Úspech znamená pre každého niečo iné.

Niekto považuje za úspech to, ak si nájde prácu, v ktorej je šťastný, iný za úspech považuje, ak získa bohatstvo, iný zas potrebuje obdiv všetkých. Úspech je teda rovnako subjektívny, ako krása, aj keď existujú isté štandardy, ktoré spoločnosť nastavila. Predsa sa však tí, ktorí sa považujú za úspešných, líšia. Čo robia vo svojom živote ináč?

Článok pokračuje pod videom ↓

Doprajú si dostatok spánku

Nech sa človek snaží akokoľvek, pokiaľ nie je odpočinutý, nemôže podať maximálny výkon. Tí najúspešnejší ľudia sú preto známi tým, že si radi doprajú výdatný spánok. Chodia spať skoro a zároveň skoro vstávajú.

Určia si priority na každý deň

Úspešní ľudia si uvedomujú, že aj keď času je málo, viac ich obmedzuje energia, ktorej ku koncu dňa ubúda. Preto si vždy na začiatku dňa určia priority a venujú sa najprv úlohám, ktoré v daný deň jednoducho musia splniť.

Meditujú

Mnoho úspešných ľudí nevyskočí hneď z postele a nebeží do práce, ale venujú sa najprv cvičeniu alebo meditácii. Napríklad aj slávna Oprah sa vyjadrila, že ráno si vždy dopraje niekoľko minút kontrolovaného dýchania a meditácie, aby si udržala duševnú rovnováhu. Pomôže vám to nielen udržať si čistú myseľ, ale aj robiť počas dňa lepšie rozhodnutia.

Cvičia

Ako sme už spomínali, úspešní ľudia vedia, že pre ich zdravie je dôležitá aj fyzická aktivita. Či už je to kardio, dvíhanie činiek, joga alebo chôdza. Ak sa cvičeniu budete venovať hneď ráno, dobijete sa energiou a zabránite prokrastinácii.

Foto: unsplash

Zbavujú sa povinnosti robiť drobné rozhodnutia

Vedeli ste, že aj to najmenšie rozhodnutie nás oberá o energiu, ako napríklad čo si dať na raňajky alebo čo si obliecť? Mark Zuckerberg ale aj Barack Obama priznali, že sa toho snažia zbaviť – každý deň tak napríklad jedia na raňajky to isté a nosia podobné oblečenie, alebo si ho vyberajú deň vopred. Jednoducho si ráno zjednodušia najviac, ako je to len možné.

Eliminujú rušivé elementy

Úspešní ľudia vedia, že k tomu, aby sme dokázali efektívne fungovať, je dôležité eliminovať čo najviac rušivých elementov. Napríklad, keď viete, že máte pred sebou dôležitú úlohu, upracte si pracovný stôl skôr, ako sa do nej pustíte, aby vás to nerozptyľovalo a neskôr nelákalo namiesto práce.

Delegujú úlohy iným

Iste už každý z vás vstal s hlavou plnou myšlienok na to, čo všetko dnes treba stihnúť. Schránka zaplavená správami, každý od vás niečo chce a zdá sa, že všetky úlohy sú nanajvýš dôležité. V takom prípade je dôležité vedieť úlohy efektívne zadeliť iným. Nebojte sa zveriť ľuďom prácu, za ktorú sú platení. Ak totiž máte pocit, že musíte plniť úlohy za iných, je to známka neistoty a neschopnosti efektívne si zadeliť čas.

Celistvý obraz v hlave

Väčšina úspešných ľudí robí niečo, čomu sa hovorí „reverzné inžinierstvo“. Nerobia veci s nádejou, že raz dosiahnu svoj cieľ. Najprv si vytýčia cieľ, vidia ho ako ucelený obraz, určia si, kedy a ako ho chcú dosiahnuť a následne si ho rozkúskujú na drobné, aby vedeli určiť, čo je potrebné urobiť každý deň, mesiac a rok pre dosiahnutie úspechu. Nekladú taký dôraz na okamžité túžby, majú na zreteli dlhodobé ciele a nimi sa riadia.

Foto: unsplash

Vďačnosť

Byť vďační je nesmierne dôležité, pretože vám to umožní sústrediť sa aj na to, čo už máte, nielen na to, čo chcete. Je dobré mať na zreteli svoje ciele, bez vďačnosti však človek nikdy nebude spokojný sám so sebou a šťastný. Ak teda chcete byť úspešní, precvičujte si schopnosť oceniť prítomný moment.

Čo predstavuje úspech podľa vás?

Pozri aj: Toto je jediná otázka, ktorú si musíte položiť, ak chcete dosiahnuť úspech v akejkoľvek životnej oblasti

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov