reprofoto: Youtube

Nedávno sme vám priniesli článok o tom, že v Yellowstone došlo k výbuchu gejzíru.

Výbuch patrí podľa odhadov medzi najsilnejší za posledných 60 rokov, napriek tomu, že za normálnych okolností patrí tento gejzír k tým pokojnejším. Gejzír Ear Spring vystrekoval vodu až do výšky 7 až 10 metrov a vyniesol na povrch všetko, čo tu po sebe za niekoľko rokov turisti zanechali. Mnohí sem totiž nanešťastie nechodia len obdivovať krásy prírody a z parku neraz odchádzajú s omnoho ľahšími vreckami.

Erupcia bola údajne najsilnejšia, akú odborníci zaznamenali od roku 1957 a ovzduším sa vznášala nielen horúca voda, ale aj množstvo odpadkov, ktoré tu turisti v priebehu rokov po sebe zanechali. Tie sa tam dostali náhodne, ale niektoré tam turisti nahádzali zámerne a zamestnanci parku sa rozhodli, že zdokumentujú všetko, čo sa vďaka erupcii našlo.

Objavil sa napríklad cumlík ešte z roku 1930, ale aj množstvo mincí, plechoviek od nápojov, plastových príborov a dokonca aj kus cementu. V statuse na svojom facebookovom profile sa zamestnanci vyjadrili, že niektoré predmety sú súčasťou histórie a čoskoro budú mať svoje miesto v archíve národného parku.

Samozrejme, pozbierať všetky predmety z gejzíru a jeho okolia nebolo vôbec jednoduché a zamestnanci národného parku museli použiť špeciálne vybavenie. Hovoria, že sa im podarilo nájsť dokonca aj nástroje, ktoré tu po sebe museli zanechať výskumníci. V Yellowstone totiž nejaké výskumy prebiehajú takmer neustále a to najmä v okolí horúcich prameňov.

Následkom erupcie musel byť park na nejaký čas uzavretý, odborníkov však fascinuje aj fakt, že sa vďaka nej vytvoril nový jav, tzv. pulzujúca voda. Každých niekoľko minút sa totiž hladina vody dvíha a klesá, ako keby voda dýchala. Keďže ide o novinku, odborníci jav pozorne sledujú a skúmajú ho z každej strany.

Zároveň však zamestnanci parku dodávajú, že sa nie je čoho báť. Aj keď bola erupcia silná, geotermálna aktivita je v tejto oblasti normálna bežná. Návštevníci sa preto nemusia obávať, že by došlo k výbuchu supervulkánu. Jeden z užívateľov Facebooku sa na stránke vyjadril, že väčšinou chodia ľudia obdivovať to, čo príroda uchovala, Yellowstone sa však neustále mení a je doslova živým, dýchajúcim organizmom. Preto sem ľudia chodia obdivovať to, čo príroda vytvorila a ešte stále vytvára.

Aby mohli krásy Yellowstonu obdivovať aj ďalšie generácie, zamestnanci prosia návštevníkov, aby do gejzírov nehádzali predmety, ktoré tam nepatria. Boli by radi, keby pri najbližšej erupcii nelietali z gejzíru plastové príbory a plechovky, ale len voda, prírodné minerály a kamene. Odpadky totiž môžu gejzír vážne poškodiť.

iflscience
Uložiť článok

Najnovšie články