Asertivita a otvorenosť sú nesmierne výhodné vlastnosti, a to nielen vo vzťahu.

Práve vo vzťahu sú však užitočné najviac. Zbytočná pasívna agresivita, no ani zaryté mlčanie vám ku šťastiu nepomôžu. Je dôležité vedieť vyjadriť, čo od partnera potrebujete. Zároveň však treba vedieť načúvať, aby ste mohli zistiť, čo od vás partner potrebuje. Len tak dospejete ku kompromisu, a teda budete o krôčik bližšie k tomu, čo sa označuje ako šťastný vzťah.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najšťastnejšie vo vzťahoch sú preto asertívne ženy, ktoré sa vyznačujú týmito 4 vlastnosťami.

Asertívna žena požaduje rešpekt

Jedným z najdôležitejších komponentov plnohodnotného vzťahu je vzájomný rešpekt. Ak chcete, aby vás partner vnímal ako silnú, sebestačnú a schopnú ženu, musíte sa tak v prvom rade vnímať aj vy. Asertívna žena vie, kde sú jej hranice a ak ju muž nechá čakať pol hodinu pred kinosálou, lebo sa mu nechcelo dvihnúť sa od videohry či od piva s kamarátmi, nebude čakať, kým ju poctí svojou prítomnosťou.

Samozrejme, je iné, keď vie, že bude meškať 10 minút a dá o tom včas vedieť. Ak však budete bez slova donekonečna čakať, bude sa vo vás hromadiť frustrácia a potom si ju budete na partnerovi pasívne – agresívne vybíjať, čo nie je dobré a nikam to nevedie. Každý si zaslúži patričnú dávku rešpektu, aby nebol len hračkou v rukách toho druhého.

unsplash.com

Vie, čo chce

Vo vzťahu je dôležité vedieť, čo chcete a čo očakávate. Samozrejme nehovoríme, že máte mať vytvorený zoznam požiadaviek na partnera a plán na najbližších päť rokov, ktorý chcete do bodky naplniť. Nevyhnutné je v tomto prípade realistické nazeranie na situáciu a na vzťah.

Ak si totiž vytvoríte obraz princa na červenom Ferrari, ktorý vás bude nosiť všade na rukách, môžete ho akurát tak schovať do denníka a oplakávať jeho neexistenciu. Zdravé a realistické očakávania vám však môžu pomôcť vyhnúť sa prípadným sklamaniam.

Vie, kedy prejaviť lásku

Možno už aj z osobnej skúsenosti viete, že čím viac na niekoho tlačíte, tým viac a rýchlejšie sa vzďaľuje. Láska by mala byť recipročná, nemala by jedného z partnerov väzniť ani dusiť. Asertívne ženy preto s vyjadreniami lásky vyčkávajú a nechajú partnera, aby sa prejavil ako romantik, naplánoval večeru alebo im doniesol kvetinu.

Ak však partner ostáva chladný, sú dve možnosti. Otvorene sa pozhovárať a ak ste si istá, že chladný aj ostane, tak odísť. Neopätovaná láska sa síce prekonáva ťažko, zdravá láska k sebe je však omnoho dôležitejšia.

unsplash.com

Dokáže efektívne komunikovať

Je nevyhnutné, aby správa, ktorú chcete odkomunikovať, mala jasný a zrozumiteľný obsah. Práve to je totiž jeden zo zaručených receptov na úspech, pokiaľ hovoríme o vzťahoch.

A asertívne ženy majú tú výhodu, že svoj zámer komunikujú jasne a efektívne. Nebojte sa hovoriť. Strach a ticho len stupňujú frustráciu a nepohodu. Chceli by ste, aby vám partner navaril večeru? Myslíte si, že zabudne na nejaký dôležitý dátum? Vezmite to do vlastných rúk a povedzte mu to priamo. Tichá domácnosť totiž skutočne nie je riešením.

Nezabúdajte, je dôležité poznať svoje hodnoty a pevne si za nimi stáť.

Pozri aj: 15 vecí, ktoré robia odvážne a nebojácne alfa-ženy inak

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov