Je vôbec možné dať každej jednej emócii pomenovanie?

Niekedy sa ich nami premelie toľko, že si ich všetky ani nestíhame uvedomovať. Psychológovia síce robia všetko, čo je v ich silách, aby emócie rozlíšili, roztriedili a pomenovali, nie je to však také jednoduché. Aj keď základné emócie, ako napríklad strach, hnev či radosť iste poznáte aj vy, o týchto ste možno ešte nepočuli.

Článok pokračuje pod videom ↓

Heimweh

Heimweh je slovo, ktoré popisuje kombináciu nostalgie a pocitu, keď vám chýba váš domov. Pojem pochádza z nemčiny, pričom „heim“ označuje miesto, kde ste doma a „weh“ označuje bolesť. Aj keď môže ísť o zdanlivo neškodnú emóciu, pravdou je, že môže človeka poriadne unaviť, a to nie len psychicky, ale aj fyzicky.

Liminal

Slovo „limen“ znamená v latinčine hranicu. Túto emóciu je pomerne náročné popísať niekoľkými jednoduchými slovami, predstavte si však, že čakáte na letisku alebo na stanici o niečo dlhšie, ako ste pôvodne plánovali. Je to zvláštny pocit, pretože stanica aj letisko sú miesta, kde sa máte zdržať len na chvíľu a miesta, kadiaľ by ste mali len prechádzať, nie zdržiavať sa tam dlhší čas.

Foto: unsplash

Sonder

Aj sonder je zvláštna emócia a popisuje jav, kedy si uvedomíte, že ľudia okolo vás nie sú len figúrky vo vašom živote, ale majú bohatý vonkajší aj vnútorný život, podobne, ako ho máte aj vy. Každý okolo vás má svoju minulosť, zažíva ťažkosti aj radosti a s nádejou hľadí do budúcnosti. Neraz si pripadáme na tomto svete sami, ako keby nikto nemohol chápať, čo cítime a čím si prechádzame. Pravda je však niekde inde a tento objav môže byť pre človeka trochu mätúci.

Chrysalism

Tiež máte radi ten pocit, keď vonku prší alebo je búrka, vy ste však ukrytí v pohodlí svojho domova a ovládne vás pocit pokoja a zvláštnej spokojnosti? Keď vonku zúri búrka, no vy ste zahrabaní v deke pri filme a pri čaji či pohári vína, vtedy sa hovorí, že prežívate „chrysalism“.

Liberosis

Každý z nás občas netúži po ničom inom, len niekam vypadnúť, vyložiť si nohy a jednoducho nič nemusieť, nemať žiadne povinnosti ani zhon. Najmä ľudia trpiaci psychickými ťažkosťami pociťujú nesmiernu túžbu dokázať sa uvoľniť a nezaťažovať si myseľ nepodstatnými vecami. Vedzte, že si to jednoznačne zaslúžite, no tejto túžbe hovoríme „liberosis“.

Foto: unsplash

Kairo sclerosis

Spomeňte si na moment, kedy ste naposledy boli skutočne šťastní a práve vám k životu absolútne nič nechýbalo. Nechceli ste ten moment zachovať už navždy? Presne takejto túžbe sa hovorí „kairo sclerosis“.

Vellichor

Vellichor je istý druh nostalgie, tentoraz sa však netýka túžby po domove. Predstavte si napríklad, že sa ocitnete v antikvariáte medzi hŕbou starých kníh. Každú z tých kníh niekto pred vami vlastnil, listoval v nej a napokon sa jej vzdal. Kto to bol, aký mal osud, kde bola kniha predtým, ako sa dostala na police antikvariátu?

Gnossienne

Slovo „gnosis“ označuje v gréčtine vedomosť a pojem „gnosienne“ označuje pocit, keď si uvedomíte, že aj ľudia, ktorých poznáte roky, majú vnútorný duševný život, o ktorom toho viete len skutočne veľmi málo.

Mimeomia

Stereotypov existuje obrovské množstvo a každý z nás si aspoň občas rád myslí, že nie je človekom, ktorý by sa dal len tak ľahko zaškatuľkovať. Pravdou však je, že každý z nás sa dá popísať istým stereotypným spôsobom a ak vás pri pomyslení na stereotyp premáha hnev a pocit otrávenia, práve zažívate emóciu, ktorej sa hovorí „mimeomia“.

Foto: unsplash

Anemoia

Aj tento pojem popisuje zvláštny typ nostalgie, pocit s názvom „anemoia“ však môžete pociťovať napríklad vtedy, keď pozeráte film staršieho dáta a chceli by ste tie časy zažiť. Dalo by sa povedať, že vám chýbajú časy, ktoré ste nezažili a zažívate ich len prostredníctvom filmu.

Aká zvláštna emócia vás naposledy prekvapila? Podeľte sa s nami v komentároch.

Pozri aj: 7 pocitov, ktoré pôsobia negatívne, no v skutočnosti naznačujú, že ako osobnosť rastiete a posúvate sa ďalej

psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov