Foto: Photo by rawpixel.com from Pexels

Čo je v živote skutočne dôležité?

Čo má pre vás skutočnú hodnotu? Sú to peniaze, vzdelanie či vzťahy? Toto je príbeh nedokonalého domu. Ak si ho prečítate, zistíte, že svet si napokon vždy nájde spôsob, akým vám vráti to dobré, čo ste mu dali vy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Usilovný muž

Príbeh nedokonalého domu je o mužovi, ktorý sa snažil, no nikdy nezarábal veľa peňazí. Nikdy však nestrácal nádej a sníval o lepšej budúcnosti. Pracoval usilovne a vždy urobil všetko, čo bolo treba, bez zbytočného otáľania a odkladania povinností. Jeho cieľom bolo zarobiť toľko peňazí, aby zabezpečil rodinu a mohol žiť pohodlným životom.

Výčitky

Muž však vždy pracoval len v dočasných a zle platených prácach, jeho rodinu preto namiesto blahobytu trápili finančné problémy. Manželka tohto muža však jeho snahu nevidela, videla len to, že zarába málo a vždy mu to vyčítala. Vždy mu dala hlasno najavo nespokojnosť s tým, že nemajú peniaze na základné potreby, na ošatenie a niekedy mali ledva čo do úst. Muža to ubíjalo a bol z toho vskutku nešťastný.

Foto: unsplash

Továreň na nábytok

Čoskoro v meste, kde muž žil, otvoril továreň na nábytok zámožný podnikateľ. Muž bol prvý, kto sa o prácu v továrni zaujímal a dúfal, že jeho žena na neho bude hrdá. Aj keď muž nebol vzdelaný, podnikateľ videl, že je pracovitý a usilovný, najal si ho preto a ponúkol mu skvelý plat. Život muža a ženy sa zmenil, vždy mali čo dať na prestretý stôl, ošatenie v skriniach a ich deti sa mohli venovať vzdelávaniu v škole.

Prepychový nábytok

Muž mal svoju prácu rád a vždy sa snažil robiť ju čo najlepšie. Čoskoro sa v továrni stal majstrom. Rodina mala peňazí viac, než kedykoľvek predtým, no začali ich míňať na zbytočnosti. Aj keď žili v skromnom dome, zaplnili ho prepychovým nábytkom, ktorý sa tam vôbec nehodil. Po čase si podnikateľ uvedomil, že aj keď sa jeho zamestnanci snažia, výnos nie je taký, ako si predstavoval. Pobalil sa preto a rozhodol sa, že továreň rozbehne opäť, no na inom mieste.

Murár

Keďže podnikateľ zamestnancov prepustil, rodina začala opäť trpieť nedostatkom. Keďže bol však muž šikovný, čoskoro si opäť našiel prácu. Zamestnal sa ako murár s priemerným platom. Jeho žena a deti však boli zvyknutí na vyšší štandard a boli opäť nespokojní. Muž chcel pre svoju rodinu len to najlepšie, rozhodol sa preto požiadať v práci o vyšší plat. Nadriadený mu ho v danom momente nemohol poskytnúť, sľúbil však, že mu plat dvihne, ak bude tvrdo pracovať.

Foto: unsplash

Oplatí sa tvrdo pracovať?

Samozrejme, s takouto odpoveďou sa rodina neuspokojila a neustále mu pripomínala, ako tvrdo pracoval u podnikateľa s nábytkom a ako to napokon dopadlo. Prehovárali ho, aby nepracoval viac, ako musí, nikdy totiž nemôže vedieť, kedy sa ho nadriadený rozhodne prepustiť. Spočiatku muž tieto slová ignoroval, no po čase si ich vzal ku srdcu. Staval domy z toho najhoršieho materiálu a nesústredil sa na to, čo robí.

Posledný dom

Po niekoľkých rokoch sa napokon muž rozhodol dať výpoveď a keď to oznámil nadriadenému, ten ho požiadal, aby postavil ešte jeden, posledný dom. Muž sa však vôbec nesnažil, všetko, na čo myslel, bol odchod do dôchodku. Keď bol dom hotový, nadriadený ho prišiel skontrolovať. Potom vybral z vrecka kľúče a podal ich mužovi so slovami: „Toto je od dnes tvoj dom.“

Aké z toho plynie ponaučenie? Lenivosť síce môže vyzerať lákavo, no len práca a snaha prinášajú napokon plody a spokojnosť.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov