Foto: Wikimedia Commons

Senát Spojených štátov schválil návrh zákona, ktorý povoľuje ťažbu ropy v chránenej oblasti na Aljaške.

Počas hlasovania zaoberajúcim sa rozsiahlou úpravou zákonu o daniach, ktoré sa odohralo v sobotu ráno, republikánska strana odmietla zákon demokratickej senátorky Marie Cantwellovej. Tá bojovala za zákaz ťaženia ropy na území chránenej oblasti na Aljaške. Hlasy skončili na hodnotách 52-48 v prospech republikánskej senátorky menom Lisa Murkowski, ktorá je zároveň predsedníčkou výboru pre energiu a prírodné zdroje na Aljaške.

Článok pokračuje pod videom ↓

Odkedy bola senátorka Murkowski v úrade, predkladala úpravu zákona o ťažbe v chránenej oblasti pri každom zasadnutí. Väčšina demokratov jej však oponovala a jej návrh až doposiaľ neprechádzal. Územie na severovýchode Aljašky sa rozlieha na území takmer 8 miliónov hektárov a ide o jednu z najmenej dotknutých oblastí v Spojených štátoch a zároveň je domovom polárneho medveďa. Pod ľadom tu však ležia hektolitre ropy, ktoré čakajú na ťažbu.

Polar Bear AdF.jpg

Nemyslíme si, že tento zákon prešiel férovou cestou,“ povedala senátorka Cantwellová, predsedníčka výboru pre energiu a prírodné zdroje vo Washingtone. „Jediný spôsob akým to mohlo prejsť, bolo vykašlať sa na zvyčajný proces.“ Schválenie ropných vrtov na chránenom území nemá čo hľadať pri zasadnutí ohľadom zákonov o daniach, a preto je celkom zjavné, že sa v republikánskom senáte nehrá úplne čisto.

Alaska

Našťastie však nie je všetko stratené. Ako to však v skutočnosti bolo ukáže len čas, budeme však dúfať, že sa ľudstvo nepripraví o ďalší kus nedotknutej oblasti len kvôli vidine zisku.

Pozri aj: Vlk sivočervený je najohrozenejšou psovitou šelmou na svete. Napriek tomu chce americká vláda zrušiť nad ním ochrannú ruku

independent.co.uk
Uložiť článok

Najnovšie články