Ak ste videli Mlčanie jahniat, viete, kto je Buffalo Bill. Iste ste videli aj Texaský masaker motorovou pílou a zo seriálu možno poznáte Normana Batesa.

Vedeli ste, že pre všetky postavy slúžil ako inšpirácia jediný muž? Volal sa Edward Theodore Gein, známy ako Ed Gein. Každý vrah je sadista a zrejme nie je duševne v poriadku. Uznajte však, že keď jediný človek poskytne filmárom a tvorcom seriálov a kníh toľko inšpirácie, musí v ňom byť veľa zla.

Ed Gein mal prezývku aj mäsiar z Plainfieldu alebo „vrah odvedľa“ a vždy bol trochu iný, než ostatní ľudia. Už na základnej škole ho spolužiaci a učitelia vnímali ako podivína. Bol síce tichý a hanblivý, jeho správanie však bolo zvláštne. Neraz viedol vnútorné monológy, ktoré ho očividne pobavili, pretože nečakane vybuchoval od smiechu. Možno aj to spôsobilo, že bol osamelý. Okrem toho však bola na vine jeho matka, ktorá Edovi zakazovala kamarátiť sa s inými deťmi.

wikipedia.org

Ed v tom ale nebol celkom sám. Mal brata Henryho, ich matka sa k nim však správala rovnako zle a väčšinu času museli tráviť na farme, kde žili. Otec bol alkoholik a v roku 1940 zomrel. Matka bola náboženská fanatička a často im čítala z Biblie a dávala im kázne. Tvrdila im, že svet je zlý, všetky ženy sú prostitútky a alkohol a nemorálne správanie sú nástrojom diabla.

Keď mal Ed 38 rokov, pracoval s bratom na poli. Pálili trávy, oheň sa však rozšíril a museli zavolať hasičov. Neskôr Ed nahlásil, že jeho brat zmizol. Od požiara ho vraj nevidel. Našiel sa v močarine tvárou dolu. Zadusil sa. Neskôr však jeho tvrdenia boli spochybnené a uvažovalo sa o tom, či Henryho nezabil práve Ed, aby sa s ním nemusel deliť o matku. Na hlave mal rany a je možné, že zomrel ešte predtým, než sa požiar rozšíril. Neexistovali však žiadne priame dôkazy, Eda preto nemohli obviniť.

A collection of human remains discovered in the home of Ed Gein after his arrest in 1957. Gein was the real life inspiration for the horror film The Texas Chainsaw Massacre.

Gepostet von Historical Pictures am Samstag, 29. Juli 2017

Ich matka však bola chorá a o niekoľko rokov zomrela. Edov stav sa výrazne zhoršil, z farmy sa stalo doslova smetisko, v každej miestnosti bolo toľko vecí, že Ed bol nútený žiť v jedinej miestnosti. Vo svojej samote sa začal zaujímať o kult smrti, o nacistov a o tému kanibalizmu. Jedného novembrového dňa v roku 1957 zrazu zmizla miestna majiteľka obchodu Bernice Worden. Ako nezvestnú ju nahlásil jej syn Frank po tom, čo neotvorila obchod celý deň. Zhodou okolností bol policajtom a keď vošiel, kasa bola prázdna a na dlážke bola krv.

Polícia sa čoskoro dozvedela, že v tú noc bol v obchode Gein a majiteľke povedal, že sa neskôr vráti po nemrznúcu zmes. Vyšetrovatelia okamžite vyrazili do Geinovho domu, zatkli ho a pozemok prehľadali. Policajti si mysleli, že na farme nájdu telo majiteľky, to, čo našli, ich však šokovalo. Dom bol doslova prepchatý časťami ľudských tiel. Po zemi sa váľali celé kosti aj úlomky z nich, Gein si z lebiek vyrábal kusy nábytku, misky a iné kuchynské potreby. Najhorší bol ale pohľad na nábytok vyrobený z ľudskej kože.

Human skin gloves made by serial killer Ed Gein

Gepostet von Daily History am Samstag, 2. Dezember 2017

Z kože si vyrobil takmer čokoľvek, počnúc tienidlom na lampu, poťahom na stoličku či koša. Z bradaviek si vyrobil opasok, zo ženského torza korzet, z tváre masku a z kože z nôh si vyrobil ponožky či legíny. V dome sa však tiež našli len tak pohodené štyri nosy, ženské genitálie a mnoho iných znetvorených častí tela. V dome našli aj Bernice, bez hlavy. Tá spolu so srdcom visela vo vreci neďaleko sporáka.

Ed Gein nipple belt. #CJ

Gepostet von The Deranged World Of Serial Killers am Sonntag, 9. Februar 2014

Gein sa ku všetkému priznal takmer okamžite. Tvrdil, že viackrát navštívil tri miestne cintoríny, odkiaľ vyberal telá nebožtíkov. Bránil sa však, že nebol pri zmysloch. Jeho motivácia bola ešte odpornejšia. Tvrdil, že si vyberal ženy nielen kvôli fascinácii ženským telom a snívaním o sexe, ale aj kvôli tomu, aby si z ich kože vyrobil oblek, vliezol do neho a stal sa tak svojou matkou.

Napriek desivému nálezu bol Gein obvinený len z jedinej vraždy, a to Bernicinej. Bernice však nebola jeho jedinou živou obeťou. Ako prvú zastrelil majiteľku motorestu Mary Hoganovú. Ed bol vyhlásený za blázna a diagnostikovali mu schizofréniu, preto nebol postavený pred súd ani v tomto prípade. Zomrel v roku 1984 vo veku 77 rokov a jeho pozemok je dodnes temnou turistickou atrakciou.

Pozri aj: Andrej Čikatilo: Brutálny, úchylný, zvrhlý, pomätený. Aj taký bol jeden z najznámejších sériových vrahov v histórii

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov