Foto: twitter

Keď pozeráme filmy, zvyčajne sa najviac zameriavame na dejovú líniu.

Sústredíme sa na to, či je film ako celok zaujímavý, do akej miery vyobrazuje príbeh vierohodne, či aké chyby v ňom tvorcovia urobili. Všimli ste si však, že postavy mnohých filmov trpia rôznymi psychickými ochoreniami? Patria medzi nich napríklad Will Hunting či detektív Teddy Daniels. Uhádnete, aké poruchy ich trápia?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak vás kvíz zaujal, pozrite si aj ďalšie v našej sekcii kvízov.

Akým ochorením trpel John Forbes Nash vo filme Čistá duša?

Foto: Twitter

Film Čistá duša je dielom, ktoré chytilo za srdce mnohých. Hlavnú úlohu, postavu Johna Forbesa Nasha, slávneho matematika, si v nej zahral Russell Crowe. Svojej úlohy sa zhostil obdivuhodne a človeka trpiaceho schizofréniou vyobrazil mimoriadne dôveryhodne.

Akým ochorením trpel Kevin vo filme Rozpoltený?

Foto: Twitter

V postave Kevina sa ukrývalo niekoľko rôznych osobností, niektoré menej desivé, niektoré viac. Hlavná postava teda trpela disociačnou poruchou osobnosti. Tá vzniká často ako následok silnej traumy a v tele jedného človeka sa ukrýva niekoľko osobností.

Akým ochorením trpí detektív Teddy Daniels vo filme Prekliaty ostrov?

Foto: Twitter

Detektív Teddy Daniels, ktorého si vo filme zahral Leonardo DiCaprio, trpel dezilúziami. To však zo začiatku nie je ľahké rozoznať, ak ste film ešte nevideli, odporúčame si ho pozrieť. Poriadne vám zamotá hlavu.

Akým ochorením trpí postava Leonarda vo filme Memento?

Foto: Twitter

Leonard sa zobudí so zvláštnym nápisom na ruke a rozhodne sa pátrať. Zistí, že niekto zabil jeho manželku a jemu spôsobil poškodenie mozgu. Následkom neho je jeho krátkodobá pamäť nefunkčná a nedokáže ukladať nové spomienky. To znamená, že Leonard trpí anterográdnou amnéziou.

Akým ochorením trpí hlavná postava z filmu Klub bitkárov?

Foto: Twitter

Hlavné úlohy vo filme Klub bitkárov si zahrali Brad Pitt a Edward Norton. Rozprávač vo filme holduje alkoholu a trpí závažnou formou nespavosti. Jedného dňa stretne Tylera Durdena, ktorý je úplným opakom rozprávača. Ukáže sa však, že je nielen jeho opakom, ale aj jeho súčasťou. Hlavná postava totiž trpí disociačnou poruchou osobnosti.

Akým ochorením trpí hlavná postava z filmu Musíme si pohovoriť o Kevinovi?

Foto: wikipedia

Hlavnou postavou filmu je Kevin, ktorý so svojím okolím nemá zľutovanie. Empatia mu nič nehovorí a voči svojmu okoliu sa správa agresívne. Jeho správanie sa stupňuje, až napokon spácha neodpustiteľný zločin, vraždu. Nie je však za tým zlá výchova, vedie ho k tomu antisociálna porucha osobnosti.

Akou poruchou trpí hlavná postava filmu Narušenie?

Foto: Twitter

Hlavnou postavou filmu Narušenie je Susanna, 17-ročné dievča, o ktoré si rodičia robia starosti. Privedú ju preto za psychiatrom a istý čas musí stráviť v ústave. Ukáže sa totiž, že Susanna trpí hraničnou poruchou osobnosti, ktorá sa prejavuje napríklad výbuchmi hnevu a nevypočítateľným správaním.

Akým ochorením trpí hlavná postava filmu Rain Man?

Foto: Twitter

Charlie Babbitt, ktorého si zahral Tom Cruise, sa stará o svojho brata Raymonda, ktorý je vskutku výnimočný. Jeho pamäť je dokonalá vďaka tomu, že je savantom, teda geniálnym autistom.

Akým ochorením trpí hlavná postava filmu Dobrý Will Hunting?

Foto: Twitter

Will Hunting je matematickým géniom, no zároveň aj flákačom. Pracuje ako upratovač na škole a jedného dňa vyrieši mimoriadne náročný matematický príklad. Jeho talent je tak odhalený, no on s ním nechce nič urobiť. Vyrastal v náročných podmienkach a často bol v sirotincoch, následkom čoho trpí depresiou.

Akým ochorením trpí hlavná postava filmu Letec?

Foto: Twitter

Film Letec je skvelým počinom, kde si hlavnú úlohu zahral opäť DiCaprio. Ten stvárnil príbeh Howarda Hughesa, ktorý zvádzal krutý boj s obsesívno - kompulzívnou poruchou.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov