wired.com

K iniciatíve envirorezortu Slovensko bez igelitových tašiek sa pripojili prvé obchodné reťazce.

Ide o COOP Jednota a Kaufland, k myšlienke sa pripojil aj Zväz obchodu a cestovného ruchu SR. Na Slovensku patrí spotreba igelitových tašiek medzi najvyššie v Európskej únii.

V rámci iniciatívy plánuje sieť Kaufland spustiť tento rok dlhodobý projekt, ktorého cieľom bude postupne odstrániť ekologicky nevyhovujúce tašky z predaja. COOP Jednota a ZOCR sa zaviazali aktívne prispievať k znižovaniu igelitových tašiek. Dlhodobým cieľom bude ich postupné vyraďovanie z ponuky.

Subjekty, ktoré sa zapojili do iniciatívy, môžu verejnosť informovať prostredníctvom loga Bez igelitiek. Umiestnenie nálepiek v obchodoch nepredstavuje pre zapojených len možnosť prezentovať sa ako zodpovedný podnikateľ. Predovšetkým ide o otvorený záväzok voči zákazníkom, že sa aktívne zapojili do znižovania spotreby neekologických tašiek.

Envirorezort do parlamentu predložil i legislatívnu úpravu, ktorá má za cieľ obmedziť spotrebu igelitových tašiek. Prostredníctvom ich spoplatnenia a povinnosti ponúkať aj ekologickú alternatívu.

Pozri aj: Český Lidl definitívne končí s plastovými igelitkami. Už za 14 dní ich nenájdete ani v jednej z 233 predajní

TASR
Uložiť článok

Najnovšie články