Foto: Photo by freestocks.org from Pexels

Aj keď sú Vianoce krásnym sviatkom, pre mnohé peňaženky sú aj poriadne náročné.

Každý rok si mnohí z nás povedia, že veď predsa nejde o darčeky, netreba ich preto kupovať celé hory, no napokon aj tak skončíme v preplnených nákupných centrách s plnými taškami. Veď každému treba urobiť radosť, hoci len maličkosťou. Ako teda prežiť Vianoce bez toho, aby ste neminuli celý svoj majetok?

Článok pokračuje pod videom ↓

Buďte kreatívni

Zapamätajte si základnú zásadu: darčeky nemusia byť drahé. Chápeme, že chcete svojim blízkym urobiť radosť, no to dosiahnete aj vtedy, ak stavíte na kreativitu a darček vyrobíte. Či už maľujete, štrikujete alebo skvele pečiete, vždy sa nájde spôsob, ako potešiť srdce.

Foto: unsplash

Zvláštny účet

Spomínate si, ako sme v detstve sporili drobné do prasiatka? Niečo podobné nie je len pre deti, ale aj pre dospelých. Ak si počas roka vždy niečo odložíte bokom špeciálne na sviatky, nebudete sa potom musieť chytať za hlavu. Takto si môžete šetriť nielen na vianočné darčeky, ale napríklad aj na dovolenku. Aj keď sa vám možno bude zdať, že to ide pomaly, uvidíte, že sa vám to postupne nazbiera.

Sledujte svoj účet

Svoj účet by ste mali pravidelne sledovať a mať prehľad o tom, do čoho investujete najviac peňazí – či míňate na jedlo, na zábavu alebo na cestovanie. Keď budete vedieť, kam vaše peniaze idú, môžete sa rozhodnúť, v ktorej oblasti si chcete trochu  utiahnuť opasok, aby vám ostali zásoby aj na vianočné darčeky.

Noste so sebou len hotovosť

Používať kartu je nesmierne praktické a ľahké, no vďaka nej aj viac míňame. Menej totiž sledujeme, koľko vlastne platíme. Pokúste sa na niekoľko dní platiť len hotovosťou, či už idete na nákup do potravín alebo do kina. Pomôže vám to uvedomiť si, že za niektoré veci míňate viac, ako by ste chceli.

Foto: unsplash

Predávajte

Každý má v domácnosti niečo, čo už nepotrebuje – napríklad mixér, ktorý ste za dva roky použili raz alebo šaty, ktoré vyzerali v obchode tak dobre, no zrazu ich nosiť nechcete. Dnes už nie je také ťažké nepotrebné veci predať na internete. Prejdite teda šuflíky a skrine a hor sa na obchodovanie.

Ostaňte občas doma

Pre mnohých je lákavé tráviť víkendy vonku s priateľmi pri pive, alebo párkrát za mesiac skočiť niekam von na večeru. Toto však stojí nemalé peniaze, skúste preto viac variť doma a kúpiť si k tomu fľašu vínka. Môžete si k tomu pozvať aj priateľov a bude to pohodlnejšie, ako vysedávať v preplnených podnikoch.

Dávajte pozor na to, čo nakupujete

Keď ideme na nákup potravín, neraz skončí v košíku aj niečo, čo nepotrebujeme a kupujme to skôr len preto, lebo je to práve zlacnené. Pokúste sa teda najbližšie kúpiť len to, čo skutočne potrebujete. Okrem toho, odborníci odporúčajú aj vyskúšať viacero obchodov rôznych značiek, porovnať ceny a zvoliť ten, ktorý vám vyhovuje najviac.

Foto: unsplash

Zbavte sa zlozvyku

Časom predsavzatí je väčšinou až Nový rok, je však čas vyskúšať si predsavzatie ešte pred Vianocami. Hádam neexistuje človek, ktorý by nemal nejaký zlozvyk, ako napríklad cigarety, ranné kupovanie kávy či sladených nápojov. Uvidíte však, že ak tie cigarety alebo pivo každý večer oželiete, bude to stáť za to.

Aký trik pri nákupe vianočných darčekov využívate vy?

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov