Foto: Image by Robin Higgins from Pixabay

Na svete sú miliardy ľudí a každý z nás sa povahovo líši.

Z niektorých ľudí sa stanú vaše spriaznené duše, s inými sa dokážete zniesť, no prítomnosť niektorých nám je jednoducho nepríjemná. Dôležitá je v takom prípade tolerancia a schopnosť vyrovnať sa s negatívnymi emóciami bez toho, aby sme druhej osobe ublížili. Čo teda robiť, keď niekoho nedokážete zniesť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tolerancia

Každý z nás môže mať osobnostné črty, ktoré sú pre iného nepríjemné. Niekto je možno extrémny perfekcionista, niekto sa možno neustále na niečo sťažuje, kým iný sa vyžíva v dirigovaní ľudí okolo seba. Kým jednej osobe prídu tieto vlastnosti neznesiteľné, inému nemusia prekážať, je preto dôležité stále mať na zreteli toleranciu. Ako sa teda vyrovnať s niekým, kto nám nie je práve najpríjemnejší?

Buďte vždy pripravení

Ak viete, ktoré vlastnosti sú vám na iných ľuďoch nepríjemné, môžete sa na ne pripraviť. Napríklad, ak vám niekto začne klásť nepríjemné otázky, pripravte si odpovede, ktoré nikoho neurazia. Okrem toho, mali by ste mať pripravený plán, ktorý vám pomôže zo situácie v prípade, ak sa stretnutie s osobou, ktorá vám je nepríjemná, vyhrotí.

Foto: unsplash

Duševný pokoj

Nanešťastie, nikto z nás nie je nekonečnou studnicou trpezlivosti a sebakontroly. Po čase sa zásoby vyčerpajú a na povrch prerazí podráždenosť. Preto je mimoriadne dôležité vytvoriť si prostriedky, ktorými si udržíte duševný pokoj a rovnováhu. Dôležité je nezabúdať na oddych, aby ste mali čas venovať sa aktivitám, ktoré vás naplnia pozitívnou energiou. To vám pomôže lepšie zvládať situácie, kedy sa ocitnete v jednej miestnosti s ľuďmi, ktorých nemáte práve najradšej.

Tu a teraz

Neraz nereagujeme priamo na situáciu ale na to, čo sa odohráva v našej mysli a priznajte – kto občas nepreháňa? Druhej osobe tak pripisujeme správanie a vlastnosti, ktoré nemusia odrážať skutočnosť. Pokúste sa preto vnímať osobu v situácii tu a teraz, nesúďte a nerobte predčasné závery.

Neberte to osobne

Ak si veci beriete príliš k srdcu, je ťažšie následne situáciu vyriešiť bez toho, aby sa niekto cítil ponížene a dotknuto. A ľudia, ktorí v sebe nosia takéto pocity, zvyčajne reagujú hnevom a útokom. Aj keď to nie je jednoduché, radšej sa pokúste udržať si odstup, ako by ste mali útočiť.

Foto: unsplash

Empatia

Je pochopiteľné, že je ťažké pociťovať empatiu voči niekomu, kto je vám nepríjemný a udržať na uzde hnev a frustráciu. Práve empatia je však kľúčom k vyriešeniu takejto situácie. Pokúste sa neprilievať olej do ohňa, namiesto toho sa vžite do situácie danej osoby. Nikdy neviete, prečo je osoba taká, aká je, čo ju k tomu viedlo a čo všetko musela prežiť. Možno sú vlastnosti, ktoré vás iritujú, obranným mechanizmom.

Stanovte si hranice

To najhoršie, čo môžete urobiť, je neustále si premietať, čo ste povedali, nepovedali a mali povedať a ako ste sa mohli brániť, či dokonca zaútočiť. Takéto myšlienky však nikomu neprospejú, ba práve naopak, spôsobujú len hnev a frustráciu. Uzavrite to čo najskôr, otočte stranu a venujte sa niečomu, čo je pre vás dôležitejšie. Ináč má nad vami osoba moc aj vtedy, keď práve nie je vo vašej prítomnosti.

Ako zvládate prítomnosť nepríjemnej osoby vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

psychology-spot
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov