Sebeckosť je považovaná za absolútne neprípustnú vlastnosť.

Ak nás niekto požiada o pomoc, očakáva sa, že okamžite odložíme bokom vlastné potreby a urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme druhému urobili po vôli. Aj keď pomáhať iným nie je zlé, v niektorých prípadoch sebeckosť nie je na škodu. Kedy by sme sa za sebecké správanie nemali vôbec hanbiť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Požadovanie kompenzácie

Predstavte si, že vás kaderníčka zle ostrihala a s takým účesom sa hanbíte vyjsť medzi ľudí, polievka, ktorú ste dostali v reštaurácii je presolená alebo ste dostali v obchode tovar, ktorý je poškodený. Mnohí z nás sa neradi hádajú a tak radšej v tichosti trpíme, no odborníci tvrdia, že by to tak nemalo byť a ak nám tovar alebo služba nevyhovujú, mali by sme žiadať nápravu. Ak náprava nie je možná, trvajte na kompenzácii, ako napríklad vrátenie peňazí alebo výmena tovaru za iný, bez závad.

Ničnerobenie

Oddych si zaslúži každý a ak človek nie je schopný oddychovať len tak, bez toho, aby bol produktívny, je možné, že má nízke sebavedomie, no zároveň je veľmi svedomitý a zodpovedný. Všade sa dočítate o tom, ako nakopnúť svoju produktivitu, no nezabúdajte, že aj odpočinok je dôležitý.

Foto: unsplash

Klebety

Klebety sú mimoriadne obľúbenou zábavkou či už medzi kolegami alebo v kolektíve priateľov, pravdou však je, že neprinášajú žiaden úžitok. Ak sa však na klebetách odmietnete podieľať, často to vedie ku konfliktu a podozrievaniu. Najlepším riešením je v tomto prípade povedať svoj názor na rovinu a bez okolkov.

Osobný život vs. práca

Neraz sa stáva, že sa práci venujeme aj po tom, čo nám pracovná doba oficiálne skončila. Môže to vyznieť trochu sebecky, no psychológovia odporúčajú oddeliť pracovný život od súkromia. Venujte sa práci počas pracovných hodín a po nich sa venujte tomu, čo máte radi alebo svojej rodine. Výrazne tak znížite riziko syndrómu vyhorenia.

Mať svoj priestor

Predstavte si, že cestujete vlakom či autobusom. Vždy sa nájde človek, ktorý sa votrie do vášho osobného priestoru a vy máte pocit, že sa nedokážete už ani nadýchnuť. Keď sa však ozvete, ľudia začnú frflať, aký ste sebecký a nevychovaný. Nie je to však pravda, každý má právo na osobný priestor. Ak sa však takýmito situáciami nechcete zapodievať, najlepšie urobíte, ak si budete napríklad v doprave vopred rezervovať miestenky.

Foto: unsplash

Zvýšenie platu či povýšenie

Nejeden z nás má občas pochybnosti o svojich schopnostiach a myslí si, že si povýšenie nezaslúži. Ak však máte pocit, že toho zvládnete viac a máte na to, aby ste pracovali na vyššej pozícii, nebojte sa to vášmu nadriadenému predostrieť.

Rameno na vyplakanie

Každý potrebuje priateľa, s ktorým sa môže pozhovárať o svojich pocitoch a o tom, čo práve prežívame. Avšak priateľ, ktorý vám každý týždeň volá so zlomeným srdcom a vyplakáva sa na vašom ramene, nie je práve tou najzdravšou záležitosťou. Priateľstvo by malo byť o vzájomnej opore a malo by prinášať radosť, nie len utrpenie.

Urobiť niečo pre seba

Žijete život pre seba alebo pre iných? Investovať celú svoju existenciu do niekoho iného znie síce ušľachtilo, nie je to však zdravé. Každý by mal mať vlastné sny, túžby a ciele, nie len pomáhať plniť ciele iných. Okrem toho, psychológovia tvrdia, že len ľudia so zdravým sebavedomím a vlastnými cieľmi a snami si dokážu založiť rodinu, v ktorej budú šťastní a budú vedieť vychovať šťastné a spokojné deti.

Foto: unsplash

Vyjadrite svoj názor

Ako zistíte, že má niekto silnú osobnosť? Napríklad tak, že sa nebojí svoj názor povedať nahlas na verejnosti. Nebojte sa niekomu povedať „nie“, alebo naopak, vyjadriť súhlas s menej populárnym názorom.

Aké sebecké správanie je podľa vás neprijateľné, a ktorého by sa ľudia naopak nemali báť?

Pozri aj: Toto je pre všetkých ľudí, ktorí bojujú svoje tiché boje (o ktorých nikto nevie)

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov