Túto vetu určite počul niekedy už nejeden z vás.

Hovorili nám ju rodičia, keď sme si mysleli, že tá skúška sa skutočne nedá zvládnuť. Hovorili nám ju aj priatelia, keď sme si mysleli, že nastal koniec sveta, lebo sa stalo niečo nepríjemné. A často túto vetu počujú aj ľudia, ktorí trpia depresiami, úzkosťami či inými psychickými ochoreniami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jednoducho prestaň myslieť na to zlé, svet je taký krásny, sústreď sa na to dobré.“

Toto je ďalšia z viet, ktoré sa veľmi ľahko vyslovujú, no na dušu človeka môžu mať skutočne nepriaznivý dopad. Ak totiž človek trpí depresiou, môžete si byť istí, že skúšal myslieť na niečo iné najmenej stokrát denne. A vôbec to nepomohlo.

unsplash.com

Pretože ak vám niekto povie: „Nemysli na to zlé,“ nezabráni to vytváraniu katastrofických scenárov a analyzovaniu každého chybného kroku, ktorý sme v živote vykonali. Nezabráni to ani pocitu zlyhania a myšlienke, že jednoducho nie sme dosť dobrí.

Keď vám niekto povie: „Prestaň už konečne byť taký pesimista,“ je to ako krutá facka. Znie to totiž, akoby mal človek trpiaci depresiami na výber.

Človek s depresiou a úzkosťami však nemá na výber.

Nedokáže svoje ochorenie jednoducho vypnúť a rozhodnúť sa, že bude myslieť na motýle a jednorožce. Občas sa podarí nemyslieť na to, že zajtra sa môže stať niečo strašné. Potom však začne človek myslieť na školu, na prácu, na všetky povinnosti, priateľstvá a koníčky. Nič však nie je dokonalé a v mysli jedinca s depresiou sú aj toto témy, ktoré môžu otvoriť „pekelné brány“ a spustiť lavínu sebaobviňovania, výčitiek, hnevu a strachu.

unsplash.com

Nezáleží na tom, že človek predsa zažil aj krásne chvíle a rodina a priatelia tu budú vždy pre neho. Depresia a úzkosť totiž vždy čakajú za rohom a sú pripravené kedykoľvek zaútočiť v plnej sile. Prevezmú velenie nad myšlienkami a človek razom akoby zabudol na všetko pekné, čo kedy zažil a čo ho ešte len čaká v budúcnosti.

Ak teda niekedy budete mať dočinenia s osobou, ktorá sa očividne trápi, premyslite si, či skutočne práve veta: „Nebuď taký pesimista,“ je to, čo od vás potrebuje počuť. Omnoho lepšie by totiž komukoľvek padlo, keby ste sa napríklad opýtali, čo môžete urobiť, aby ste pomohli. Spýtajte sa, aká emócia je práve najvýraznejšia a ako by ste mohli pomôcť s jej zvládaním.

Nebuďte katom, buďte pomocnou rukou.

Pozri aj: Život s duševnou chorobu je síce nesmierne ťažký, ale paradoxne vám môže priniesť týchto 12 výhod

themighty
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov