Foto: Pexels

Povedal by vám to každý správny milovník whisky. A je to stará známa vec. Tento zlatistý alkohol, ktorý je odkázaný na trávenie svojej mladosti v sude, bude vždy lepší s kvapkou vody.

Voda zvýrazní vôňu aj chuť. Ale prečo je tomu tak? Vďaka celkom netradičnému využitiu počítačových simulácií nám teraz vedci vedia povedať dôvod, prečo voda tomuto nápoju pomáha. Björn Karlsson, ktorý bol spoluautorom tohto výskumu povedal, že chuť whisky sa primárne spája s amfipatickými molekulami, ktoré sú tvorené z hydrofóbnych a hydrofilných častíc. A keďže je táto veta naozaj krkolomná, prezradíme vám ešte viac.

Článok pokračuje pod videom ↓

Znamená to, že jedna časť molekúl, ktoré sú zodpovedné za to akú ma whisky chuť je priťahovaná vodou. Tá druhá vodu odpudzuje. A to vedie k tomu, že tieto dve štruktúry, ktoré sa na prvý pohľad líšia, tvoria v skutočnosti jednu molekulu. Táto molekula je známa ako guajakol a je hlavným činiteľom pri chuti tohto nápoja.

Whisky
CC Flickr

Guajakol sa dá bežne nájsť v škótskej rašelinovej whisky, ktorá je populárna pre svoju dymovú chuť. Podľa najnovšieho výskumu je práve táto molekula zodpovedná za charakteristickú chuť, ktorú fanúšikovia a nadšenci vyhľadávajú. Využitím počítačových simulácií, v ktorých sa miešala voda a etanol s guajakolom, boli vedci schopní vidieť, ako sa v rôznych koncentráciách týchto dvoch tekutín mení správanie molekúl. Zistili, že guajakol sa spája primárne s etanolom. Pokiaľ má alkohol koncentráciu 70% alebo vyššie, usadia sa jeho molekuly spolu s guajakolom uprostred tekutiny, čím zabránia vystúpeniu príchuti na povrch.

Výroba whisky začína sladovaním, neskôr prichádza kvasenie, a potom destilácia. Podstatný je však aj následný proces dozrievania. Keď je na konci aj ten, začne sa alkohol umiestňuje do fliaš a do obsahu sa pridáva voda. Vtedy koncentrácia alkoholu klesne zhruba na 45% a molekuly alkoholu sa tak rozšíria do okolia. Vtedy guajakol vypláva na povrch. To znamená, že vtedy je chuť výraznejšia. Avšak stále nie ideálna. Pokiaľ sa koncentrácia alkoholu zníži na 27%, chuť je ešte výraznejšia.

Pexels

Vtedy prichádza veľmi obľúbená a prvotriedna chuť. Avšak už tu sa už môže javiť ako veľmi slabá. Milovníci whisky však koncentráciu posúvajú ešte nižšie. A to na 20%. Práve pre spomínané zvýraznenie chuti. Keďže takýto typ whisky sa vo väčšine prípadov zohnať nedá, riešia to objednaním svojho nápoja s vodou navyše. Aj keď išlo o fakt, vo všeobecnosti známy, tu je jeho vedecké vysvetlenie. Pri najbližšej návšteve svojho obľúbeného podniku tak môžete byť o čosi zaujímavejší nie len vychutnávaním exkluzívneho alkoholu, ale najmä touto vedomosťou.

Pozri aj: Vegetariáni tajne konzumujú mäso. Výskum ukázal, že po požití alkoholu mnohí z nich strácajú zábrany a stávajú sa mäsožravcami

iflscience.com
Uložiť článok

Najnovšie články