Foto: MovieStillsDB

Dokonca vznikla petícia, v ktorej sa seriál Euphoria objavuje v nie veľmi pozitívnom svetle.

Druhá séria seriálu Euphoria si získava v týchto dňoch množstvo pozornosti. Oprávnene. Hodnotenia divákov a kritikov sa v podstate zhodujú na tom, že ide o mimoriadne intenzívny a kvalitný zážitok, ktorý dokáže pri obrazovkách poriadne zasiahnuť. Je vizuálne podmanivý a otvára dôležité témy. Na druhej strane sa pred niekoľkými hodinami objavili obvinenia o tom, že oslavuje užívanie drog, sex a násilie, informuje NBC News

Článok pokračuje pod videom ↓

Hypnotizujúce tanečné scény, explicitné zábery intímností, skúmanie vlastnej identity aj devastačné drogy. Pokračovanie Euphorie oproti svojej prvej sérii ešte pritvrdilo a so zvedavosťou čakáme, kam až nechajú tvorcovia osudy Rue a Jules zájsť.

Aký dokáže mať vplyv seriál na divákov?

Dá sa povedať, že pre divákov je seriál rovnakou závislosťou ako drogy samotné. Aj keď zdanlivo neškodnou, podľa vzdelávacieho programu The Drug Abuse Resistance Education (D.A.R.E.), ktorý je zameraný na predchádzanie užívaniu drog, to však úplne tak nie je.

Foto: MovieStillsDB

Tvrdia, že Euphoria môže byť pre mládež toxická

Vo svojom vyhlásení uviedli, že Euphoria mylne zobrazuje závislosť na drogách, náhodný sex, násilie a ďalšie deštruktívne správanie stredoškolákov, pretože ich vlastne oslavuje. „Je smutné, že HBO, sociálne médiá, recenzenti aj platená reklama označujú tento seriál za prelomový, namiesto toho, aby si uvedomili, aké potenciálne negatívne dôsledky na školopovinné deti môže mať.“ Svoje obavy chcú prezentovať aj priamo tvorcom.

Samozrejme, toto zámer tvorcov určite nebol. Dokazuje to aj vyjadrenie samotnej hlavnej aktérky Zendayi, ktorá ešte 10. januára, teda hneď v deň po premiére seriálu, pridala na Instagram post, v ktorom zopakovala, že Euphoria je určená pre dospelé publikum. Čo platí v prípade tejto série ešte viac, než pri predchádzajúcej. Zdôraznila, že môže byť náročná na pozeranie a vyzvala svoje publikum, aby dávalo na seba pozor.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zendaya (@zendaya)

Problémom sú detské postavy a ich sexuálne aktivity

Ako informoval portál Deseret, dokonca vznikla petícia zo strany Parents Television and Media Council (PTC) za zastavenie vysielania detskej pornografie. A objavila sa v nej aj zmienka o Euphorii. Podľa nej má vlastne využívať deti kvôli zisku. „Privysoká fixácia producentov na nahé detské postavy pri sexuálnych aktivitách je niečo, čo sme za 26 rokov monitorovania televíznych programov nevideli.“ PTC vyzvali ľudí na podpísanie tejto petície.

V nedeľu vychádza už štvrtá časť z celkovo 8 v druhej sérií. Ako uviedla aj samotná Zendaya, dávajte pri sledovaní tohto emočne nabitého seriálu na seba pozor. V prípade akýchkoľvek problémov neváhajte vyhľadať pomoc.

Bezplatnú pomoc prostredníctvom mailu, chatu či telefónu vám poskytne napríklad Krízová linka pomoci (IPčko). Obrátiť sa môžete aj na Linku dôvery Nezábudka (0800 800 566) alebo Linku detskej istoty LDI (116 111).
Uložiť článok

Najnovšie články