V správach sa často stretávame s príbehmi ľudí, ktorí musia vyžiť len z minimálnej čiastky.

Možno ste sa aj vy zamysleli nad tým, čo by ste robili vy na ich mieste. Vyčlenili si prídel jedla na každý deň, nekupovali si nové oblečenie a keď, tak v sekáčoch? Alebo by ste sa možno inšpirovali jedincami, ktorí vyberajú spoza supermarketov jedlo s poškodeným obalom, ktorému ináč nič nie je, ale je zadarmo. Teoretických ciest je mnoho, ale čo prakticky?

Keď sa povie meno Bill Gates, pomyslíte si, že tento človek je v peniazoch zahrabaný až po uši a doslova by si v nich mohol zaplávať. Prečo by sa niekto taký bohatý vôbec zamýšľal nad tým, ako vyžiť z dvoch eur na deň? Veď predsa človek, ktorý je otcom Microsoftu si môže kúpiť v podstate čokoľvek. Nuž, všetci sme iní, ale aj bohatí ľudia sa zamýšľajú nad rôznymi filozofickými otázkami.

Predstavte si hypotetickú situáciu, v ktorej by Gatesova spoločnosť skrachovala a odrazu by bol nútený vyžiť z dvoch eur na deň. Podľa jeho vyjadrení, ktoré publikoval ešte začiatkom tohto roka, by Bill Gates choval sliepky. Prečo? Jeho odpoveď je nasledovná: „Samozrejme, neexistuje jednoduchá priamočiara odpoveď. Chudoba vyzerá všade ináč. Vďaka spolupráci s nadáciou som stretol mnohých chudobných ľudí v rôznych krajinách, ktorí chovali sliepky. O plusoch a mínusoch chovania tohto vtáctva som sa veľa naučil. Príde mi očividné, že aj ľudia žijúci v extrémnej chudobe sú na tom lepšie, ak chovajú sliepky.“

A chick like this one could change someone’s life.

Posted by Bill Gates on Mittwoch, 15. Juni 2016

Prečo tento názor? Sliepky sú ľahko dostupné, lacné a nenáročné na chov. Ak do nich investujete, neskôr sa vám to vráti. Okrem toho, že máte k dispozícii vajíčka a zdravé a chutné kuracie mäso, môžete hydinu a vajíčka aj predávať a aspoň trochu tak zarobiť.

Reportér Tech Insider Chris Weller Gatesov obchodný plán trochu rozvinul: „Počas ciest po západnej Afrike si pán Gates vyrátal, že ak je človek majiteľom 8 až 10 sliepok, za tri mesiace sa jeho kŕdeľ môže rozrásť až na 40 kurčiat. Ak predáte jedno kurča napríklad za 5 eur, majiteľ tak ročne môže zarobiť až 1000 eur. V extrémnej chudobe sa suma vyšplhá približne na 700 eur.“

Gates spolu s manželkou vedú nadáciu, ktorá sa spojila Heifer International charitatívnou organizáciou a spolu pomáhajú chudobným ľuďom a rodinám po celom svete. Ich cieľom je zaistiť, aby sa 30-percent chudobných rodín v subsaharskej Afrike mohlo dostať k chovaniu sliepok.

If you were living in extreme poverty, what would you do to improve your life?I’d want to raise chickens. Here’s why: http://b-gat.es/25MJxn8

Posted by Bill Gates on Donnerstag, 9. Juni 2016

Odhaduje sa, že Gates by sa vo veku 86 rokov mohol stať bilionárom, čo by z neho urobilo jedného z prvých natoľko bohatých ľudí na svete. Ekonomické štatistiky tvrdia, že osem najbohatších miliardárov na Zemi má dohromady toľko peňazí, čo 3,6 miliardy najchudobnejších ľudí na planéte. Napriek tomu, že prispieva na nadácie, Gatesov majetok sa navyšuje závratnou rýchlosťou, a to napriek tomu, že v roku 2014 odišiel do dôchodku.

Predstavte si, že ste miliardármi vy. Čo by ste robili s toľkým majetkom? A čo by ste robili v prípade, ak by ste mali 2 eurá na jeden deň?

Pozri aj: 10 životopisných filmov o skutočných génioch, ktoré vám predstavia inteligenciu v reálnych farbách

ladbible
Uložiť článok

Najnovšie články