Dosáľanie jedál pri stole skracuje dĺžku života o viac než dva roky u mužov a u žien o rok a pol, tvrdia britskí vedci. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. Získané dôkazy sú podľa výskumného tímu dostatočne presvedčivé na to, aby ľudia uvažovali aspoň nad obmedzením dosoľovania pri stole.
„Pokiaľ je mi známe, naša štúdia je prvá, ktorá hodnotí vzťah medzi pridávaním soli do potravín a predčasnou smrťou,“ povedal profesor Lu Qi z Fakulty verejného zdravotníctva a tropickej medicíny Tulaneovej univerzity (UT) v New Orleanse, ktorý viedol výskum.
„Dokonca aj mierne obmedzenie príjmu sodíka menším dosáľaním jedla pri stole pravdepodobne povedie k podstatným zdravotným prínosom, najmä ak sa dosiahne v bežnej populácii,“ cituje profesora The Guardian.
Nadmerné solenie patrí medzi jeden z hlavných znakov nezdravého životného štýlu. V rámci výskumu spoločnosti Biobank sa počas deviatich rokov sledovali stravovacie návyky zhruba pol milióna ľudí. Do štúdie sa zapojili v rokoch 2006–2010 a prostredníctvom dotazníka s dotykovou obrazovkou sa ich pýtali, či si jedlo pri stole solia a ako často to robia.
Ľudia, ktorí si jedlo vždy dosáľali, mali o 28 percent vyššie riziko predčasného úmrtia než ľudia, ktorí tak nerobili alebo robili len občas. V skupine 50-ročných mali muži a ženy, ktorí si vždy do jedla pridávali soľ, o 2,3 roka a o 1,5 roka kratšiu priemernú dĺžku života ako ich nesoliaci rovesníci.
Nejde o solenie počas varenia
Pri výskume sa zohľadnili aj ďalšie faktory vrátane veku, pohlavia, etnickej príslušnosti, indexu telesnej hmotnosti, fajčenia, pitia alkoholu, fyzickej aktivity, stravy a ochorení, ako sú cukrovka, rakovina a srdcovocievne choroby. Treba podotknúť, že nejde o solenie počas samotného varenia.
Príjem soli sa dá ťažko presne sledovať, pretože mnoho spracovaných potravín obsahuje priveľa soli a priame meranie pomocou močových testov nemusí nevyhnutne poskytnúť prehľad o celkovom príjme.
Zhruba 70 percent príjmu sodíka v západnej populácii pochádza zo spracovaných a vopred pripravených potravín, pričom 8–20 percent pochádza zo soli pridanej do jedla na stole krátko pred jeho konzumáciou. Keďže takéto pridávanie soli je veľmi dobrým indikátorom toho, že človek preferuje jedlá so slanou chuťou, výskumný tím zameral svoju analýzu práve na toto meranie.
Navštívili sme mimoriadne významné miesto na Slovensku celkom zadarmo: Pravdepodobne ste o ňom nepočuli
Beáta Jurík z PS: Fico poslal Putinovi vianočný darček. V stanovisku Slovenska chýba zmienka o územnej celistvosti Ukrajiny
Navštívili sme tradičné dedinské vianočné trhy aj so zabíjačkou. Stretli sme známych z detstva a ochutnali špeciality
Analytička Lauková o energopomoci: Dostane ju človek, ktorému zvýšili plat, dôchodcovia môžu mať problém
Miška a Denis zo Sexuálnej výchovy: Klitoris je oveľa väčší, ako si ľudia myslia. Toto urobte po každom pohlavnom styku
Ešte ho ani neotvorili, už nahnevali vodičov: Za tunelom Višňové nastáva zmena, mnohí vodiči majú hlavu v smútku
Bola vysušená 5 rokov doma v garáži a jej rodina si to nevšimla: Záhada úmrtia mladej ženy vám nedá spávať
Už malý detail vie ušetriť desiatky eur, takto si nastavte radiátory. Odborníci upozorňujú, čo je doma najväčší problém
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami








Nahlásiť chybu v článku