Foto: Photo by Dom J from Pexels

Každý vníma čas subjektívne.

No hádam všetci sa zhodneme na tom, že keď ho potrebujeme najviac, nikdy ho nie je dostatok a máme dojem, že by sme potrebovali aspoň o 10 hodín denne viac, aby sme stihli všetko, čo potrebujeme. Avšak práve správne usporiadanie aktivít v rámci času, ktorý máme k dispozícii, je kľúčom k úspechu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako teda zarábať, aj keď nie ste v práci a nezblázniť sa?

Priority

Pokiaľ hovoríme o prioritách, dôležité nie je len ich usporiadanie, ale aj to, aby ich akceptovalo vaše okolie. Aby ste mohli zo svojho času vyťažiť maximum, je dôležité, aby ste ho mali vo vlastných rukách, nie aby ho ovládali iní. Ak sa necháte ovplyvňovať rodinou, priateľmi či kolegami, vaše priority nebudú jednotné a nebudete pánom svojho času.

Kalendár

Aj keď sa to možno nezdá, základom je dobrý kalendár, taký, ktorý vyhovuje vášmu životnému štýlu a spôsobu myslenia. Možno vám bude viac vyhovovať online aplikácia alebo klasický papierový kalendár – dôležité je, aby ste v ňom mali všetko, čo v daný deň potrebujete stihnúť, a aby ste mali prehľad. Dbajte, aby ste sa nemuseli zakaždým niekam ponáhľať, ale aby ste boli spokojní s tým, ako ste daný deň zvládli.

Foto: unsplash

Čas plánovania

Plánovať na ďalšie dni by sme mali v tej dennej dobe, kedy je náš mozog na vrchole svojich schopností. Väčšina ľudí je najproduktívnejšia ráno a práve vtedy by ste mali robiť dôležité rozhodnutia. Na dôkladné plánovanie by ste si mali vyhradiť každý deň aspoň chvíľku času.

Identifikácia

Na každej minúte záleží, najlepšie preto urobíte, keď spomedzi svojich priorít vyberiete tie, ktoré sú pre vás najdôležitejšie a uvedomíte si, aké sú vaše ciele a čo všetko chcete dosiahnuť. Spýtajte sa každé ráno sami seba, čo môžete urobiť preto, aby sa veci pohli vpred. Aký krok je najzásadnejší a ako ovplyvní vašu budúcnosť z dlhodobého hľadiska?

Príležitosti vs. operácie

Takmer každý si praje mať k dispozícii viac času. Vedeli ste však, že existuje systém personálnej produktivity, ktorý vám s týmto problémom môže pomôcť? V rámci tohto programu napríklad odborníci delia deň na dve časti. Prvá z nich, doobedňajšia, je zasvätená príležitostiam, teda napríklad plánovaniu rastu, a druhá časť, poobedňajšia, je zas zasvätená operáciám, teda konkrétnym krokom.

Foto: unsplash

Aktivity zamerané na profit

Možno to znie tvrdo, no zabudnite na snahu o rovnováhu medzi prácou a súkromím. V živote každého úspešného človeka je obdobie, kedy všetok svoj čas a energiu venoval práci. Nehovoríme, že máte zabudnúť na rodinu a priateľov, tí však musia byť pripravení na to, že práca sa stala vaším životom.

Delegujte

O čase by sme si mali uvedomiť tri veci. Prvou z nich je fakt, že sa jednoducho nedá zastaviť. Po druhé, čas nemôžeme kontrolovať, môžeme ovplyvniť len to, ako ho strávime. Po tretie, väčšina ľudí berie dostatok času ako istotu. Nanešťastie, nie je to tak. Preto, to najlepšie, čo môžete urobiť, je delegovanie úloh. Sú veci, ktoré potrebujeme urobiť po svojom, no tie ostatné môže namiesto vás urobiť niekto iný. Ak ste na čele firmy, takýmto spôsobom umožníte rast napríklad aj svojim zamestnancom.

Foto: unsplash

Laptopový životný štýl

Aj ten najväčší workoholik potrebuje tráviť čas s rodinou a niekedy aj osamote. Keď si však chcete oddýchnuť, no zároveň byť dostupní, keď to budú klienti či zamestnanci nutne potrebovať, mali by ste prijať tzv. laptopový životný štýl. V dobe moderných technológií to pre mnohých ľudí nie je ničím výnimočným, je to jednoducho efektívny spôsob, ako skĺbiť prácu a súkromie.

enterpreneur
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov