Foto: Photo by Simon Maage on Unsplash

Láska a priateľstvo sa nedajú ničím nahradiť, no ktoré z toho by človek uprednostnil?

Kto vás pozná lepšie, váš manžel či partner alebo najlepšia kamarátka/kamarát? Mnohí si zrejme myslia, že je to partner, ak však máte najlepšiu priateľku, zrejme vás predsa len pozná o trochu lepšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Práve najlepšie priateľky sú totiž neraz tie, ktoré s nami prežívajú nielen krásne chvíle, ale aj tie najťažšie, smejú sa s nami na trápnych momentoch a uisťujú nás, že všetko bude napokon v poriadku. Odborníci tvrdia, že práve to je dôvod toho, že ženy neraz uprednostnia najlepšiu kamarátku pred manželom.

Dokazuje to výskum, ktorého sa zúčastnilo 1 517 žien a z nich až 44 percent priznalo, že sú veci, o ktorých ich najlepšia kamarátka vie, avšak nepovedali o nich manželovi. Prečo? Najlepšia kamarátka je tá, ktorá im skutočne načúva a ženy majú pocit, že sa jej môžu zdôveriť so všetkým. Aby toho nebolo málo, ženy by radšej vyrazili na večierok takisto s najlepšou kamarátkou a vo výskume udali, že sa najviac zabávajú práve vtedy, keď nablízku nie je žiaden chlap.

Foto: unsplash

Samozrejme, výskum má svoje obmedzenia, napríklad do vzorky boli zaradené len heterosexuálne ženy. Ak by vo vzorke boli aj homosexuálne orientované ženy, výsledky by boli možno iné. Okrem toho, vedci odporúčajú nevešať hlavu. Aj keď ženy na svoje najlepšie kamarátky nedajú dopustiť, pevné priateľstvá sú prospešné aj pre partnerské vzťahy.

Ukázalo sa totiž, že ľudia, ktorí práve prechádzajú vo vzťahu náročným obdobím, avšak majú po ruke oporu vo forme blízkych rodinných príbuzných alebo dobrých priateľov, zvládajú toto stresujúce obdobie o niečo lepšie. Uznajte, z času na čas každému padne dobre mať bútľavú vŕbu, ktorej sa môže vyrozprávať.

Výskumov, ktoré dokazujú, že je dôležité mať okolo seba dobrých priateľov, je viacero. Napríklad, v roku 2017 boli v magazínoch Time a Personal Relationships publikované štúdie, ktoré dokazujú, že čím je človek starší, tým viac dobrých priateľov po svojom boku potrebuje a tým sú pre jeho zdravie prospešnejší.

Foto: unsplash

William Chopik, ktorý stál na čele výskumu hovorí, že mať skutočne dobrého priateľa má na človeka podobné pozitívne účinky, ako keď prežíva pozitívne emócie v pevnom rodinnom zväzku. Nezabúdajte teda, že priatelia tu nie sú len na to, aby vás podporili, keď vám je zle. Buďte im oporou tiež, priateľstvo totiž výrazne prospieva celkovému psychickému zdraviu každého z nás.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov