Foto: Photo by Mitch Lensink on Unsplash

Niektorí ľudia si myslia, že najdôležitejšie na svete je ich vlastné blaho.

Aj keď je nevyhnutné myslieť aj na vlastné záujmy a potreby, nie vždy je najdôležitejšie a najlepšie to, čo chceme my. Niekedy to, čo je najlepšie pre iných, môže byť výhodou aj pre vás. Neveríte? Presvedčí vás o tom dilema väzňa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Hovoriť alebo mlčať

Predstavte si, že Anna a Mária boli také šikovné, že sa im podarilo ukradnúť prístroj, ktorý zostrojil Nikola Tesla. Za pomoci smrtiaceho lúča kohokoľvek premení na prach v priebehu jedinej sekundy. Vyšetrovateľ ich obe vypočúva v oddelených celách a rozhodol sa, že im obom dá rovnakú ponuku. Obe sa môžu priznať alebo mlčať, ak sa však jedna z nich rozhodne prehovoriť, tá, čo prehovorí, môže slobodne odísť, avšak tá, čo mlčala, poputuje do väzenia. Ak prehovoria obe, obe budú podmienečne prepustené. Ak budú obe mlčať, obe strávia vo väzení pol roka. Ako by sa mali Anna a Mária rozhodnúť?

Foto: unsplash

Priznanie

Pre každú z nich by bolo ideálne priznať sa, no ak by sa priznali obe, obe skončia vo väzení. Ak však budú obe mlčať, nebude to výhodné ani pre jednu z nich. Nezáleží teda na tom, ako sa rozhodne jedna alebo druhá, aby bol pre obe výsledok čo najpriaznivejší, obe by sa mali k činu priznať.

Dilemy bežného života

S takýmito dilemami sa stretávame denne aj v realite – to, čo je dobré pre nás, nemusí vyhovovať iným a naopak. Napríklad, keď sa dve konkurenčné firmy snažia predať rovnaký produkt, privysoká cena nepomôže v predaji ani jednej z nich, ak je však cena nastavená príliš nízko, ani to pre ne nie je to najlepšie. Ak však dajú obe firmy nižšiu cenu, bude to pre obe lepšie, ako keby dali obe vysokú cenu a produkt by nikto nechcel kúpiť.

Foto: unsplash

Zákerná hra

Alebo si predstavte hru, v ktorej je hlavnou cenou nemalá finančná čiastka. Súperia o ňu dvaja hráči a musia sa dohodnúť, ako budú postupovať. Majú na výber dve možnosti, hráča okradnúť alebo sa s ním podeliť. Ak sa obaja rozhodnú toho druhého okradnúť, obaja odídu s prázdnymi rukami. Ak sa obaja rozhodnú, že sa podelia, suma sa medzi nich spravodlivo rozdelí. Ak sa však jeden rozhodne, že toho druhého okradne, zatiaľ čo druhý hráč sa chce podeliť, zlodej získa všetko a ten, čo sa chce podeliť, napokon odchádza naprázdno. Najlepšie by teda hráči dopadli, keby sa podelili, mnohí sa však deliť nechcú a najradšej by mali všetko len pre seba.

Ako by ste sa v tomto prípade rozhodli vy?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov