Medzinárodnú marťanskú misiu v USA bude riadiť Slovenka M. Musilová. S posádkou zistí, či je možné prežiť v skutočnej kolónii na Marse

Viralportal/ TASR- Andrej Galica
Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA) a ďalšie naše inštitúcie sa budú podieľať na simulovanej marťanskej misii v USA.
Advertisements

Hlavnou veliteľkou medzinárodnej posádky je predsedníčka SOSA Michaela Musilová, ktorú vybrala organizácia Mars Society. „Cieľom misie je zistiť, či by ľudia mohli prežiť v takýchto podmienkach v skutočnej kolónii na Marse. Čaká nás obmedzené množstvo jedla, vody, elektriny aj vzduchu. Samozrejmosťou je aj úplne odrezanie od sveta, akoby sme boli na inej planéte,“ na dnešnej tlačovej konferencii v bratislavskom sídle SOSA informovala vedkyňa Musilová.

Marťanská kolónia pozostáva z maličkej ubytovne s priemerom osem metrov. Slúži na všetko od spania cez varenie, cvičenie až po výskum, sú tam aj laboratória a observatórium. „Opustiť stanicu je možné len v astronautickom skafandri a v tom sa nedá behať. Spanie je tam ako v rakve,“ uviedla vlastné skúsenosti z misie v roku 2014 veliteľka, ktorá o niekoľko dní odletí do USA s unikátnymi slovenskými experimentmi.

TASR- Andrej Galica
TASR- Andrej Galica

Takmer trojtýždňová misia sa začne 13. januára na výskumnej stanici Mars Desert Research Station (MDRS) vo vysokej nadmorskej výške studenej, červenej púšte v Utahu. Počas pobytu posádka šiestich marsonautov (Španielsko, Izrael, Austrália, Francúzsko, Írsko a Slovensko) vykoná viacero vedeckých štúdií a výskumných projektov. Musilová aj testovanie trvanlivosti kolostra a beta glukánu. Ich výber nie je náhodný, sú to prírodné produkty podporujúce imunitný systém vyvíjané a produkované na Slovensku malými inovačnými firmami v spolupráci s Výskumným ústavom potravinárskym Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (VÚP NPPC).

„Ide o prvú lastovičku z pripravovaného výskumu potravín a ich doplnkov pre extrémne záťažové situácie, ktoré SOSA v spolupráci s VÚP NPPC pripravuje. Výživné a liečivé vlastnosti týchto produktov by mohli byť prospešné nielen pre budúcich astronautov, ale aj pre ľudí pracujúcich v extrémnych podmienkach,“ spresnil Stanislav Šilhár z VÚP NPPC.

„Kolostrum získavame z kozieho, kravského a ovčieho mlieka. Je bohaté na minerálne látky, imuno vitamíny, má vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje baktérie proti starnutiu buniek a rednutiu kosti, k čomu dochádza v beztiažovom stave,“ zdôvodnila Soňa Hlinková zo spoločnosti Kozý vŕšok.

Medzi slovenské projekty patrí aj výskum výhercov súťaže Misia Mars, ktorú organizovala SOSA so Slovenskými elektrárňami. Víťazom sú študentky Gymnázia v Detve s projektom pestovania špenátu za marťanských podmienok. Posádka bude realizovať ich pokus v MDRS a študentky jej budú dávať pokyny z Detvy.

Okrem slovenských projektov sa marsonauti budú zaoberať 3D výrobou tehál z marťanského materiálu, psychologickými štúdiami správania sa posádok počas izolácie od riadiaceho strediska na Zemi, rôznymi geologickými štúdiami simulovaného marťanského terénu a niekoľkými vzdelávacími projektmi.

„Neteším sa na tamojšiu práškovú a granulovú stravu, viac na tam vypestované bylinky aj slovenský špenát. Na stiesnené podmienky som pripravená fyzicky aj psychicky, no môže nám vypadnúť spojenie s Houstonom alebo iné problémy. Oproti môjmu prvému pobytu sme posádka, ktorá sa už pozná, takže to je určité plus,“ dodala veliteľka.

Pozri aj: Star­ti­tup osob­nos­ťou roka 2016 je Andrej Pan­čík: 27-ročný Slo­vák, ktorý zaro­bil mili­óny dolá­rov a pod­po­ril ho aj Ash­ton Kut­cher

TASR



Share on Facebook0
Zobraziť viac
Komentovať (0)
Advertisements
<