Foto: wikimedia

Pralesy predstavujú pre vedcov ešte aj dnes výzvu.

Sú nekonečnou studnicou nových objavov a záhad a niektoré pôsobia ako vystrihnuté z rozprávky. Sú takmer neustále zahalené v oblakoch, akoby chceli všetku tú krásu ešte viac zvýrazniť. Prečo však vlastne oblaky nad niektorými pralesmi vznikajú?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tolkienove pralesy

Mnohí tvrdia, že pralesy v oblakoch vyzerajú, akoby ich namaľoval sám Tolkien, autor série kníh Pán prsteňov. Hovorí sa im aj vodné pralesy a ukrýva sa v nich množstvo papradí, celé koberce machu a obrovské množstvo rôznych druhov rastlín, ktorým hmla ani najmenej neprekáža. Vďaka vodopádom a riekam je tu ovzdušie vždy o niečo chladnejšie ako v obyčajných pralesoch.

Avšak ako väčšina zelene, aj pralesy v oblakoch patria k ohrozeným. Sú čoraz vzácnejšie a odborníci tvrdia, že v súčasnosti tvoria už len 0,14 percenta celkovej zelene. Ich ekosystém je natoľko krehký, že čoskoro možno zmiznú úplne.

Obyčajný prales a prales v oblakoch

Pralesy v oblakoch sú neraz považované za obyčajné pralesy, opak je však pravdou, keďže ich ekosystémy sú celkom odlišné. Zásadné sú tri faktory, a to vlhkosť, topografia a stúpanie. Aby vznikol prales v oblakoch, je nevyhnutná dokonalá rovnováha všetkých troch faktorov. Prvou podmienkou je, že prales v oblakoch sa musí nachádzať v tropickej oblasti, aby prežil. Ďalším významným rozdielom je fakt, že napriek pestrej flóre, je zeleň v obyčajných pralesoch o niečo zaujímavejšia, ako v pralesoch v oblakoch.

V oblačných pralesoch je ovzdušie chladnejšie, ako sme spomínali a rastliny sú vystavené vetru, preto tu rastú aj nižšie stromy. Výrazný rozdiel je badať v umiestnení. Pralesy v oblakoch sa totiž vyskytujú vo vyšších nadmorských výškach a sú usadené medzi horami. Vyskytujú sa zvyčajne vo výške od 2000 metrov nad morom.

Veľa vody

Vzhľadom na umiestnenie pralesov v oblakoch sa v kotlinách zhromažďuje voda a práve tieto miesta sú zvyčajne teplejšie, kým tie uložené smerom k vrcholom hôr sa vyznačujú chladnejším ovzduším. Vzhľadom na vyššiu teplotu sa voda z kotlín pomaly vyparuje a ako stúpa k chladnejším oblastiam, vytvára charakteristickú hmlu. Aby spomínaný jav mohol vzniknúť, je nevyhnutné, aby bolo v pralese v oblakoch veľa vlhkosti, čo znamená veľa dažďa a veľa plytkých riek. Zaujímavé je, že väčšina rastlín tu nezískava potrebnú vlahu z dažďa, ale práve z  hmly.

Endemity

Ďalšou zvláštnosťou pralesov v oblakoch sú endemity, teda rastlinné a živočíšne druhy, ktoré nenájdete nikde inde na svete, len v týchto čarokrásnych pralesoch. Jeden z takých pralesov nájdete napríklad na Havaji, v Mexiku či na Madagaskare. Niekoľko sa nachádza aj v Peru, v Čile, ale aj vo Venezuele. Medzi najznámejšie patrí napríklad prales Monteverde, ktorý je rajom pre turistov a od roku 1972 je zaradený medzi chránené oblasti.

Nie všetky pralesy v oblakoch sú však chránené a zásah človeka je mimoriadne viditeľný. Tieto jedinečné klenoty prírody sú ohrozované neustálym odlesňovaním, ale aj globálnym otepľovaním. Vedci odhadujú, že ak sa situácia nezmení, pralesy v oblakoch do roku 2080 zmiznú z povrchu Zeme úplne.

Na záchranu teda treba myslieť nielen v prípade ohrozených druhov živočíchov, ale aj v prípade tak vzácnych miest, akými sú napríklad pralesy v oblakoch.

allthatisinteresting
Uložiť článok

Najnovšie články