Napadlo vám niekedy, že aj vrah sa potrebuje niečím uživiť?

Nikdy nemôžete vedieť, kto je ten neznámy človek, čo si k vám dnes prisadol v mestskej hromadnej doprave. Aj keď si myslíte, že svojho kolegu dobre poznáte, možno to tak nie je, možno ukrýva temné tajomstvo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najnovšie štúdie, ktoré zhromaždili údaje za posledných 50 rokov tvrdia, že existuje súvislosť medzi vykonávaním istého druhu práce a nálepkou „sériový vrah“. Na čele štúdie stál kriminológ menom Michael Arntfield, ktorý všetky potrebné informácie zhromaždil a vydal ich vo forme knihy s názvom Murder in Plain English. Tvrdí, že mnoho sériových vrahov dokonca nemá len jedno zamestnanie, ale viacero súčasne.

Foto: unsplash

Napríklad, jeden zo známych usvedčených sériových vrahov pracoval ako policajt, bol členom armády a pracoval aj v obchodnom dome. Arntfield sa rozhodol, že práce, v ktorých sú sérioví vrahovia najčastejšie zamestnaní, rozdelí do štyroch kategórií na základe rôznych kritérií. V každej kategórii sú tri najčastejšie sa vyskytujúce povolania. Kde sa teda nájde najviac sériových vrahov?

Zamestnania, v ktorých je potrebný tréning a vzdelanie

  1. Mechanik lietadiel
  2. Obuvník/opravár
  3. Čalúnnik áut

Menej náročné zamestnania, kde je však stále potrebné vzdelanie

  1. Lesníctvo/botanika
  2. Vodič kamiónu
  3. Manažér obchodného domu

Nenáročné práce, kde nie je potrebné vzdelanie

  1. Pracovník (napríklad vo výrobe)
  2. Hotelový nosič batožiny
  3. Zamestnanec benzínovej pumpy

Vyššie pozície

  1. Policajt alebo pracovník bezpečnostnej služby
  2. Člen armády
  3. Zamestnanec cirkvi

Prečo priťahujú sériových vrahov práve tieto povolania? Arntfield tvrdí, že to nie je také jednoduché vysvetliť. V niektorých prípadoch môže mať sériový vrah rôzne parafílie, ktoré sa v tomto zamestnaní snaží nejakým spôsobom uspokojiť. Napríklad, existuje istý druh parafílie, ktorej sa hovorí mechanofília. Je to sexuálna príťažlivosť pociťovaná k rôznym prístrojom a fixácia na ne. Z dôvodu, ktorý sa odborníkom zatiaľ nepodarilo objasniť, sa však mechanofília veľmi často spája s nekrofíliou a vraždením za účelom uspokojenia nekrofilných chúťok a fantázií.

Foto: unsplash

Okrem toho, v mnohých povolaniach sa sérioví vrahovia zamestnávajú preto, lebo v nich majú pomerne ľahký prístup k obetiam, akými sú napríklad prostitútky, zamestnanci pracujúci na smeny alebo krátkodobo zamestnaní jedinci.

Na čo je dobré vedieť, kde sa najčastejšie sérioví vrahovia zamestnávajú? Môže to napríklad pomôcť vyšetrovateľom pri prešetrovaní prípadov a tento fakt už FBI využíva vo svoj prospech aj teraz. Okrem toho, možná je v tomto prípade aj istá prevencia a zameranie sa na vyššiu kontrolu zamestnancov v spomínaných sektoroch.

Pozri aj: Tienidlo z ľudskej hlavy či opasok z bradaviek. Ed Gein bol vrah a nekrofil, ktorý si z ľudí vyrábal nábytok a oblečenie

iflscience
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov