Rituál je činnosť, ktorá sa opakuje pravidelne.

Nemusí ísť len o náboženské rituály, rituálom je napríklad aj obyčajné podanie ruky pri stretnutí s iným človekom. Rituály však neslúžia len ako pozdrav či snaha o udržanie duševnej rovnováhy. Výskumy dokazujú, že je to aj spôsob, akým posilňujeme svoju sebakontrolu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jedna zo štúdií sa venovala skúmaniu rituálov v piatich rôznych situáciách, pričom jedna z nich sa týkala stravovacích návykov. Výskumníci požiadali 93 žien, ktoré práve držali diétu, aby v nasledujúcich 5 dňoch prijímali o niečo menej kalórií. Ženy rozdelili do dvoch skupín, pričom jedna skupina mala byť jednoducho opatrná a premyslieť si, čo zje a koľko, kým tá druhá mala pred každým jedlom vykonať rovnaký rituál, a to nakrájať jedlo na malé kúsky, uložiť ho symetricky na tanier a každý kúsok trikrát stlačiť vidličkou. Ukázalo sa, že ženám, ktoré tento rituál dodržiavali, sa darilo dodržiavať diétu o niečo lepšie.

Foto: unsplash

Rovnaký výsledok sa ukázal aj v prípade, keď ľudia vykonávali nejaký rituál predtým, ako sa rozhodli, čo vôbec budú jesť. Tí, ktorí vykonávali rituál, sa stravovali zdravšie a zvolili si napríklad ovocie namiesto čokolády. Čo sa rituálov týka, nie sú účinné len v prípade stravovania, ale aj v rôznych sociálnych situáciách.

Výskumníci napríklad požiadali skupinku ľudí, aby si predstavili, že boli pozvaní na zábavný večierok, zároveň by sa však mali zúčastniť charitatívnej akcie, ktorá sa konala v tom istom čase. Rovnako ako v prvej situácii, aj v tejto mala časť účastníkov vykonať rituál, mali sa postaviť, dať si ruky na kolená, na 10 sekúnd zavrieť oči a potom sa rozhodnúť. Väčšina tých, ktorí vykonávali túto zvláštnu činnosť, sa napokon rozhodla pre charitatívnu akciu.

Prečo majú na nás rituály takýto vplyv? Odborníci si myslia, že pod ich vplyvom sa snažíme robiť veci precízne, presne a správne. Tento výsledok potvrdili mnohé ďalšie štúdie a tvrdia, že rituály nám pomáhajú vylepšiť si pamäť, posilňujú schopnosť sústrediť sa a aj našu sebakontrolu.

Foto: unsplash

Rituály však majú pozitívny vplyv nielen na dospelých, ale aj na deti. Napríklad, skupina detí mala za úlohu hrať  hru a vykonávať popritom rituály po dobu troch mesiacov. Ukázalo sa, že to deti naučilo sebaovládaniu, ale aj schopnosti odložiť okamžité uspokojenie.

Stretli ste sa už niekedy aj vy so skutočne zvláštnym alebo zaujímavým rituálom? Podeľte sa s nami v komentároch.

Pozri aj: Psychológovia odporúčajú: Používajte toto 2-hodinové pravidlo a váš život sa zmení o 180°

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov