Foto: Image by mohamed Hassan from Pixabay

Nech sa otočíte kamkoľvek, peniaze musíte riešiť na každom kroku.

Či si chcete nakúpiť potraviny, šaty, spotrebiče, zaplatiť internet, odviezť sa autom alebo električkou, navštíviť nejakého odborníka, jednoducho peniaze sú všade okolo nás. Rozdiel je však v tom, že niekto ich má viac a niekto menej. Preto si ich mnohí odkladajú a šetria napríklad na lepšie bývanie, dovolenku či iné záležitosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako však ušetriť tak, aby ste sa nemuseli vzdať toho, čo máte radi? Portál Brightside prišiel s týmito 6 skvelými radami.

Metóda 20/80

Táto metóda spočíva v tom, že zo svojho príjmu by ste mali najprv vyplatiť všetky dlhy, napríklad pôžičky z banky. Zvyšok by ste mali rozdeliť tak, že 20% si odložíte a tieto peniaze budú nedotknuteľné. Zvyšných 80% investujete do toho, čo považujete za potrebné alebo dobré. Ak je pre vás 20% privysoké číslo, pokúste sa odložiť si 5 či 10%. Základom je vytvoriť si návyk, v rámci ktorého si každý mesiac odložíte bokom peniaze, ktoré v tom čase neminiete.

Metóda 60/10/10/10/10

Podstatou tejto metódy je starostlivé delenie svojich výdavkov, a to nasledovným spôsobom:

  • 60% príjmu miniete na tie najväčšie výdavky, ako napríklad bývanie, potraviny či šaty,
  • 10% odložíte na dlhodobé sporenie, napríklad na nové auto,
  • 10% na dôchodok,
  • 10% na výnimočné výdavky, ktoré sa neopakujú každý mesiac, napríklad darček na výročie alebo narodeniny,
  • 10% môžete minúť na zábavu.

Samozrejme, položky tejto metódy slúžia len na ukážku a je len na vás, ako si ich podelíte.

Foto: unsplash

Metóda 10%

Táto metóda je pomerne jednoduchá, vaším cieľom by malo byť každý mesiac ušetriť 10% z vášho celkového príjmu. Ide o malé percento, ktoré by nemalo mať vplyv na vaše pohodlie a bežný život. Ideálne je, ak si peniaze ukladáte na špeciálny bankový účet, aby ste o nich mali prehľad a aby vás nelákalo minúť ich okamžite. Okrem toho, 10% je len príklad, ak sa na to cítite, môžete si odkladať viac alebo menej.

Metóda polovice

Táto metóda odporúča rozdeliť svoj príjem na dve polovice, pričom jedna polovica by mala slúžiť na bežné výdavky a druhá by mala putovať na sporiaci účet. Ak sa vám peniaze, ktoré ste si vyhradili minú, vyberte si z účtu polovicu z toho, čo ste si pôvodne odložili. Ak je to potrebné, zopakujte to opäť, dôležité však je mať nad svojimi výdavkami kontrolu a neminúť všetko.

Metóda 4 obálok

Prvým krokom je zrátať si celkový príjem. Následne z neho vyčleňte veľké výdavky, napríklad na bývanie. Zo zvyšku vyčleňte peniaze na menšie výdavky, ako napríklad cestovné. Zvyšok by ste si mali rozdeliť do 4 obálok, pričom každá označuje jeden týždeň v mesiaci. Takýmto spôsobom budete mať pod kontrolou nielen výdavky za celý mesiac, ale za každý týždeň.

Foto: unsplash

Babičkina metóda

Možno aj vy máte starých rodičov, ktorí svoje výdavky starostlivo zvážia. Ako sa inšpirovať? Pripravte si pred seba na stôl niekoľko obálok, pričom na každú napíšte, výdavky na čo v nej budú uložené a akú sumu predstavujú. Každá obálka by mala slúžiť na niečo iné, napríklad jedna na lieky, jedna na jedlo atď. Následne, keď budete lieky či ošatenie potrebovať, vezmete si peniaze z danej obálky. Ak sa vám minú peniaze z obálky na dôležité veci, presuniete peniaze z obálky na tie menej dôležité výdavky.

Samozrejme chápeme, že pri pomeroch, v akých mnoho ľudí žije, nie je ľahké na šetrenie čo i len pomyslieť, preto je na zvážení každého, ako so svojimi príjmami naloží.

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov