Aj keď dnes sú už psychiatra a ústavná liečba na vyššej úrovni, nebolo to tak vždy.

S mnohými psychiatrickými ústavmi sa spája temná minulosť. Pre pacientov nebol dostatok miesta, boli zanedbávaní, vyhladovaní a neraz podstupovali liečby, ktoré by sa dali prirovnať skôr k mučeniu. Zatváraní boli neraz aj zdraví jedinci, ktorí sa prečinili napríklad neposlušnosťou voči rodine. Ak vás táto téma zaujíma, toto je 10 najlepších hororov práve o psychiatrických ústavoch.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vražedná terapia, 2001

Gordon je majiteľom stavebnej firmy a súrne potrebuje zákazku. Prijme preto jednu v psychiatrickej liečebni a sľúbi, že všetko stihne v mimoriadne rýchlom čase. Počas prác sa však objaví nahrávka z liečby schizofrenickej pacientky. Zrazu je blížiaci sa termín to najmenej, čo Gordona trápi. Jeho robotníci miznú jeden za druhým a dejú sa zvláštne veci. Keď objaví 9. nahrávku, príde na to, že temná minulosť tohto miesta nemala byť nikdy odhalená.

Grave Encounters, 2011

Taký je názov skupiny lovcov duchov, ktorá o nevysvetliteľných javoch natáča televíznu show. Keď ich miestni ľudia upozornia, že z psychiatrického ústavu v Collingwoode vychádzajú podivné zvuky, vyberú sa to preskúmať. Cez deň ich tam prevedie správca budovy a vyrozpráva im jej históriu. Keď tam však ostanú zavretí na noc, oľutujú, že sa na to vôbec dali. Útroby budovy sa v tme zmenia na bludisko, z ktorého už niet cesty von.

E.A.Poe: Archa bláznov, 2014

Mladý Edward práve doštudoval a prichádza na prax do psychiatrického ústavu ukrytého hlboko v horách. Stretáva tu doktora Lamba, ktorý mu vysvetľuje, že každý pacient má nárok na individuálny prístup, pretože je jedinečný. Okrem toho ho očarí zvláštna Eliza, ktorá má panický strach z ľudského kontaktu. Dej sa však odohráva v 19. storočí, kedy medzi bežné praktiky patria elektrošoky či liečba ľadovou vodou. Zvrat nastane, keď Edward zistí, že skutočný riaditeľ je niekde zavretý a velenie prebrali pacienti.

Nepremožiteľné zlo, 2005

Amy pracuje ako mladá zdravotná sestrička v detskej nemocnici Mercy Falls. Čoskoro sa však v nemocnici začne diať niečo zvláštne a Amy si všimne, že deti majú z niečoho strach, nikto ich však nepočúva. To niečo sa ukrýva na 3. poschodí, ktoré je už dávno zavreté. Podarí sa im presvedčiť personál a pred zlom uniknúť?

Halloween 2, 2009

Ak ste videli Halloween 1, pokračovanie na predchádzajúci diel dokonale nadväzuje. Vyobrazuje hlavnú hrdinku Laurie a besniaceho vraha Michaela Mayersa. Michael sa vracia do pokojnej americkej dedinky, aby dokončil to, čo v predošlej časti nestihol. Z nejakého dôvodu sa Michael snaží Laurie zabiť a o život pritom príde polovica osadenstva miestneho ústavu. Je len na doktorovi Loomisovi, aby sa besnenie pokúsil zastaviť.

Gothika, 2003

Psychologička Miranda Grey patrí medzi najlepšie vo svojom odbore a rozoznať príčetnosť od šialenstva nikto nedokáže tak, ako ona. Medzi iným lieči aj psychicky narušené pacientky vo Woodwardskej ženskej väznici. Tu sa stretáva s charizmatickou vrahyňou Chloe, o ktorej si myslí, že jej príbehy sú len výplodom jej fantázie. Jedného dňa sa však Miranda preberie po autonehode a zistí, že jej manžel je mŕtvy. Všetky stopy nasvedčujú, že manžela zabila ona sama, ocitá sa tak medzi ženami, ktoré boli donedávna jej pacientkami.

Štvrtý druh, 2009

Či už na mimozemšťanov veríte, alebo nie, tento film je údajne svedectvom psychiatričky Abigail Tyler o tom, ako ju uniesli tvorovia, ktorí nepochádzajú z našej planéty. Abigail pracuje v mestečku na Aljaške a stará sa o svojich pacientov, zrazu sa však čoraz viac z nich správa zvláštne a za dverami ordinácie jej hovoria takmer rovnaké desivé príbehy. Okrem toho, čoraz viac ľudí je nezvestných. Doktorka si preto myslí, že pacientom sa vynárajú potlačené spomienky na to, ako ich uniesli mimozemšťania. Aby toho nebolo málo, vo filme sú použité skutočné nahrávky zo sedení s pacientmi.

The Uninvented, 2009

Annina smrteľne chorá matka zomrela počas požiaru, čo dievča znášalo veľmi ťažko a po pokuse o samovraždu je už takmer rok pod dozorom na psychiatrickom oddelení. Na udalosť si vôbec nespomína, trápia ju však nočné mory. Keď ju konečne prepustia, zisťuje, že jej otec sa stretáva so sestričkou, ktorá opatrovala jej mamu. Annu trápia čoraz živšie halucinácie a jej sestra si myslí, že sú znamením od matky, ktorá sa im snaží odhaliť, že ju niekto zabil. Vrahom nie je nik iný, ako sestrička. Keď sa pokúsia odhaliť jej identitu, ukáže sa, že vôbec nie je tým, za koho sa vydávala.

Zvieracia kazajka, 2005

Veterána Jacka obvinia z vraždy, a to napriek tomu, že je nevinný. Namiesto väzenia putuje na psychiatriu, kde si z neho lekári urobia pokusného králika a skúšajú na ňom experimentálnu liečbu. Pod jej vplyvom Jack zistí, že dokáže cestovať v čase a priestore. Nečaká ho však krásna budúcnosť ani únik do minulosti. Na jednej zo svojich ciest zrazu Jack stojí zoči voči vlastnej smrti.

The Ward, 2010

Kristen je mladé dievča, ktoré sa na psychiatriu dostane po tom, čo podpáli opustený dom. Zhodou okolností sa dostáva práve do toho ústavu, kde v roku 1966 za záhadných okolností zomrela Tammy. Spí v izbe, kde v minulosti žila aj Tammy a v noci sa budí na to, že ju niekto pozoruje. Postava ju dokonca aj napadne, keď však všetko povie lekárom, myslia si, že má preludy, dajú jej lieky na upokojenie a podstúpi elektrošoky. Podarí sa napokon Kirsten odhaliť, čo sa s Tammy naozaj stalo?

Videli ste niektorý z filmov? Ak máte nejaký obľúbený, dajte nám vedieť v komentároch.

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov