dnes už existuje aj množstvo aplikácií, ktoré vám s tým pomôžu. Budete sa však musieť rozhodnúť, či sa vzdáte techniky alebo bieleho šumu. Čo pomáha najrýchlejšie zaspať vám?

Pozri aj: Psychológovia varujú, že túto činnosť by ste po desiatej hodine večer nemali robiť. Na psychiku pôsobí oveľa negatívnejšie, než si myslíme

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov