Psychiatria a psychické ochorenia sú ešte aj dnes do veľkej miery považované za tabu témy.

Títo ľudia sa však rozhodli, že sa so svetom podelia o svoje zážitky. Psychiatria totiž nie je miestom, kam by si človek rád šiel odpočinúť. Ba naopak, je to miesto, ktoré je neraz plné smútku, bolesti a ľudského utrpenia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Spievajúci pacient

Jedného večera som si povedala, že pôjdem spať skôr, uprostred noci som sa však zobudila na to, že jeden z pacientov sa prechádzal po chodbe, škriabal nechtami po stene a spieval si o smrti a démonoch. Čudovala som sa, prečo ho sestry nezastavia, zrazu som však na chodbe začula krik. Na pacienta totiž vyletela ďalšia pacientka, ktorá má vážne problémy s ovládaním svojho hnevu. Sestry vbehli na oddelenie až vtedy, keď sa pacienti do seba pustili a pobili sa.

Nočná kontrola

Keď sa ocitnete na psychiatrii, sestry vás chodia v noci každú chvíľu kontrolovať, zasvietia vám baterkou do tváre a zapíšu si do bloku, či nevideli niečo nezvyčajné. Pre mňa ako pre paranoidného schizofrenika je táto skúsenosť mimoriadne nepríjemná.

Foto: unsplash

Ako z hororu

Bola to ešte len moja druhá noc na oddelení, keď sa zrazu na chodbe ozval krik, dvere na mojej izbe sa rozleteli a stála v nich pacientka s nožom v ruke. Niekoľko sekúnd na mňa pozerala, až ju napokon zložili dvaja strážnici. Tvrdili, že je všetko v poriadku a nemám sa čoho báť. Zavreli ju do „tichej“ miestnosti, ticho však nebolo. Celý zvyšok noci kopala do dverí a vykrikovala vyhrážky.

Motýle

Keď som sa ocitla na psychiatrii druhýkrát, pridelili mi spolubývajúcu, ktorá bola celkom milá a inteligentná, kým nemala ďalšiu epizódu. Trpela bipolárnou poruchou a schizofréniou, čo spôsobilo, že v noci videla na stene motýle, nadávala mi a pobehovala nahá z izby do izby. Keď som sa sestrám posťažovala, povedali, že je to vážená učiteľka, ktorá učí na miestnej škole španielčinu. Vraj dostane takýto záchvat každý rok dva týždne po skončení školského roka, ale doteraz nikomu nikdy neublížila, tak si s tým vraj nemám robiť starosti.

Klince

Pokúsila som sa o samovraždu, bola som preto prijatá na psychiatriu. Kým som tam bola, priviedli ženu bez domova, ktorá zrejme trpela psychózou. Pozerali sme po obede telku, keď zrazu vstala, vytrhla zo steny obraz a zjedla klince, ktoré obraz držali na stene. Aby sa upokojila, personál jej musel vpichnúť lieky na upokojenie.

Foto: unsplash

Zamknuté dvere

Najdesivejší zážitok bol, keď nám raz pozamykali dvere na izbách a na okienka dali papiere, aby sme nevideli von. Nikdy nám nikto nevysvetlil, čo sa stalo, myslím si však, že jedna z pacientiek spáchala samovraždu a personál nechcel, aby sme to videli.

Pozri aj: Šialené postupy, týranie ale aj pokrokové objavy. Týchto 10 faktov vám prezradí, ako sa vyvíjala psychiatria v 19. storočí

ranker
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov