Foto: TASR - Oliver Ondráš

Nepriaznivé počasie začalo ešte včera.

Tento víkend priniesol sneženie v rôznych kútoch Slovenska. Vločky padali nielen počas uplynulých dvoch nocí, ale aj počas dňa. iMeteo ešte včera informoval o tom, že do Európy mieri snehová kalamita, ktorá má vyvrcholiť zajtra ráno a dokonca prepisovať históriu. Ktoré oblasti zasiahne najviac?

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál o počasí vysvetľuje, že nesneží iba na Slovensku, ale prakticky v celej strednej a východnej Európe. „Počas nadchádzajúcich hodín však čaká Európu historicky nezvyčajné počasie a pôjde o jednu z najväčších snehových kalamít,“ avizovalo v sobotu iMeteo.

Už uplynulú noc cez Balkán postupovala hlboká tlaková níž, ktorá priniesla desiatky centimetrov snehu. V sobotu večer Grécko a Bulharsko postihlo husté sneženie a podobný scenár sa očakával aj v dnešný deň.

„Nielenže bude snežiť a napadnú desiatky centimetrov snehu, čo samo o sebe vyvolá snehovú kalamitu, no kritické bude predovšetkým to, že bude mimoriadne silno fúkať a vietor aj v nižších polohách bude presahovať rýchlosť cez 100 kilometrov za hodinu. Okrem kalamity sa tak čaká skutočná fujavica, ktorá prinesie doslova bielu tmu,“ spomína.

Čo je biela tma?

Ide o snehovú fujavicu, ktorej výsledkom je slabá dohľadnosť, čo môže spôsobiť komplikácia napríklad pri cestovaní z miesta na miesto. „Snehová kalamita s fujavicou zasiahne predovšetkým severné Grécko, Bulharsko, Rumunsko, Moldavsko a Ukrajinu. Najkritickejšia situácia v súvislosti so snežením by mala byť v Bulharsku.“ Úrady dokonca vyzvali ľudí, aby do zajtrajšieho rána nevychádzali z domu.

Našťastie, Slovensku sa takéto počasie zatiaľ vyhne, no začiatkom nového týždňa môže snehová kalamita doraziť aj do strednej Európy.

Aj tento článok ste si mohli prečítať do konca vďaka našim predplatiteľom.
Staňte sa súčasťou PREMIUM klubu a získate benefity v hodnote 28 €.

Uložiť článok

Najnovšie články