Foto: Photo by energepic.com from Pexels

Rána sú náročným obdobím dňa pre mnohých z nás.

Vedeli ste však, že to, čo robíte v prvých 10 minútach svojho pracovného času, môže výrazne ovplyvniť zvyšok vášho dňa? Napríklad také pitie kávy. Viete, kedy je ideálny čas dopriať si ju? Tento a niekoľko ďalších trikov vám pomôže správne naštartovať váš pracovný deň.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zrejme málokto začína svoj pracovný deň tak, že začne okamžite riešiť tie najzávažnejšie projekty a problémy. Mnohí si najprv zalejeme kávu, skontrolujeme, čo je nové na sociálnych sieťach a až keď sme nadopovaní kofeínom a posilnení novinkami zo sveta, začneme sa venovať svojej práci.

Tak by to však byť nemalo, pretože činnosti, ktorým sa venujete v prvých desiatich minútach pracovnej doby, výrazne ovplyvnia aj plynutie celého zvyšku dňa. Stačí tak málo, že si hneď ráno dáte šálku kávy. Čomu sa teda vyhnúť, aby bol váš deň v práci o niečo lepší?

Káva hneď ráno

Nejeden z nás bez šálky kávy hneď ráno jednoducho nedokáže fungovať. Odborníci však tvrdia, že začínať ráno kávou nie je práve najlepšie rozhodnutie. Štúdie totiž dokázali, že pitie kávy hneď ráno koliduje s časom, kedy je hladina kortizolu, teda stresového hormónu, v tele najvyššia. Kávou si teda ráno neprilepšíme, ba naopak, pridáme si ešte o niečo viac stresu, než je potrebné. Odborníci odporúčajú chvíľku počkať a dopriať si šálku nápoja medzi desiatou a dvanástou hodinou alebo medzi druhou až piatou poobede, v tom čase je totiž hladina kortizolu v tele najnižšia.

Foto: unsplash

Vyprázdnite si myseľ

Odborník na produktivitu, David Allen, hovorí, že skôr, ako začnete svoj pracovný deň, by ste si mali vyprázdniť myseľ. Často si myslíme, že držať všetko v pamäti nám dopomáha k vyššej produktivite, opak je však pravdou. Allen odporúča zadovážiť si poznámkový blok a skôr, než sa pustíte do práce, si všetky myšlienky zapísať na papier. Nebudete sa tak musieť báť, že na niečo počas dňa zabudnete.

Kontrolovanie mailov

Vedeli ste, že keď začnete svoj pracovný deň kontrolovaním mailov, potrvá vám ešte najmenej 25 minút, kým dosiahnete istú úroveň produktivity? Kedy je na ne potom ten správny čas? Odborníci odporúčajú počkať aspoň pol hodiny, kým sa do mailov pustíte a okrem toho – mali by ste si vypnúť upozornenia na mobile, aby vás počas práce nerušili.

Pracovné stretnutia

Štatistiky ukazujú, že priemerný človek strávi až 23 hodín týždenne pracovnými stretnutiami. Tým by ste sa však mali ráno vyhýbať a vyhradiť si na ne čas v neskorších hodinách. Ráno by ste mali vyraziť len na tie najnutnejšie.

Sedenie

Máte ráno pocit, že je toho na vás priveľa a nemáte šancu v priebehu dňa to všetko stihnúť? Odborníci z Harvardu v spolupráci s vedcami z Kolumbijskej univerzity zistili, že najlepšie urobíte, ak si v práci hneď nesadnete za stôl, ale chvíľku si postojíte, alebo sa prejdete. Stačí 10 minút ráno na to, aby ste získali pocit kontroly nad situáciou.

Foto: unsplash

Prirodzené svetlo

Vedeli ste, že vystaviť sa prirodzenému dennému svetlu hneď ráno nakopne váš metabolizmus a pomôže vám to udržať si produktivitu po celý deň? Otvorte teda čo najviac žalúzie na oknách alebo si urobte krátku prechádzku, uvidíte, že vám to pomôže.

Stanovovanie si termínov

Tiež si ráno hovoríte: “Dnes do druhej musím tento projekt dokončiť, jednoducho to musím stihnúť…“? Ak áno, robíte chybu. Vedci totiž zistili, že najlepšie urobíte, ak o svojich plánoch niekomu poviete, napríklad kolegom. Ak si ich necháte len pre seba, zbytočne sa vystresujete.

Otváranie prehliadačov

V rámci prieskumu až 36 percent zamestnancov priznalo, že hneď ráno otvárajú prehliadače a kontrolujú novinky na sociálnych sieťach. Ide však o zlozvyk, ktorý vám z produktivity  uberá viac, než by ste si mysleli.

Foto: unsplash

Snaha o multitasking

Multitasking je neraz prezentovaný ako perfektná schopnosť, ktorá sa vám zíde, ak chcete stíhať všetko, čo si za deň zaumienite. Výskumy však dokázali, že multitasking nie je vôbec prospešný, práve naopak, v rámci snahy o multitasking toho stihnete oveľa menej, ako keby ste sa na úlohy zameriavali jednotlivo.

Nezabúdajte, že už 10 minút hneď ráno stačí na to, aby bol váš pracovný deň ľahší, produktívnejší a lepší.

enterpreneur
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov