Spoločnosť nás učí, že o niektorých veciach sa vo vzťahu jednoducho nehovorí.

Z každej strany počúvame rady a príkazy. Čo by sme robiť mali alebo nemali, ako sa správať, o čom hovoriť a o čom, naopak, nehovoriť. V niektorých prípadoch však nemusí byť na škodu otvoriť tabuizované témy. Aj keď sa to nezdá, môžu váš vzťah dokonca posilniť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Odlišné koníčky

Aj keď sa hovorí, že s partnerom by ste toho mali mať čo najviac spoločného, predsa len sme individuálne ľudské bytosti a každý má iné preferencie a záujmy. Nemusíte s partnerom zdieľať všetky koníčky a tráviť spolu všetok čas. Vy môžete milovať umenie, zatiaľčo váš partner sa rád túla po horách. Dôležité je navzájom sa podporovať a nájsť si na seba čas.

#2 Neustály kontakt

Aj keď neustále esemeskovanie môže znieť romanticky, pravdou je, že páry, ktoré nie sú nonstop v kontakte nie sú o nič menej zamilované ako tie, ktoré sa navzájom informujú každých niekoľko minút. Nehovoríme, že sa máte správ vzdať úplne, nie je však krajšie venovať sa cez deň práci či škole a stráviť spolu večer viac času?

unsplash.com

#3 Oddelené postele

V každom vzťahu je potrebná istá úroveň intimity, to však neznamená, že musíte za každých okolností spať v jednej posteli. Dôležité je, aby boli obaja partneri spokojní. Problém by však mohol nastať, ak sa jeden z partnerov rozhodne, že radšej bude spávať v obývačke na nepohodlnom gauči.

#4 Nepríjemné rozhovory

V nejednom vzťahu existujú nepríjemné témy, o ktorých sa jednoducho nehovorí. Psychológovia si ale myslia, že čím viac s partnerom komunikujete aj o týchto témach, tým viac sa navzájom učíte pochopeniu. Partner by vás však nemal odsudzovať ale mali by ste sa navzájom akceptovať.

#5 Tajomstvá

Už dlho koluje mýtus, že partneri by medzi sebou nemali mať žiadne tajomstvá. Nie je to však pravda. Niektorí partneri si hovoria absolútne všetko, ak sa však na to necítite, nemusíte to tak robiť. Je v poriadku nepodeliť sa o každú myšlienku, ktorá vám prejde mysľou. Treba si však dať pozor na hranicu medzi tajomstvom a klamstvom.

unsplash.com

#6 Voľný čas

Byť vo vzťahu neznamená byť neustále nalepení na sebe. Každému dobre padne vyraziť si na nákupy či na kávu s priateľmi. Každý potrebuje mať čas sám pre seba. Psychológovia si dokonca myslia, že práve čas strávený oddelene môže pomôcť udržať vo vzťahu iskru.

#7 Odlišné preferencie

Odlišnosť preferencií sa netýka len koníčkov, ale napríklad aj obľúbených jedál. Je skvelé mať vytvorený zvyk, v rámci ktorého spolu večeriate. Nemusí to však znamenať, že jete vždy to isté jedlo. Niekto má rád slané, niekto sladké jedlá, vôbec však vzťahu neprospeje, ak sa svojich obľúbených jedál vzdáte len preto, aby ste ulahodili partnerovi.

unsplash.com

#8 Rozhovor o bývalých

Každý má svoju minulosť a nikomu neprospeje tváriť sa, že žiadna neexistuje. Aj keď sa v rozhovoroch o bývalých partneroch nikto nevyžíva, práve to vám môže pomôcť získať náhľad, pochopiť sa navzájom a ľahšie tak vykročiť do spoločnej budúcnosti.

#9 Hovorte o svojich pocitoch

Súčasťou úprimnosti a snahy o pochopenie je vyjadrovanie svojich emócií a podporovanie partnera, aby sa taktiež nebál hovoriť o svojich pocitoch. Ak sa budete tváriť, že je všetko v poriadku ale vo vnútri sa budete zožierať, nikomu to nepomôže.

Aké tabu ste si vo vzťahoch všimli vy?

Pozri aj: 10+ mužov prezradilo, na čo myslia, keď svoju partnerku vidia nahú

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov