Foto: Zairon, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Približne 800 km od Bratislavy sa nachádza zázračná talianska dedinka.

Limone sul Garda je miesto terasovitých citrónových hájov, príjemného horského vánku a silného génu, ktorý doslova zabíja tuk a podporuje dlhovekosť. O tejto talianskej dedinke sa hovorí, že jej obyvatelia našli elixír dlhého a zdravého života.

Článok pokračuje pod videom ↓

Malebná rybárska dedina sa nachádza na brehu gardského jazera v regióne severnej Lombardie, pričom počet jej obyvateľov len jemne prevyšuje 1 000.  Je to zároveň najsevernejšie miesto na celom svete, kde sa prirodzene pestujú citróny a má mimoriadne mierne podnebie vzhľadom na jeho polohu v úpätí Álp, píše CNN Travel.

Foto: Unsplash

Okrem toho je však Limone sul Garda svetoznáme aj pre inú výnimočnosť. Mnohí miestni obyvatelia sú očividne obdarení skvelými tráviacimi schopnosťami, ktoré im umožňujú prejedať sa koláčmi či mastnými údeninami bez obáv z pár kilogramov navyše alebo zo srdcových problémov.

Gén, ktorý pomáha k zdraviu a dlhému životu

Títo obyvatelia majú totiž „gén Limone“, ktorý obsahuje špeciálny proteín ničiaci lipidy, a ktorý udržuje krvnú tekutinu. Pomáha tiež proti zrážaniu krvi a minimalizuje šancu na problémy spôsobené zlou životosprávou. Táto bielkovina vedie k tomu, že v dedine je tiež častá dlhovekosť. Dôkazom toho je fakt, že až dvanásti miestni obyvatelia majú viac ako 100 rokov. Všetci obyvatelia mesta podstúpili ešte v roku 1979 krvné testy a výsledky boli prekvapivé: mnohí obyvatelia mali tento gén v obehu.

„Gén sa vyskytuje v mojej rodine. Majú to moji bratia, ja, moja matka, ktorá má 96 rokov a stále má veľa životnej energie, tiež všetky moje deti,“ hovorí obchodník Gianni Segala, ktorý žartuje, že dedinčania sú pre vedcov využívaní ako pokusné králiky.

Foto: Unsplash

„Nikdy ma nebolí brucho a jem, na čo mám chuť. Milujem cotolette (pečené a vyprážané teľacie rezne), vyprážané jedlá, salámy a tiež veľmi rád pijem. Spím ako bábätko,“ hovorí Giuliano. Ale to, že je nositeľom tohto skvelého génu neznamená, že sa celý život prejedá.

„Od 80. rokov 20. storočia dávame krv na opakované testy a takmer sme úplne vykrvácali,“ dodáva ironicky a spomína, ako mu lekári porciovali sladkú dávku šľahačky, aby sledovali zmeny v jeho krvi. „Po každom súste mi brali krv, bola taká sladká a mastná, cítil som nevoľnosť, ale aj keď som jej zjedol veľa, moja krv okamžite zničila tuky bez toho, aby som ich asimiloval. V noci som takmer omdlel kvôli strate krvi.“

Foto: Unsplash

Gén bol prvýkrát identifikovaný v krvi rušňovodiča Limone, predka Segala, ktorý bol účastníkom nehody v Miláne (odtiaľ názov proteínu A-1 Milano) a bol prevezený do nemocnice. Lekári, ktorí ho vyliečili, boli zmätení z jeho ohromujúcich výsledkov krvi a odštartovali masívnu skríningovú kampaň v dedine.

Miestni veria, že ide o faktory, ktoré majú okolo seba

Miestni veria, že gén sa im vytvoril a udržiava aj vďaka okolitým podmienkam. „Je to možno vďaka výnimočnému extra panenskému olivovému oleju, na ktorom sme všetci závislí, čerstvým rybám z jazera, ktoré jeme, či citrónovému vánku, ktorý nám veje,“ znejú slová domácich.

V minulosti boli dedinčania v Limone sul Garda buď rybári, alebo horskí drevorubači. Dnes však drvivá väčšina pracuje v turistickom sektore, ktorý zarába veľké peniaze a láka pozornosť množstva ľudí.

Najnovšie články